Gedood nét na de bevrijding
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Gedood nét na de bevrijding


 
Na de bevrijding op 5 mei 1945 waren er overal in het land nog schermutselingen met Duitsers. Bij het Vondelpark legde een amateurfilmer de schietpartij tussen Duitse soldaten en mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten vast. Bekijk in deze video wat zich daar op 7 mei afspeelde.
 
Klik hier voor de video
 

Niemand wil ze hebben
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Niemand wil ze hebben

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 15 mei - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: Moslima #1
Met een hoofddoek op, lopend op de markt met een boodschappenwagentje. Het is een bekend beeld van ‘de moslima’ in de Nederlandse media. Prijswinnend fotograaf Cigdem Yuksel, die zelf Turkse roots heeft, stoort zich al jaren aan dit stereotype en trekt ten strijde.

Verder in de uitzending:
• De column van Micha Wertheim
• Robbert van Lanschot over De tand van de Profeet

Vorige week in OVT:
• Gaan de VS terug naar de tijd van voor 'Roe v. Wade'?
• Russificatie door taalpolitiek in Oekraïne

 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe werd abortus in Nederland legaal?
In de Verenigde Staten staat het abortusrecht onder druk. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wil het landelijk recht op abortus mogelijk afschaffen, zo blijkt uit een uitgelekt document. Ook in Nederland laait de discussie over abortus regelmatig op. In deze story van NPO Kennis lees en bekijk je hoe abortus legaal werd in Nederland.

 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
De verwoesting van Rotterdam

De verwoesting van Rotterdam

Rotterdam, 14 mei 1940. Het is voorjaar, de zon schijnt vanuit een strak blauwe lucht. Al enkele dagen wordt er gevochten aan het Maasfront. De Rotterdammers vinden 'soldaatjes kijken' na het boodschappen doen ‘best een leuk verzetje’, zolang er geen doden vallen aan Hollandse zijde. De capitulatie is op handen, zo is de verwachting. Maar dan vallen de bommen. Het zal het startsein zijn voor een radicale verandering in de stad. Een veelgehoord misverstand is dat het brandbommen zijn, die die zonnige middag het hart van de stad treffen. De enorme brand, die dagen, en in sommige stadswijken zelfs maanden voortduurt, maakt die mythe aannemelijk. “De stad is niet eens echt door de bommen verwoest. Het is de brand geweest die de grootste schade heeft aangericht”, zegt J. Muller, die elf was toen hij zich aanmeldde bij de vrijwillige brandweer. Massaal vlucht de stadsbevolking richting de Kralingse Plas. Het vuur grijpt om zich heen en een kleine tachtig duizend mensen wordt dakloos. Andere Tijden blikt met ooggetuigen terug op het verwoestende bombardement op Rotterdam.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Van criticus naar politicus

Van criticus naar politicus

“Dames en heren, mijn eerste gast is Pim Fortuyn, bekend van de wet van Pim: waar Pim komt, komt ruzie.” Zo introduceert het politieke televisiemagazine Het Capitool in 1991 de man die in 2001 de Nederlandse politiek op zijn kop zal zetten. Vanaf begin jaren negentig treedt hij op als gesprekspartner in diverse televisieprogramma's. 'Professor Pim' ontpopt zich als een slim debater die op onconventionele wijze zijn opponenten de les leest. Eind augustus 2001 stelt Pim Fortuyn zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland. Andere Tijden maakt in 2006 een tweeluik over Fortuyn, in dit eerste deel zijn transformatie van criticus tot politicus.

Bekijk hier de aflevering
Kabinet in crisis

Kabinet in crisis

Na 7 maanden valt op 12 mei 1982 kabinet Van Agt II. Aartsrivalen Dries van Agt (CDA) en Joop den Uyl (PvdA) zijn samen met de D66 tot elkaar veroordeeld in één kabinet en vormen na maanden formeren een zeer broze coalitie. Nederland zit in een recessie, het regent faillissementen en de werkloosheid loopt sterk op. Ondertussen is er continu strijd, het is een waar 'vechtkabinet'. Den Uyl wekt irritatie door zijn lange betogen en bemoeienis met de portefeuilles van de andere ministers. Het banenplan komt niet van de grond en het kabinet moet met nieuwe bezuinigingen komen. In deze Andere Tijden Dries van Agt en Jan Terlouw (D66) over kabinet Van Agt II.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Razzia in Rotterdam | Documentaire MAX

Razzia in Rotterdam | Documentaire MAX

In deze documentaire blikken de allerlaatste ooggetuigen van de razzia in Rotterdam 72 jaar later, terug op deze gebeurtenis. Ze keren terug naar de woonhuizen en plaatsen van waaruit ze werden weggedreven naar De Kuip, de tramremise en het Nenijto-sportcomplex.

Bekijk de documentaire hier
 

Expositie <i>Deventer Besmet</i> | Museum Geert Groote Huis

Expositie Deventer Besmet | Museum Geert Groote Huis

De expositie Deventer besmet! vertelt over de medische kenmerken van de pandemieën die Deventer teisterden. In de expositieruimte maak je kennis met het medisch verhaal van de belangrijke pandemieën die Deventer teisterden: melaatsheid, de pest, cholera, pokken, tuberculose en natuurlijk Covid-19.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.