De spagaat van Donald Jones
woensdag 2 september - 22.15 uur - NPO 2

De spagaat van Donald Jones


 
De racisme-discussie wordt momenteel in alle hevigheid gevoerd. Hoe anders was dat in de jaren vijftig? In het nagenoeg witte Nederland verschijnt vanuit het niets een zwarte Amerikaanse acteur/danser op televisie. In het mateloos populaire feuilleton Pension Hommeles doet hij heel het land smelten. Donald Jones wordt de eerste zwarte tv-ster in Nederland.

Maar er is ook kritiek op hem. Donald Jones wordt verweten steeds weer dezelfde clichés uit te beelden: zwarte mensen zijn goedlachs, los in de heupen en vooral niet al te slim. Presentator Astrid Sy vraagt zich af of Donald Jones een wegbereider was voor zwarte acteurs of dat hij beantwoordde aan het stereotype beeld.
 
Bekijk binnenkort online
 

Nacht over racisme
 
Bekijk de laatste uitzending

Nacht over racisme

 

Focus: lezen in het donker
 

Focus: lezen in het donker

 
 
Liefde in de Lage Landen met schrijver Mirjam Janssen

De geschiedenis van een land is te beschrijven als een opeenvolging van politieke gebeurtenissen, als een reeks economische successen, als het ontstaan van een natie. Maar ook als een serie huwelijken, want die vormen een graadmeter voor maatschappelijke veranderingen. In het boek Liefde in de Lage Landen trekken verspreid over zes eeuwen vijftien verbintenissen voorbij die kenmerkend zijn voor een tijd en klasse, en voor Nederland in een bepaalde periode. Presentator Mirjam Gulmans gaat in gesprek met schrijver Mirjam Janssen.
 
Luister de aflevering
 

Artikelen

 
No Future

No Future

Voor het eerst in 2,5 jaar neemt het aantal bijstandsuitkeringen toe. Vooral worden jongeren door de coronacrisis hard getroffen en belanden momenteel vaker in de bijstand. Het is niet voor het eerst dat er veel jeugdwerkloosheid heerst. Je zal maar jong zijn geweest in de jaren ’80: Geen werk, geen toekomst, geen idealen. Wel angst voor de atoombom en zelfmoordplannen. Kwam het nog goed met de jongeren van de ‘No Future generatie’?
 
Bekijk de aflevering
 

De komst van de basisschool

De komst van de basisschool

De zomervakantie zit er weer op en alle scholen zijn weer begonnen. De basisschool zoals we hem nu kennen bestaat inmiddels 35 jaar, sinds in 1985 de Wet op basisonderwijs van kracht werd. Tot die tijd waren de kleuterschool en het lager onderwijs nog twee aparte onderwijsinstellingen. Het tweede kabinet Van Agt bracht daar verandering in: de kleuterklassen en de lagere school gingen samen in één basisschool voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Wat betekende deze verandering voor de leraar?

Lees het artikel
De dag dat Joop Zoetemelk de Tour won

De dag dat Joop Zoetemelk de Tour won

Terwijl de Tour de France in volle gang is, kijkt Andere Tijden terug naar het jaar dat Joop Zoetemelk de Tour won. Op 20 juli 1980 werd Zoetemelk de tweede Nederlander die de belangrijkste wielerronde op zijn naam schreef. Duizenden Nederlanders reisden dat weekend naar Parijs om Joop te huldigen. Hoe zag het eruit toen de wielrenner de laatste gele trui uitgereikt kreeg en premier Dries van Agt hem feliciteerde met een ‘bijna volledige omhelzing’?

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Podcast: Het kamp van mijn oma

Podcast: Het kamp van mijn oma

De oma van Robin Peters is 81 en zij vertelt graag verhalen over 1942, toen ze klein was en vastzat in een Jappenkamp in Indonesië. Ze doet alsof dat een prachtige tijd was. Ze ging stiekem slootje springen en kende overal de weg. Dat lijkt in niets op de gruwelijkheden die Robin zich voorstelde bij een gevangenenkamp. Robin wil nu weten hoe het daar echt was. Wat heeft zij gezien, gehoord, gevoeld en hoeveel draagt ze daar nu nog van met zich mee?

Beluister online
 

Expositie: Binnenste Buitenland

Expositie: Binnenste Buitenland

Ontdek met Museum Het Valkhof in Nijmegen het mooie weidse landschap ten oosten van het museum met een bijzondere expositie binnen en een aansluitende wandeling buiten. De expositie ‘Binnenste Buitenland’, met prachtig uitzicht over de Waal, laat zien hoe negentiende-eeuwse kunstenaars het magnifieke poldergebied en de markante hoogteverschillen in beeld brachten. Trek de wandelschoenen aan, ga op pad en ervaar aan de hand van de speciale route het landschap. Passeer de uitkijkpunten van de kunstenaars en vergelijk de punten met oude foto’s in de route.

Bezoek het museum
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.