Drie vrouwen en het verraad
Maandag 11 april om 20:25 op NPO 2

Drie vrouwen en het verraad


 
Het is 3 september 1943. De Utrechtse studente Truus van Lier is zenuwachtig. Straks gaat ze de hoofdcommissaris van politie in haar stad doodschieten. Het is de NSB'er Gerard Kerlen, een handlanger van de Duitse bezetter. De aanslag lukt, maar Truus wordt verraden en gefusilleerd. Truus is niet de enige in haar familie die zich verzet. Ook haar zus Miek doet verzetswerk, maar gaat minder ver. En dan is er nicht Trui van Lier, die kiest voor een andere weg. Zij verstopt Joodse kinderen in haar crèche. Deze maand wordt Truus van Lier geëerd met een standbeeld en een boek. Hoe kwam ze tot haar daad? En hoe en waarom werd ze verraden? Je ziet het in deze Andere Tijden special.
 
Bekijk hier binnenkort online
 

Dreiging uit het Oosten
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Dreiging uit het Oosten


 
Dreiging vanuit het Oosten! Tijdens de Koude Oorlog hielden we met honderden luchtwachttorens in de gaten of de Russische aanval al kwam. Hier en daar staan de torens nog in het landschap. Bekijk hier de video over de luchtwachtdienst.
 
Klik hier voor de video
 

Het verhaal van Nederland
Elke woensdag om 20:35 op NPO 1

Het verhaal van Nederland


 
Aflevering 10: Bevrijders en bezetters
Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden voor onze ogen oorlogsmisdaden gepleegd. Niet alleen door Duitsers, maar ook door Nederlanders zelf. Gewone burgers proberen te leven en overleven in tijden van oorlog en bezetting. In deze aflevering van Het verhaal van Nederland zie je hoe Nederlanders omgaan met de vraag wie er goed en wie er fout was tijdens de oorlog.
 
Bekijk hier de serie
 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 10 april - 10.00 uur - NPO Radio 1
In Het Spoor Terug: Roermond als epicentrum
Pieter-Bas van Wiechen gaat op onderzoek naar de aardbeving die hem 30 jaar geleden uit zijn bed in Roermond schudde. Op 13 april 1992 werd Nederland opgeschrikt door een zeer zware aardbeving. 5,8 op schaal van Richter, met Roermond als epicentrum. In deze radiodocumentaire hoor je verhalen over de aardbeving en de bijzondere manier waarop lokale ondernemers de schadeafwikkeling zelf op zich namen.

Verder in de uitzending:
• De column van John Jansen van Galen
• 50 jaar het rapport 'De grenzen aan de groei' van de Club van Rome

Vorige week in OVT:
• De Russisch-Orthodoxe Kerk wordt een oorlogskerk
• Eerherstel voor in 1595 vermoorde heksen in De Peel
 
Luister hier de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wie was Pim Fortuyn?
Waarom wilde Pim Fortuyn paus worden? Was hij echt een moederskindje? Aan de vermoorde LPF-lijsttrekker wordt nog vaak gerefereerd. Fortuyn was een flamboyante politicus die een geheel eigen politieke stijl had, hij wekte zowel bewondering als afschuw op. Naar aanleiding van de veelbekeken serie Het jaar van Fortuyn lees je in deze longread van NPO Kennis de achtergrond
over de persoon en de politicus Pim Fortuyn.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Martin Luther King

Martin Luther King

Martin Luther King werd onsterfelijk door zijn beroemde toespraak aan het eind van de mars op Washington. Geweldloosheid was volgens King de enige manier om volwaardige burgerrechten voor de zwarte bevolking van de Verenigde Staten te krijgen. Maandag was het precies 54 jaar geleden dat hij werd doodgeschoten door James Earl Ray. In 1964 bracht King een bezoek aan Nederland voor een preek in de RAI in Amsterdam. Het bleef tot het laatste moment onduidelijk of de preek daadwerkelijk door zou gaan, omdat King aan de lopende band werd opgepakt door de Amerikaanse politie. In de voorgaande jaren had hij maar liefst vijftien keer gevangen gezeten. Dat hij tijdens het Amsterdamse congres in de gevangenis zou zitten, werd daarom ingecalculeerd door de organisatoren. Andere Tijden over het bezoek dat Martin Luther King 58 jaar geleden aan Nederland bracht.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Een Beatle minder

Een Beatle minder

Het is deze week 52 jaar geleden dat Paul McCartney bekendmaakt dat hij uit de Beatles stapt. In 1966 zijn de Beatles op het hoogtepunt van hun roem. Dat jaar geeft John Lennon een interview waarin hij onder meer zegt dat de Beatles populairder waren dan Jezus. De NCRV besluit vanaf dat moment geen enkele plaat meer van de Beatles te draaien. In deze aflevering van Andere Tijden uniek beeldmateriaal van de Beatles in Nederland en de verzwegen Beatles-boycot van NCRV.

Bekijk hier de aflevering
Churchill

Churchill

Winston Churchill treedt op 5 april 1955 af als premier van Engeland. In 1946 en 1948 brengt hij een bezoek aan Nederland en wordt beide keren met gejuich ontvangen. Hij spreekt in de Ridderzaal tijdens het oprichtingscongres van de Europese Beweging, waaraan dichters, wetenschappers, politici en zakenmensen uit heel Europa deelnemen. Zijn doel: de oprichting van de Verenigde Staten van Europa. Andere Tijden over Winston Churchill.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

In de schaduw van King | Documentaire EO

In de schaduw van King | Documentaire EO

Door zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in Amerika is Martin Luther King een inspiratiebron voor velen. In de documentaire In de schaduw van King gaat Harcourt Klinefelter, de voormalige persvoorlichter van Martin Luther King, terug naar Amerika waar hij met strijdmakkers van toen herinneringen tot leven brengt.

Bekijk de documentaire hier
 

Rondom Mondriaan | Kunstmuseum Den Haag

Rondom Mondriaan | Kunstmuseum Den Haag

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw geboren werd: Piet Mondriaan (1872-1944). Kunstmuseum Den Haag heeft met ruim 300 werken de grootste collectie Mondriaans ter wereld. Speciaal voor dit jubileum een tentoonstelling waarin te zien is hoe Mondriaan van grote invloed is geweest op andere kunstenaars.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.