De verboden volksroulette
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

De verboden volksroulette


 
Nu online gokken is toegestaan, kan werkelijk iedereen zich eraan wagen. Nederlandse goksites bombarderen ons met hun reclames, moet de politiek nu ingrijpen?
40 jaar geleden trad de overheid op tegen de concurrent van het staatscasino: Golden Ten. Bekijk in deze video hoe de populaire volksroulette werd verboden.
 
Bekijk hier de video
 

Het verhaal van Nederland
Elke woensdag om 20:35 op NPO 1

Het verhaal van Nederland


 
Aflevering 7: Kapers en kooplui
Niet alleen dankzij de typische handelsgeest, maar vooral door roof en oorlog wordt Nederland in de zeventiende eeuw een wereldmacht. Een klein groepje wordt steenrijk door middel van uitbuiting en onderdrukking. In deze aflevering van Het verhaal van Nederland volgen we een rijke koopmansfamilie uit Antwerpen en een berooide Duitse matroos. Ze nemen ons mee langs de gouden bergen en zwarte bladzijden van de 17e eeuw.
 
Bekijk hier de serie
 

Dossier vluchtelingen
 
In verband met de vluchtende Oekraïners hebben we hier een verwijzing naar ons dossier vluchtelingen geplaatst:

Dossier vluchtelingen

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 13 maart - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug:
Deze week in 'Het Spoor Terug' de laatste aflevering van de driedelige podcast Als geschiedenis in je opstaat, die aansluit bij de veelbesproken tentoonstelling 'Revolusi!, Indonesië onafhankelijk' in het Rijksmuseum. Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra onderzoekt samen met Iris van Santen, projectleider bij het Rijksmuseum, hoe trauma’s uit het koloniale verleden door kunnen werken in het heden.

Verder in de uitzending:
• De column van Micha Wertheim
• Aandacht voor de historische achtergrond van de oorlog in Oekraïne

Vorige week in OVT:
• Duitsland ontwaakt uit haar pacifistische ‘Doornroosje-slaap’
• Kremlin-PR ontleed: de geschiedenis als wapen
 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe viel de Sovjet-Unie uit elkaar?
Het was met een totale oppervlakte van 22.400.000 km2 het grootste land op aarde: de communistische Sovjet-Unie. Onder leiding van onder anderen Lenin, Stalin en Gorbatsjov werd het een van de machtigste landen van de vorige eeuw. Hoe viel de Sovjet-Unie uit elkaar? NPO Kennis vertelt in deze longread meer over het ontstaan
en uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Vrouwen ten strijde!

Vrouwen ten strijde!

Afgelopen dinsdag 8 maart was het International Vrouwendag, een dag die in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen over de hele wereld.
Het is 1943 en het Nederlandse Departement van Oorlog in Londen denkt serieus na over het vormen van een klein ongewapend vrouwenkorps. Een korps dat in een bevrijd Nederland allerlei humanitaire taken zou vervullen, zo is het idee. In 1944 is het 'Vrouwen Hulp Korps' een feit, een half jaar later volgt 'De Marine Vrouwen Afdeling'. In deze aflevering van Andere Tijden zie je hoe deze vrouwenkorpsen stuiten op weerstand vanuit de maatschappij en ongewapend in verplegende en huishoudelijke functies ondersteunend worden ingezet in de strijd in Nederlands-Indië.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Een dodelijke gijzeling

Een dodelijke gijzeling

Het is 13 maart 1978, een kleine tien maanden na de dramatische treinkaping bij De Punt. Drie jonge Molukse mannen gijzelen enige tientallen ambtenaren in het Drentse provinciehuis in Assen. Na een uur wordt binnen en buiten duidelijk dat het niet om kinderspel gaat: er wordt een man doodgeschoten, zijn lichaam uit het raam gegooid. In deze aflevering vertelt de betrokken marine-commandant over het gewapende ingrijpen dat volgt.

Bekijk hier de aflevering
Commotie rond een huwelijk

Commotie rond een huwelijk

Het was donderdag 56 jaar geleden: op 10 maart 1966 treden prinses Beatrix en Claus von Amsberg in het huwelijk. Het begint allemaal met een van de beroemdste foto’s uit de moderne Nederlandse geschiedenis. Vanuit de struiken rond kasteel Drakesteyn legt een persfotograaf prinses Beatrix arm in arm met een onbekende man vast. Andere Tijden over de rechtstreekse uitzending, waarin Claus von Amsberg aan het land wordt voorgesteld en de complicaties rond het huwelijk.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Vrouwen! Vrouwen! Vrouwen! - Documentairereeks 2Doc.nl

Vrouwen! Vrouwen! Vrouwen! - Documentairereeks 2Doc.nl

In het licht van de internationale vrouwendag afgelopen dinsdag 8 maart, selecteert 2Doc.nl een aantal internationale documentaires over feminisme. Strijdbare vrouwen die zich inzetten voor emancipatie en gelijkwaardigheid. Met documentaires over onder andere: vrouwelijke imams, de emancipatie van de zwarte Amerikaanse vrouw en vrouwen over hun ervaring met het kiezen voor een abortus.

Bekijk de documentaires hier
 

De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 - Stadsarchief Amsterdam

De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 - Stadsarchief Amsterdam

In de hal van het Stadsarchief Amsterdam is de tentoonstelling De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam gratis te zien. De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 leidden tot een golf van ontzetting en waren de directe aanleiding voor de Februaristaking. In de expositie zijn interviews met dochters en zonen van de mannen die op 22 en 23 februari 1941 tijdens de razzia's werden opgepakt opgenomen. Er is ook nieuwe informatie over de mannen die wel bij de razzia zijn opgepakt, maar in Kamp Schoorl weer zijn vrijgekomen met daarbij twintig recent ontdekte portretfoto's.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.