Goedkoop vliegen
woensdag 30 september - 22.15 uur - NPO 2

Goedkoop vliegen


 
“Het was mijn taak als steward om de passagiers op hun gehele reis te verzorgen,” zegt oud-steward Evert Galama tegen presentator Astrid Sy. In de tuin achter zijn huis vertelt de 105-jarige hoe hij begon aan boord van de KLM-toestellen toen vliegen nog een extravagante luxe was. 75 jaar later is vliegen voor iedereen bereikbaar geworden. Het aanbod is geëxplodeerd en een vlucht naar Barcelona of Nice kost vaak niet meer dan een binnenlandse treinreis. Goed voor de portemonnee, slecht voor het milieu. Verschillende landen denken over extra belastingen of minimum ticketprijzen. Hoe is dat goedkope vliegen eigenlijk ontstaan?

Andere Tijden onderzoekt de opkomst van de prijsvechters.
 
Bekijk binnenkort online
 

Special: Dierenlief en dierenleed
zondag 4 oktober - 20:25 uur - NPO 2

Special: Dierenlief en dierenleed


 
Nederland viert al negentig jaar Dierendag, een initiatief van de Dierenbescherming. Op de eerste dierendag in 1930 wordt serieus stilgestaan bij de verhouding tussen mens en dier. We houden van dieren, dat is altijd zo geweest. Maar we zijn ook steeds meer dieren gaan houden en daarbij is de liefde soms ver te zoeken. Zeker als aan de dieren geld te verdienen valt. Andere Tijden is in het rijke beeldarchief gedoken en daarin komt die ambivalente verhouding goed naar voren.
 
Bekijk binnenkort online
 

Witte school, zwarte school
 
Bekijk de laatste uitzending

Witte school, zwarte school

 

Focus: lezen in het donker
 

Focus: lezen in het donker

 
 
Peter Romijn - 'De lange Tweede Wereldoorlog'

Hannah Dogger interviewt historicus Peter Romijn over zijn nieuwste boek De Lange Tweede Wereldoorlog. Als het in Nederland over de oorlog gaat, bedoelen we daarmee bijna altijd de Duitse bezetting. In zijn nieuwe en opmerkelijke overzichtswerk komt historicus Peter Romijn tot een ander inzicht: onze ‘lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940, eindigde pas in de laatste dagen van 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 4 oktober - 10.00 uur - NPO Radio 1

Maand van de geschiedenis

Deze week de tweede in een reeks locatie-uitzendingen van OVT. In het kader van de Maand van de Geschiedenis reizen we het land door, en dit keer zijn we in het Zeeuws Archief in Middelburg. De directeur van het archief, Hannie Kool-Blokland, schuift bij ons aan en vertelt over de bijzondere geschiedenis van deze plek. Geheel in het thema van de Maand van de Geschiedenis, Oost/West, bespreken we de cruciale rol van Middelburg in de 17e- en 18e-eeuwse slavenhandel.

Verder in OVT:
- Jan Teertstra steekt de muziek van Robert Long in een nieuw jasje
- Historicus Gerhard de Kok over zijn boek ‘Walcherse ketens’

Vorige week in OVT:
- Paulien Cornelissen vertelt over de overeenkomstige geschiedenis van kersen in de Betuwe en Japan
- Jan Brokken over 'Het eiland van Jean Rhys'
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Een B-acteur als president

Een B-acteur als president

President Donald Trump heeft dankzij enorme aftrekposten jarenlang nauwelijks federale inkomstenbelasting betaald, omdat hij veel meer geld verloor dan hij verdiende. Tijdens het eerste verkiezingsdebat in 2016 roept de Republikeinse presidentskandidaat dat zijn belastingplan “de banenmotor wordt zoals die niet meer is gezien sinds Ronald Raegan”. Als je ook maar iets wil bereiken in de Republikeinse Partij, moet je verklaren dat de nalatenschap van Ronald Reagan bij jou in goede handen is. Doe je dat niet, dan kun je vrijwel meteen inpakken. Reagan heeft binnen de partij nu eenmaal een bijna mythische status. Waardoor heeft Reagan zo’n speciale status gekregen?
 
Bekijk de aflevering
 

Leven in de DDR

Leven in de DDR

In 1949 wordt in het door de Sovjet-Unie bezette deel van Duitsland de Duitse Democratische Republiek (DDR) officieel uitgeroepen. De Sovjet-Unie stuurt aan op een communistisch beleid en dit betekent het begin van de breuk tussen Oost en West. Pas op 3 oktober 1990 worden beide Duitslanden (de Bondsrepubliek en de DDR) officieel herenigd na de val van de muur. Veel Oost-Duitsers nemen al veel eerder afscheid van de DDR. Maar wie zich openlijk uitsprak of probeerde te vluchten waagde zijn leven. Hoe ging het eraan toe in de DDR? 

Lees verder
Illegaal carnaval in Tilburg

Illegaal carnaval in Tilburg

Steeds meer carnavalsverenigingen komen bij elkaar om te bespreken hoe ze in coronatijd invulling kunnen geven aan het volksfeest. De viering van carnaval is eeuwenoud, maar niet altijd even geliefd bij de kerk. Dit terwijl het feest wel bekend staat als een religieus feest. In het streng katholieke Tilburg proberen fanatieke feestvierders in de jaren 60 een einde te maken aan het al honderd jaar bestaande verbod op carnaval in de stad.
Hoe trad de politie op tegen de eerste illegale carnavalsoptochten in 1963 en 1964?

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling: Waterlooplein

Tentoonstelling: Waterlooplein

Het Joods Cultureel Kwartier presenteert de tentoonstelling ‘Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten’. In de tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam wordt de bekende en onbekende geschiedenis verteld. Bezoekers worden aan de hand van onder andere kunst, archeologische opgravingen en interviews door vierhonderd jaar geschiedenis van de buurt geleid.

De tentoonstelling is te zien van 2 oktober 2020 tot 28 februari 2021 in het Joods Historisch Museum.

Bezoek de tentoonstelling
 

Tentoonstelling: In het licht van Cuyp

Tentoonstelling: In het licht van Cuyp

Ter ere van de 400ste geboortedag van Aelbert Cuyp organiseert het Dordrechts Museum de overzichtstentoonstelling 'In het Licht van Cuyp'. In de tentoonstelling wordt ook de waardering voor Cuyp en zijn invloed getoond.

De tentoonstelling is te zien van 3 oktober 2020 tot 6 maart 2022 in het Dordrecht Museum.

Bezoek de tentoonstelling
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.