Special: De Schuilplaats
Woensdag 17 november - 22:25 uur - NPO 2

Special: De Schuilplaats


 
De Grebbeberg, bij Rhenen. Nu een idyllisch wandelgebied. In mei 1940 het toneel van felle gevechten. Hier hoopt ons leger de Duitsers tegen te houden. Haast nergens in Nederland wordt meer strijd geleverd. Meer dan vierhonderd Nederlanders komen om het leven.

Andere Tijden vertelt het onbekende verhaal van zeventien jonge militairen die op de Grebbeberg een schuilplaats graven. Ze blijven alleen achter in een gebied vol Duitse SS-soldaten. Het eindigt in een slachtpartij.

Twee Nederlandse militairen uit de schuilplaats worden nog steeds vermist. Grebbeberg-onderzoeker Michiel Teunisse denkt te weten waar ze liggen. Experts van de Landmacht gaan 81 jaar na dato op zoek.
 
Bekijk binnenkort online
 

Short History
Een tunnel onder de Berlijnse Muur

Short History


 
Het is deze maand 32 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. De zwaar bewaakte muur sloot de inwoners van Oost-Duitsland op in hun land, de DDR. Maar sommigen deden, met gevaar voor eigen leven, een poging om naar het vrije Westen te ontsnappen. In een nieuwe Andere Tijden Short History het verhaal van tunnel 57 onder de Berlijnse Muur.
 
Bekijk hier de video
 

Toppers uit Tsjechoslowakije
 
Bekijk de laatste aflevering

Toppers uit Tsjechoslowakije

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 21 november - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Het ware verhaal van de Elisabethsvloed

Zeshonderd jaar geleden, tijdens een heftige storm, breekt in de buurt van Dordrecht een van dijken van de Grote Waard door. De graanschuur van Holland komt van zee tot aan Brabant onder water te staan. De middeleeuwers zijn niet in staat de boel te redden en veel van het land ging voor lange tijd verloren. In de overlevering krijgt deze vreselijke vloed mythische proporties. Michal Citroen over de mythe en het ware verhaal van de Elisabethsvloed in Het Spoor Terug.

Verder in de uitzending:
• René van Stipriaan over De zwijger: Het leven van Willem van Oranje
• Aliona van der Horst en Sana Valiulina over IDFA-documentaire Turn your body to the sun

Vorige week in OVT:
• De vluchteling als menselijke pion in Wit-Rusland
• China herschrijft de geschiedenis
 
Klik hier voor meer info
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wie zijn de Taliban?
Asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Vooral het aantal vluchtelingen uit Afghanistan is het afgelopen halfjaar flink toegenomen. De snelle verovering van Afghanistan door de Taliban in de zomer van 2021 verbijsterde de wereld en leidde tot een grote vluchtelingenstroom. Maar wie zijn de Taliban eigenlijk en hoe is deze groepering ontstaan? Ontdek hierover meer in dit scrollverhaal van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
De VS en de Golf

De VS en de Golf

Eind 1990 staat de wereld aan de vooravond van de Golfoorlog. Irak is Koeweit binnengevallen en de Verenigde Naties veroordelen dit met economische sancties en een ultimatum voor terugtrekken. De Verenigde Staten hebben troepen geplaatst in Saoedi-Arabië en de Iraakse president Saddam Hoessein houdt ondertussen de aanwezige buitenlanders vast in Irak als onderhandelingsmiddel. Op 18 november 1990 krijgen zij toestemming van de Iraakse president om vanaf 25 december Irak te verlaten. Wanneer het ultimatum verstrijkt en Irak niet toegeeft, verdrijven internationale troepen onder leiding van de VS het Iraakse leger uit Koeweit. De rol van de Verenigde Staten, in het nog altijd voortdurende conflict in het Midden-Oosten, blijft groot. Waarom zijn de VS eigenlijk zo geïnteresseerd in het gebied rond de Perzische Golf? Bekijk het in deze Andere Tijden.
 
Bekijk de aflevering hier
 

Internationale Mannendag

Internationale Mannendag

Op 19 november is het Internationale Mannendag. Over de rol van de man is altijd veel te doen. Moet hij sterk zijn, zijn gevoelens meer uiten, zich meer emanciperen of juist een echte man zijn? En wat is dat dan? Andere Tijden keert terug naar eind jaren 70, als mannen voor het eerst in groepen gaan praten over hun gevoelens. Ze willen uit de traditionele mannenrol stappen en meer zorgtaken op zich nemen. Er komen mannencafés, mannenfestivals en mannenkranten. Ze veroorzaken een hoop hoon en hilariteit. Ook vanuit de vrouwenbeweging. Wat is er van hun idealen terechtgekomen? En zijn we iets opgeschoten? Andere Tijden over de pioniers van de mannenemancipatie.

Bekijk hier de aflevering
De PC-revolutie

De PC-revolutie

Meer dan 50 jaar geleden krijgt de uitvinder van de computermuis, Douglas Engelbart, octrooi op de computeraccessoire. Vanaf de jaren 80 begint de PC-revolutie: van kaartenbak naar diskette, van papier naar monitor, van typex naar ‘delete’. In 1983 introduceert IBM zijn eerste Personal Computer in Nederland. Het blijkt een daverend succes. Binnen enkele jaren is er geen secretaresse of boekhouder meer te vinden die niet zo’n handige ‘microcomputer’ op het bureau heeft staan. Inmiddels zijn computers niet meer weg te denken van de werkplek en kunnen we door het thuiswerken al helemaal niet meer zonder. Andere Tijden neemt je mee naar het begin van het computertijdperk.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Koude Oorlog | Geschiedenisserie NTR

Koude Oorlog | Geschiedenisserie NTR

Een jonge vrouw wegens de liefde verstrikt in de DDR, een toerist opgepakt en beschuldigd van spionage, een gewaagde anticommunistische redevoering ingestoken door de BVD... Ter herdenking van de val van de Sovjet-Unie in 1991 worden in een vijfdelige serie, gemaakt door de redactie van Andere Tijden, onbekende Nederlandse verhalen uit de Koude Oorlog opgediept. Verhalen van ‘gewone’ mannen en vrouwen die in hun leven te maken kregen met het wantrouwen en de spanningen rond het IJzeren Gordijn. Vanaf 26 november, elke vrijdagavond om 22:15 op NPO 2.

Klik hier voor meer info
 

Huis van Sinterklaas | Museum Catharijne Convent

Huis van Sinterklaas | Museum Catharijne Convent

Waarom eten we eigenlijk speculaas, taaitaaipoppen en kruidnoten met Sinterklaas? Dit heeft te maken met de graanwonderen die de Sint vroeger verrichtte. Graanwonderen? In het Huis van Sinterklaas hoor je er alles over! Het levensverhaal van de goedheiligman zit namelijk vol spannende verhalen. Ontdek het tijdens dit geweldige bezoek waarbij je de Sint ook echt ontmoet.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.