Frau Antje: Een Hollandse hit in Duitsland
woensdag 26 februari - 22.20 uur - NPO 2

Frau Antje: Een Hollandse hit in Duitsland


 
Duitsland houdt van Frau Antje. Al zestig jaar is ze het blanke, blonde en blozende uithangbord van de Nederlandse kaasexport. Van een kaasmeisje dat de Duitsers na de oorlog aan de zuivel moet krijgen, groeit ze uit tot een megaster die symbool staat voor heel Holland. Maar anders dan de traditionele beeldenmerken als tulpen, klompen en molens is Frau Antje een levend persoon die groter wordt dan eigen promotie.

Andere Tijden blikt met drie Frau Antjes terug op hun wonderlijke carrières. Er wordt gekookt uit Frau Antje’s kaaskookboek en presentator Astrid Sy vraagt zich af of zij ook Frau Antje kan zijn terwijl ze zich laat portretteren als Volendamse vissersvrouw.
 
Bekijk binnenkort online
 

De vrije jongens van de politie
 
Bekijk de laatste uitzending

De vrije jongens van de politie

 

Focus
 

Focus

 
 
"Anton de Kom gaf zijn leven voor de vrijheid van zowel Surinamers als Nederlanders."
Het boek Wij slaven van Suriname schudt het Nederland van de jaren dertig flink door elkaar. Het verhaal over de opstand van slaven in Suriname is op een indrukwekkende manier opgeschreven door Anton de Kom, zelf zoon van een voormalige slaaf. Dit jaar is op 22 februari, de geboortedag van Anton, het boek opnieuw uitgegeven. Mitchell Esajas, antropoloog en mede-oprichter van The Black Archives, stelde samen met twee andere schrijvers het voorwoord op van de heruitgave en vertelt in de uitzending van Focus over dit bijzondere boek.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 1 maart - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Ouders van toen en nu, deel 2

Gedurende de afgelopen eeuw zijn opvattingen over kinderen krijgen en grootbrengen drastisch veranderd. Artsen en pedagogen zeggen steeds beslister te weten ‘wat goed is voor de jonge ouder en kind’. Tegelijkertijd is er minder vertrouwen in de ervaringen en wijze lessen van vroeger. De vaak botsende gewoontes en inzichten van grootouders en ouders volgen elkaar in een steeds sneller tempo op.

Kersverse oma Michal Citroen maakt deze Spoor Terug met professionals en ervaringsdeskundigen uit zoveel mogelijk generaties. Met een bijdrage van Marga Schiet, pedagoge en auteur van de boeken Grootouders en Een boterham met tevredenheid, 100 jaar opvoeden in Nederland.

Verder in OVT:
- De column van Sana Valiulina.
- Multatuli-biograaf Dick van der Meulen naar aanleiding van de tweehonderdste geboortedag van Multatuli op 2 maart.

Vorige week in OVT:
- Excuses van Amsterdam voor het slavernijverleden.
- Vasten na het carnavallen? Leer van historica Eline van Hagen hoe men in de Renaissance de vastenregels ontwijkt.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Februaristaking

Februaristaking

Op 25 februari 1941 leggen tienduizenden Amsterdammers het werk neer en gaan de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter. Het is een protest tegen de Jodenvervolging en verplichte tewerkstelling van de arbeiders in Duitsland. Bij de Februaristaking spelen communisten een belangrijke rol, en na de oorlog worden ze geroemd als organisatoren van deze verzetsactie. Maar lang houden ze de status van verzetsheld niet. Hoe was het om na de oorlog communist te zijn?
 
Bekijk de aflevering
 

Schrikkeldag 2020

Schrikkeldag 2020

Slechts eens in de vier jaar krijgen we de 29e februari cadeau. De schrikkeldag heeft een historische reden. Waar komt het vandaan en waarom is de extra dag ook alweer nodig?

Lees het artikel
Een stormachtige februari

Een stormachtige februari

Met vier stormen in twee weken tijd hebben we deze februari te maken met extreme weersomstandigheden. Tour met Andere Tijden door drie decennia opzienbarend en extreem weer in een interactief Nederlands landschap.

Bekijk meer
 

Andere Tijden tipt

Zwart in Rembrandts tijd

Zwart in Rembrandts tijd

Zwarte mensen waren aanwezig in het zeventiende-eeuwse Nederland. Hier, in de samenleving, in Rembrandts buurt én in de kunst. In Museum Het Rembrandthuis kom je oog-in-oog met portretten van zwarte mensen en worden de verhalen achter de kunstwerken verteld. De tentoonstelling laat de impact van de trans-Atlantische slavernij zien en vertelt over de kleine gemeenschap van vrije zwarte mensen in de Amsterdamse Jodenbreestraat.

Bezoek de website
 

Rondleiding: een kasteel in de oorlog

Rondleiding: een kasteel in de oorlog

Tijdens de slag om Arnhem wordt er rond Kasteel Doorwerth en omgeving zwaar gevochten. Speciaal voor de herdenking van 75 jaar Market Garden heeft Geldersch Landschap & Kasteelen vanaf 1 maart een historische rondleiding samengesteld bij en rondom het kasteel. Een gids vertelt het verhaal aan de hand van foto’s en ooggetuigenverslagen en toont opmerkelijke plekken uit de strijd.

Bezoek de website
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.