De lange strijd tegen tuberculose
woensdag 16 september - 22.15 uur - NPO 2

De lange strijd tegen tuberculose


 
Op zoek naar lessen uit het verleden duikt Andere Tijden in de geschiedenis van tuberculose, net als corona een besmettelijke infectieziekte. Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog vlamde de - al eeuwen gevreesde - ziekte weer hevig op in Nederland. Antibiotica waren er nog nauwelijks, een goed vaccin al helemaal niet. En toch probeert een klein leger van artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidsexperts TBC nu eindelijk de kop in te drukken.

Andere Tijden laat zien hoe dat gebeurde, met vallen en opstaan en met - vanuit huidig perspectief - dubieuze therapieën.
 
Bekijk binnenkort online
 

Toppop Yeah
 
Bekijk de laatste uitzending

Toppop Yeah

 

Focus: lezen in het donker
 

Focus: lezen in het donker

 
 
Nikolaos van Dam - 'Granaten en minaretten'

Presentator Rose Heijnen interviewt oud-ambassadeur Nikolaos van Dam. Hij vertelt over zijn nieuwste boek Granaten en minaretten: een Nederlandse ambassadeur op zoek naar vrede in de Arabische en islamitische wereld. In dit boek maakt hij de balans op van zijn avontuurlijke carrière als diplomaat.
 
Luister de aflevering
 

OVT Het Spoor Terug
 

OVT Het Spoor Terug

 
 
zondag 20 september - 10.00 uur - NPO Radio 1

De Spoetnik-kijker

Journalist Nienke Zoetbrood vindt telegrammen die haar grootvader 60 jaar geleden ontving. Ze komen uit Moskou, in codetaal. Waarom kreeg hij midden in de Koude Oorlog telegrammen uit Moskou? En wat staat erin? In deze radiodocumentaire gaat ze op zoek naar het verhaal achter de telegrammen. Terug naar een tijd voordat de eerste mens op de maan stond, terug naar dat ene beslissende moment: de dag dat de Russen de Spoetnik lanceerden. Ze reist ze af naar coördinaten die ze in haar grootvaders brieven vindt. Naar de plek waar zich Kunstmaanstation Nummer 807 moet bevinden: het huis van haar opa.

Verder in OVT:
- Maarten Prak over de heruitgave van 'De Gouden Eeuw'
- Reber Dosky over zijn film 'Sidik & de Panter'
- Journaliste Maria Farag en haar moeder over 'Het huis van mijn moeder'

Vorige week in OVT:
- Rock against racism in 'White Riot'
- Een online tool voor spijkerschrift
- De eerste Afrikaanse ontdekkingsreiziger
- Extreemrechts en esoterisch
 
Lees verder
 

Artikelen

 
De bussen van Hasan Huremovic

De bussen van Hasan Huremovic

Nederland neemt honderd vluchtelingen op uit het afgebrande vluchtelingenkamp Moria. Dat is de coalitie overeengekomen na een spoedoverleg. Tijdens de Bosnische burgeroorlog in de jaren 90 stonden Europese landen, Nederland incluis, niet te springen om vluchtelingen op te nemen. De Rotterdamse lasser Hasan Huremovic besluit om in 1992 op eigen houtje Bosnische vluchtelingen naar Nederland te halen. Pas wanneer hij veel media-aandacht krijgt met zijn bussen vol Bosniërs die onderweg zijn naar Nederland, neemt de overheid maatregelen. Wat zijn de gevolgen van deze actie in 1992 op het Nederlandse asielbeleid?
 
Lees verder
 

Het ontstaan van Prinsjesdag

Het ontstaan van Prinsjesdag

Prinsjesdag is een festival geworden, met wijntjes en lekkere koffie. De traditie zou volgens de Gemeente Den Haag al meer dan 200 jaar bestaan, vanaf het begin van ons Koninkrijk. Grote onzin, zo leert de geschiedenis, en een schoolvoorbeeld van vervalste natievorming. In naam van Prinsjesdag zouden een hoop gewelddadige activiteiten hebben plaatsgevonden. Wat is het ware verhaal van de derde dinsdag van september?

Bekijk de aflevering
Pioniers in duurzaamheid

Pioniers in duurzaamheid

Vandaag maakt de Europese Commissie bekend welke maatregelen er genomen moeten worden om in 2050 klimaatneutraal te zijn. In de jaren 70 ontkiemt in Nederland het milieubewustzijn. Zo ontstaat onder andere de werkplaats De Kleine Aarde. Zij experimenteren sinds 1973 met biologische landbouw en alternatieve energie. Welke alternatieven zijn er volgens hen voor de moderne technologie?

Lees verder
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling: Alle Schuttersstukken in het Frans Hals Museum

Tentoonstelling: Alle Schuttersstukken in het Frans Hals Museum

Vanaf 19 september 2020 zijn in het Frans Hals Museum in Haarlem tijdelijk alle schuttersstukken van Frans Hals (1582-1666) bij elkaar te zien. De Oude Hollandse Meester schilderde maar liefst zes schuttersstukken; groepsportretten van gewapende burgers, die als een zeventiende-eeuwse buurtwacht de orde handhaafden en zo nodig de stad tegen aanvallers verdedigden. Dankzij een bijzondere bruikleen van het Rijksmuseum komt ‘De Magere Compagnie’, zijn enige groepsportret van schutters dat niet tot de collectie van het Frans Hals Museum behoort, naar Haarlem.

Bezoek de tentoonstelling
 

Muziektheater: Orson Welles’ 'War of the Worlds'

Muziektheater: Orson Welles’ 'War of the Worlds'

Het is zondag 30 oktober 1938 als er in de Verenigde Staten grote paniek uitbreekt. Radiozender CBS rapporteert over een invasie vanuit Mars op onze Aarde. De berichtgeving is onderdeel van het uiterst realistisch ‘hoorspel’ van de 23-jarige theatermaker Orson Welles: 'The War of the Worlds’.

Van 20 september tot en met 20 december presenteert Homemade Productions de nieuwe muziektheatervoorstelling ‘War of the Worlds’, gebaseerd op dit waargebeurde verhaal.

Bezoek het muziektheater
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.