Fout Nederland vraagt vergiffenis
Woensdag 24 november - 22:20 uur - NPO 2

Fout Nederland vraagt vergiffenis


 
Op 13 juli 1947 is in de kerken van Nederland, protestants en katholiek, een bijzondere boodschap te horen. Zo’n 30 vooraanstaande NSB’ers erkennen schuld voor hun oorlogsverleden en vragen om vergeving en verzoening: de Verklaring van Wezep. Een opmerkelijk initiatief zo kort na de oorlog. Een poging van de Kerken in Nederland en een oud top-NSB’er om fout en goed Nederland na de oorlog met elkaar te verzoenen.

Hoofdpersoon in de aflevering: Carel Huygen, die 90 jaar geleden enthousiast lid wordt van de dan net opgerichte NSB. Hij schopt het tot secretaris-generaal van de partij. De rechterhand van Mussert. Na de oorlog komt hij tot inkeer.
 
Bekijk binnenkort online
 

Koude Oorlog
Vrijdag 26 november - 22:15 - NPO 2

Koude Oorlog


 
Aflevering 1: IJzeren Gordijn
Dzsingisz Gabor is geboren in Hongarije, Hans Renner in Tsjechoslowakije. Het leven achter Het IJzeren Gordijn valt ze zwaar. Voor Gabor is het neerslaan van de Hongaarse Opstand (1956) het breekpunt, voor Renner het neerslaan van de Praagse Lente (1968). Met pijn in het hart ontvluchten ze hun vaderland.

De 18-jarige Nederlandse Jannie Niehot besluit in 1970 bij haar vriend in de DDR te gaan wonen. Maar dat gaat niet vanzelf. Eerst wordt ze volledig gescreend door de staat. Ook in haar nieuwe leven merkt Jannie dat ze moet oppassen met wat ze zegt en doet. Je buren kunnen je verklikkers zijn. Dan nemen zij en haar man een rigoureus besluit.
 
Bekijk binnenkort online
 

Short History
Een schietpartij op volle zee

Short History


 
Nederland als narcostaat. Tegenwoordig gaat het om harddrugs als cocaïne en 3MMC, vroeger ging het nog gewoon om de softdrug hasj. Andere Tijden gaat terug naar 1974, wanneer de marine op volle zee de smokkelkotter “De Lammie” achtervolgen.
 
Bekijk hier de video
 

Special: De Schuilplaats
 
Bekijk de laatste aflevering

Special: De Schuilplaats

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 28 november - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Mayflower
De Pilgrims die in 1620 met het befaamde schip Mayflower in Amerika arriveren, worden gezien als de grondleggers van de Amerikaanse democratie. Thanksgiving voert terug op hun eerste oogstfeest, dat ze vierden met inheemse bewoners, deze maand 400 jaar geleden. De inheemse bevolking ziet de komst van de Pilgrims als begin van het einde, in de vorm van genocide en verlies van land. Thanksgiving noemen zij daarom een ‘national day of mourning’. In Het Spoor Terug meer over deze Pilgrims, hun tijd in Nederland en de overgang van nationale trots naar schaamte en afkeer. Een documentaire van Remy van den Brand.

Verder in de uitzending:
• Caro Verbeek over Een kleine cultuurgeschiedenis over de (grote) neus
• De column van Micha Wertheim

Vorige week in OVT:
• René van Stipriaan over biografie De zwijger, Het leven van Willem van Oranje
• IDFA-documentaire Turn your body to the sun
 
Klik hier voor meer info
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Komen rellen vaker voor tijdens een pandemie?
In meerdere steden was het onrustig afgelopen dagen. Rellen tijdens een pandemie zijn niets nieuws. De geschiedenis kent veel voorbeelden van opstand en verzet tegen maatregelen van de overheid tijdens ernstige pandemieën. Hoe komt dat? En welke voorbeelden zijn dat zoal? Ontdek het in dit scrollverhaal van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Aanslag Olympische Spelen 1972

