Een boer met een plan
woensdag 27 november - 21.20 uur - NPO 2

Een boer met een plan


 
De Commissie Remkes adviseert een drastische verkleining van de veestapel in Nederland. In 1971 al pleit eurocommissaris Sicco Mansholt voor een halvering van het aantal boerenbedrijven in zijn Plan Mansholt. Boze boeren trekken er massaal op uit om te demonstreren. In Brussel valt een dode. Wanneer de Club van Rome datzelfde jaar alarm slaat over de uitputting van het milieu, komt Mansholt tot inkeer. In plaats van rationalisering en grootschaligheid, streeft Mansholt nu naar nulgroei en schonere bedrijfsvoering.
 
Bekijk binnenkort online
 

Andere Tijden: Hongeren voor Holland
 
Bekijk de laatste uitzending

Andere Tijden: Hongeren voor Holland

 

Focus
 

Focus

 
 

Humor in de zestiende eeuw

Lachen is van alle tijden. Maar humor niet, dat gaat vaak over de actualiteit. Maar wie is eigenlijk de Arjan Lubach van 1561? Docent Bas Jongenelen, die gepromoveerd is op humor in 1561 geeft antwoord in Focus op NPO Radio 1.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 1 december - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug, De spitz: martelwerktuig en heiligdom
Het moet haast wel de meest gehate en de meest geliefde schoen ter wereld zijn: de spitz. De balletschoen met harde neus die ballerina's onhoorbaar kan laten zweven, als engelen in de hemel. Zo'n tweehonderd jaar geleden ziet de spitz het levenslicht. Wat betekent dat voor de balletkunst en voor de positie van de ballerina? Laura Stek volgt het spoor terug.

Verder in OVT:
- De column van Abdelkader Benali.
- Kees van Tilburg over zijn boek Helden op hengsten


Vorige week in OVT:
Katholiek in de republiek: historicus Carolina Lenarduzzi vertelt over de tijd waarin katholieken als minderheid worden gezien.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Gastarbeiders: hoe meer, hoe beter!

Gastarbeiders: hoe meer, hoe beter!

Dit jaar is het 55 jaar geleden dat Nederland een wervingsakkoord met Turkije sloot. In de jaren zestig ontvangen Nederlandse bedrijven Turkse gastarbeiders met open armen. Aan de hand van blikfabriek Thomassen & Drijver in Deventer kijkt Andere Tijden terug op het begin van de Turkse immigratie in Nederland.
 
Bekijk de aflevering
 

Waarom zijn huizen in Nederland zo duur?

Waarom zijn huizen in Nederland zo duur?

Een huis kopen met een gemiddeld inkomen is bijna onmogelijk geworden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van De Hypotheker. Dat probleem speelt al decennia lang. Sinds 1970 zijn de huizenprijzen twee keer zo hard gestegen als het modale inkomen. Waarom zijn huizen in Nederland eigenlijk zo duur?

Lees het verhaal
Big Brother

Big Brother

RTL 5 stopt per direct met de realityshow De Villa. Het televisieprogramma veroorzaakt veel ophef vanwege het seksueel grensoverschrijdende gedrag van twee mannelijke deelnemers. Andere Tijden kijkt terug op de geboorte van Big Brother, de voorganger van de hedendaagse realitytelevisie.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling: Venster op de haven

Tentoonstelling: Venster op de haven

Rederij Spido, ooit begonnen als pendeldienst voor zeelieden, biedt zijn passagiers al honderd jaar een blik op de steeds veranderende haven van Rotterdam. In de tentoonstelling Venster op de haven - te zien in het Maritiem Museum Rotterdam - kijk je letterlijk door vensters naar de steeds veranderende haven van Rotterdam.

Bezoek hier de website
 

Podcast: Het verloren hoofd

Podcast: Het verloren hoofd

Amateur-geschiedkundige Donald Tick zoekt al jaren naar het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder. Hij stuurt journalisten Mathijs de Groot en Nienke Zoetbrood op een missie. Wat volgt is een zoektocht in ons koloniaal verleden, hedendaagse bureaucratie en propvolle depots, op zoek naar waarheid, zeggenschap en natuurlijk: het verloren hoofd.

Beluister hier de podcast
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.