De vrije jongens van de politie
woensdag 19 februari - 22.20 uur - NPO 2

De vrije jongens van de politie


 
Na de brute moord op advocaat Derk Wiersum heeft de regering extra geld uitgetrokken voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Andere Tijden keert terug naar de jaren zeventig en tachtig, wanneer de politie begint te infiltreren in de criminele wereld. De Amsterdamse politiecommissaris Kees Sietsma kijkt in Canada af hoe je je als agent kunt transformeren tot geïnteresseerde drugsverkoper en blikt daarop terug. Oud-politieagenten vertellen aan presentator Astrid Sy over het gevaar en de stress die het undercoverwerk met zich meebrengt.
 
Bekijk binnenkort online
 

De gelukkige klas
 
Bekijk de laatste uitzending

De gelukkige klas

 

Focus
 

Focus

 
 
Zelfs de geiten waren dronken na schipbreuk West Aleta
Het vrachtschip West Aleta vergaat in een storm voor de kust van Terschelling. Een verlies voor de scheepvaartmaatschappij, maar een feest voor de eilandbewoners: met de wrakstukken spoelen ook tonnen vol wijn en whiskey aan. Wie een bootje heeft, peddelt haastig naar de tonnen toe. Een deel daarvan wordt open geboord en gretig leeggedronken, de klomp doet hierbij dienst als drinkglas. De vinders moeten niet veel later in de kruiwagen worden thuisgebracht. Honderd jaar na de bitterzoete scheepsramp vertellen eilandbewoners de verhalen over de legendarische schipbreuk die zelfs de geiten dronken voerde.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 23 februari - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Kinderen krijgen

Gedurende de afgelopen eeuw zijn opvattingen over kinderen krijgen en grootbrengen drastisch veranderd. Artsen en pedagogen zeggen steeds beslister te weten ‘wat goed is voor de jonge ouder en kind’. Tegelijkertijd is er minder vertrouwen in de ervaringen en wijze lessen van vroeger. De vaak botsende gewoontes en inzichten van grootouders en ouders volgen elkaar in een steeds sneller tempo op.

Kersverse oma Michal Citroen maakt deze Spoor Terug met professionals en ervaringsdeskundigen uit zoveel mogelijk generaties. Met een bijdrage van Marga Schiet, pedagoge en auteur van de boeken Grootouders en Een boterham met tevredenheid, 100 jaar opvoeden in Nederland.

Verder in OVT:
- De column van Nelleke Noordervliet

Vorige week in OVT:
-'Liefdesmagie' in de middeleeuwen: historica Marlisa den Hartog over liefdesdrankjes en lustopwekkende magische brouwsels.
- Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Illegaal carnaval in Tilburg

Illegaal carnaval in Tilburg

Komend weekend barst in het zuiden van het land het carnavalsfeest weer los. De viering van carnaval is eeuwenoud, maar niet altijd even geliefd bij de kerk. In het streng katholieke Tilburg proberen fanatieke feestvierders in de jaren zestig een einde te maken aan het al honderd jaar bestaande verbod op carnaval in de stad. Hier wordt het carnaval alleen in de beslotenheid van een kroeg gevierd en is het verboden om gekostumeerd over straat te gaan. De politie treedt streng op tegen de eerste illegale carnavalsoptochten in 1963 en 1964: de stoet wordt ontbonden en de deelnemers krijgen een bekeuring. Bekijk meer over het Tilburgse illegale carnaval in Andere Tijden.
 
Bekijk de aflevering
 

Wie was Malcom X?

Wie was Malcom X?

Op 21 februari 1965 wordt activist Malcolm X tijdens een toespraak in Harlem met meerdere schoten om het leven gebracht. Hij staat bekend als hét gezicht van de omstreden beweging Nation of Islam, dat zich vooral in de jaren zestig hard maakt voor gelijke rechten van de zwarte bevolking in Amerika. Wie was deze Malcolm X, die geweld niet uitsloot en Martin Luther King maar een watje vond?

Lees meer
75 jaar Huishoudbeurs

75 jaar Huishoudbeurs

De Huishoudbeurs viert volgende week een feestelijke 75e editie. Al in de jaren vijftig komen huisvrouwen maar al te graag naar de beurs om de nieuwste snufjes op het gebied van het huishouden te bewonderen. Maar werkelijk iets kopen? Dat is in de spaarzame jaren van de wederopbouw vaak niet het geval. Bekijk de Andere Tijden aflevering over de zuinige huishoudens van de jaren vijftig.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Ontdek de cultuur van Oceanië

Ontdek de cultuur van Oceanië

Het Museum Volkenkunde neemt je aan de hand van vier thema’s en 120 intrigerende voorwerpen mee door de rijke cultuurgeschiedenis van Oceanië. Voorouders, overgangsrituelen, lichaamsversiering en mythische wezens: in deze expositie staat de verbondenheid met het water en de enorme vindingrijkheid van de Oceaniërs centraal.

Bezoek de website
 

Het verdriet van de bevrijding

Het verdriet van de bevrijding

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork is zaterdag de tentoonstelling Het Verdriet van de Bevrijding geopend. Aan de hand van bijzondere persoonlijke verhalen, aangrijpende afbeeldingen, filmfragmenten en nog nooit getoonde voorwerpen laat de expositie een schaduwzijde zien van het bevrijdingsjaar 1945.

Bezoek de website
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.