Aanslag Olympische Spelen 1972

“De aanslag in 1972 op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München krijgt - bijna vijftig jaar na dato - een nieuwe wending; nabestaanden van de vermoorde atleten eisen 110 miljoen euro smartengeld.”, schrijft de NOS afgelopen maandag 22 november. Tijdens deze Olympische Spelen van 1972 in München dringen Palestijnse terroristen het verblijf van elf Israëlische atleten binnen. Ze schieten ter plekke twee atleten neer en gijzelen de andere negen. De politie leidt de groep, die zich Zwarte September noemt, onder valse voorwendselen in een hinderlaag. Een terrorist gooit een handgranaat in een helikopter en vermoord hiermee alle atleten. Ook komen vijf van de acht terroristen om het leven, maar het verhaal krijgt nog een staartje. Andere Tijden neemt je mee terug naar de Spelen van 1972.
 
Bekijk de aflevering hier
 

John F. Kennedy vermoord

John F. Kennedy vermoord

Als er één moord bekend is van televisie, dan is het wel de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy, op 22 november 1963. Wereldwijd worden de optocht, moordaanslag en nasleep uitgebreid uitgezonden op de beeldbuis. Toch is op de Nederlandse televisie die avond nauwelijks iets van dit schokkende wereldnieuws te merken. “De televisie raakte duidelijk in paniek en heeft gefaald op een beslissend moment,” schrijft De Tijd- en Maasbode. De Leidse Courant laat weten: “Het is nu wel heel duidelijk dat de televisie nog een jong medium is.” Andere Tijden over het gestuntel van de Nederlandse televisie omtrent de moord van JFK.

Bekijk hier de aflevering
Lang leve koningin Wilhelmina

Lang leve koningin Wilhelmina

Koning Willem III sterft op 23 november 1890 zonder mannelijke troonopvolger. Zijn dan tienjarige dochter, prinses Wilhelmina, volgt hem op en wordt Koningin der Nederlanden onder het regentschap van haar moeder, koningin Emma. Haar bewind als eerste vrouwelijke vorst van Nederland is turbulent: ze maakt twee wereldoorlogen mee, een hongerwinter en de onafhankelijkheidstrijd van Indonesië. Wanneer ze in 1948 haar abdicatie aankondigt ziet Nederland dit als reden voor een feestje. Het afscheid van de koningin wordt gevierd met tien uitbundige feestdagen. In Andere Tijden vertellen ooggetuigen van toen over het grootste feest sinds de bevrijding.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Sabi Suriname | Tropenmuseum

Sabi Suriname | Tropenmuseum

Op 25 november viert Suriname 46 jaar onafhankelijkheid van Nederland. Toch zullen Nederland en Suriname altijd met elkaar verbonden blijven. In de tentoonstelling Sabi Suriname in het Tropenmuseum wordt Suriname op een speelse wijze geïntroduceerd voor jong en oud. Je komt er veel te weten over Suriname, de band met Nederland en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Vaar op een boot door Busi Kondre en speel het 'Wat is waar?'-spel over wat je onderweg tegenkomt. Ontdek de Surinaamse keuken en doe in de toko boodschappen voor een heerlijk Surinaams gerecht. Waan je voor een dag in Suriname, in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Klik hier voor meer info
 

De blik van Charles Aznavour | Uur van de Wolf

De blik van Charles Aznavour | Uur van de Wolf

“Sommigen filmen om afstand te houden, maar ik film juist om dichterbij te komen”. De legendarische Franse zanger Charles Aznavour was niet alleen chansonnier en acteur, maar ook een verwoed filmer. De nieuwsgierigheid van Charles Aznavour naar de wereld en zijn empathie voor ontheemden brengen hem op zijn veertigste in Armenië. Daar ontmoet hij zijn oma. Zijn vriend en filmmaker Marc di Domenico besloot er in 2019 een film van te maken. De filmopnames worden afgewisseld met beelden van Aznavours muzikale optredens en hits als La Bohème, Mon amour, She en Hier encore. Woensdag 24 november om 22:55 te zien op NPO 2, na Andere Tijden, of bekijk nu via onderstaande link.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.