De SS’er die 29 jaar op zolder zat
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

De SS’er die 29 jaar op zolder zat


 
Stand-up history! Het verbijsterende verhaal van de SS’er die zich 29 jaar lang verborg op de zolder van zijn ouders. In onderduik. Maar dan anders. In deze video vertellen Andere Tijden en Diederik van Vleuten het verhaal van Jacques Philippa.
 
Klik hier voor de video
 

Niemand wil ze hebben
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Niemand wil ze hebben

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 8 mei - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: PTSS #2, Mannen huilen niet
Shell shock? Soldier’s heart? Pas in 1980 werd de term posttraumatische stressstoornis (PTSS) opgenomen in het handboek voor psychiatrische diagnostiek. Slot van een tweeluik over oorlogstrauma's en de behandeling daarvan.

Verder in de uitzending:
• De column van Nelleke Noordervliet
• De geschiedenis van taalpolitiek in Oekraïne

Vorige week in OVT:
• Martha Mitchell: de 'Cassandra van Watergate'
• Van krottenwijk tot winkelbuurtje: het Stokstaartkwartier in Maastricht
 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Kaalgeknipt als vergelding: waar ligt de grens tussen goed en fout?
Jonge vrouwen die na de bevrijding worden kaalgeschoren en beklad met hakenkruizen - je kan het je haast niet voorstellen. Toch gebeurt het in 1945 in meer dan honderd Nederlandse dorpen en steden. Zogenoemde ‘moffenmeiden’ die tijdens de Tweede Wereldoorlog relaties zijn aangegaan met Duitse militairen, worden vernederd. Want, zo vindt de volksmenigte, wie heult met de vijand is fout. Ontdek meer over deze geschiedenis in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
De dagen voor de bevrijding

De dagen voor de bevrijding

Op 4 mei 1945 klinkt het over Radio Oranje: de Duitsers hebben gecapituleerd. De oorlog lijkt voorbij. Maar voor de regio's in de 'vesting Holland' is dit allerminst het geval, het Duitse leger geeft zich hier niet zomaar over. In Amsterdam breekt een aantal onzekere dagen aan, de spanning in de stad is om te snijden. Want wie is er nu de baas? In de dagen die volgen, worden er acties in gang gezet die in het geheim zijn voorbereid. De acties moeten mogelijke vernielingen door het Duitse leger voorkomen. In Amsterdam hebben de Binnenlandse Strijdkrachten de 'Operatie Three Castles' in gang gezet om belangrijke gebouwen, zoals het geldkantoor, veilig te stellen. Die operatie is in volle gang als het op 7 mei rond de Dam tot een vuurgevecht komt tussen Duitsers en de Binnenlandse Strijdkrachten. Er vallen minstens 32 doden. Een dag later rijden de Canadese tanks door de straten van Amsterdam. De feestvreugde is enorm, ook de hoofdstad is eindelijk weer vrij. Andere Tijden over de dagen tussen de Duitse capitulatie en de daadwerkelijke bevrijding.
 
Bekijk hier de aflevering
 

De dagen na Hitler

De dagen na Hitler

Op 30 april 1945 pleegt Hitler zelfmoord in het omsingelde Berlijn. Ondanks het feit dat het nazi-rijk bijna volledige is bezet door de geallieerden, is het nog niet helemaal verslagen. Vlak voor zijn zelfmoord heeft Hitler een opvolger benoemd: grootadmiraal Karl Dönitz. Samen met tientallen andere hooggeplaatste nazi's verschanst hij zich. Zijn regering houdt stand tot 23 mei 1945. In deze Andere Tijden special het verhaal van de definitieve nederlaag aan de hand van interviews met ooggetuigen en historici.

Bekijk hier de aflevering
De Hindenburg

De Hindenburg

Het was vrijdag precies 85 jaar geleden: op 6 mei 1937 stort de zeppeling LZ129 Hindenburg in New York neer. Van de 97 mensen aan boord komen er 35 om het leven. Het betekent het eind van de zeppelin als commercieel vervoersmiddel. De Hindenburg was de grootste zeppelin ooit gebouwd. In zijn korte leven zou de zeppelin zeventien vluchten maken. De vlucht tussen Duitsland en Amerika nam wel zestig uur in beslag. Andere Tijden over het neerstorten van de Hindenburg met beelden van de ramp.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Kinderen van zwarte bevrijders: Half an American | Documentaire WNL

Kinderen van zwarte bevrijders: Half an American | Documentaire WNL

In 1944 bevrijden Amerikaanse soldaten Limburg. Onder hen zijn veel zwarte soldaten. In de documentaire Kinderen van zwarte bevrijders: Half an American gaan twee van hun Nederlandse kinderen op zoek naar hun afkomst en ontmoeten ze voor het eerst hun familie in de VS.

Bekijk de documentaire hier
 

Hommage aan Paul Blanca | Fotomuseum Den Haag

Hommage aan Paul Blanca | Fotomuseum Den Haag

Na een bewogen leven overleed in oktober 2021 de Nederlandse fotograaf Paul Blanca in Amsterdam – waar hij in 1958 geboren werd als Paul Vlaswinkel. Naar aanleiding van het overlijden van Blanca presenteert Fotomuseum Den Haag een hommage aan het vroege en meest intense werk van Paul Blanca, vooral uit de periode 1980-1995.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.