De voorspelling van 1972 - Andere Tijden special

De voorspelling van 1972 - Andere Tijden special


 
Een Andere Tijden special met veel archiefmateriaal over de strijd voor een beter milieu door de jaren heen. Ernstig maar ook vrolijk: van Amsterdamse Kabouters die bomen planten in de binnenstad en ludieke acties tegen de introductie van plastic vuilniszakken tot eindeloze vuilnisbelten, ongekend smerige rivieren en discussies over kernenergie.

In 1972, vijftig jaar geleden, brengt de Club van Rome het rapport De grenzen aan de groei uit. In het rapport wordt voorspeld - voor het eerst op grond van computermodellen - dat de grondstofvoorraden binnen enkele decennia zullen zijn uitgeput. Toch komt het rapport niet uit de lucht vallen. Want wat ook opvalt, is het ontwakend milieubewustzijn van die jaren. Milieu wordt begin jaren '70 van de vorige eeuw, misschien wel voor het eerst, een belangrijk onderwerp. Er zijn zorgen over giftige afvalbergen, tonnen plastic in de zee en bedreigde walvissen. Wat wisten we toen al en
wat hebben we inmiddels geleerd?
 
Klik hier voor de aflevering
 

Formule-1 dode op Zandvoort
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Formule-1 dode op Zandvoort


 
Komende zondag start het formule 1 seizoen. Ook dit jaar komt het circus weer naar Zandvoort.
In 1973 verbrandde de jonge Britse coureur Roger Williamson levend in zijn bolide op het circuit, de hele wereld keek toe. Nergens brandweer, de organisatie schoot zwaar tekort. Andere Tijden kijkt terug naar de tijd dat het circuit nog een stuk minder veilig was.
 
Bekijk hier de video
 

Het verhaal van Nederland
Elke woensdag om 20:35 op NPO 1

Het verhaal van Nederland


 
Aflevering 8: Patriotten en prinsgezinden
Aan het eind van de achttiende eeuw wordt ons land verscheurd door een burgeroorlog. Er woedt een strijd tussen aanhangers van de laatste Oranje-stadhouder en boze burgers die meer inspraak eisen: de patriotten. Wordt ons land een monarchie of een democratische republiek? Je ziet het in deze aflevering van Het verhaal van Nederland
 
Bekijk hier de serie
 

Dossier vluchtelingen
 
In verband met de vluchtende Oekraïners hebben we hier een verwijzing naar ons dossier vluchtelingen geplaatst:

Dossier vluchtelingen

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 20 maart - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: Het gezicht van de trein

Thuis kan je alles naar eigen smaak inrichten. Maar reis je met de trein, dan zit je in het interieur van Niels Greif en zijn team. Greif was bijna een halve eeuw ontwerper bij de Nederlandse Spoorwegen en schreef daarover het boek Treinen Ontwerpen. Radiomaker Marten Minkema spreekt Greif en wil alles weten over de perfecte treinstoel en de eeuwige strijd tussen design en gebruiksgemak.

Verder in de uitzending:
• De column van Abdelkader Benali
• Historische boeken met Nadia Bouras

Vorige week in OVT:
• Schaduwen van vergeten voorouders: een duister Oekraïens filmsprookje uit 1965
• Poetin en de oligarchen
 
Luister hier de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat doet de NAVO?
Door de oorlog in Oekraïne staat de rol van de NAVO weer volop in de aandacht. De NAVO schiet Oekraïne niet militair te hulp, omdat het land geen lid is van de NAVO. Wel helpt de NAVO de oostelijke NAVO-lidstaten, zoals Estland en Litouwen, hun grenzen te beschermen tegen de mogelijke Russische dreiging. In deze story van NPO Kennis ontdek je hoe de NAVO na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan en zich verder heeft uitgebreid, met uniek archiefmateriaal.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Had-je-me-maar

Had-je-me-maar

Met de gemeenteraadsverkiezingen nog vers in het geheugen, kijkt Andere Tijden terug naar een van de meest opmerkelijke lijstrekkers van de vorige eeuw. Aan het begin van de vorige eeuw kent Amsterdam veel bekende straatfiguren, maar een overtreft hen allen in bekendheid: ‘Had-je-me-maar.’ Hij zwerft rond in de binnenstad en is vaak te vinden rond het Rembrandtsplein, wat begin vorige eeuw ook al tot het uitgaansgebied behoorde. Hier vrolijkt hij de mensen op de terrassen op met zijn kreten, liedjes en dansjes in de hoop wat geld van hen te krijgen. Op 12 maart 1921 stelt 'Had-je-me-maar' zich met een kruisje als handtekening officieel kandidaat als lijstrekker van de 'Rapaillepartij'. En met succes, want met ruim 14.000 stemmen behaalt de partij twee zetels. En als je je afvraagt wat er op het partijprogramma stond, hier een van de hoofdpunten: 'strijden voor jajempies (borrels) van vijf cent, want wie geen jajem drinkt is een snoeper en snoepen is ongezond.'
 
Bekijk hier de aflevering
 

Pantserwagens in Amsterdam

Pantserwagens in Amsterdam

Het is begin maart 1980 en er rollen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer pantserwagens door Amsterdam. Op 29 februari 1980 wordt er vroeg op de avond een pand aan de Vondelstraat gekraakt. De Mobiele Eenheid probeert onmiddellijk te ontruimen, maar moet na een fikse strijd vluchten voor een grote overmacht aan krakers. Andere Tijden over het roemrucht weekend, dat eindigt met een actie van meer dan 1000 man politie en leger.

Bekijk hier de aflevering
Een moordenaar vermoord

Een moordenaar vermoord

Het was afgelopen maandag 14 maart precies 58 jaar geleden: Jack Ruby werd veroordeeld voor de moord op Lee Harvey Oswald. Oswald had op zijn beurt twee dagen eerder John F. Kennedy vermoord. En als er één moord bekend is, dan is het de moord op John F. Kennedy wel. Toch is op de Nederlandse televisie die avond nauwelijks iets van dit schokkende wereldnieuws te merken. Andere Tijden over die bewuste Nederlandse televisieavond.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Doelwit | Documentaire KRO-NCRV

Doelwit | Documentaire KRO-NCRV

Een op de drie lokale bestuurders heeft regelmatig te maken met bedreigingen, intimidatie en geweld. Slechts een fractie van de slachtoffers doet aangifte; er heerst een taboe op het probleem van dreigementen en intimidatie van bestuurders. In Doelwit vertellen zes wethouders uit verschillende delen van Nederland hoe een democratisch genomen besluit hen mikpunt maakte van beschimpingen, doodsbedreigingen en intimidatie.

Bekijk de documentaire hier
 

Macht – 800 jaar Binnenhof | Haags Historisch Museum

Macht – 800 jaar Binnenhof | Haags Historisch Museum

Tijdens de verbouwing van het Binnenhof presenteert het Haags Historisch Museum het verhaal van de meest symbolische plek van Nederland. Een verhaal over macht en tegenmacht, over emancipatie en het typisch Nederlandse ‘polderen’. De tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof in het Haags Historisch Museum is een groots opgezet overzicht van de ontwikkeling van het Binnenhof: van grafelijk kasteel tot centrum van de Nederlandse democratie.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.