Halt! Douane
woensdag 7 oktober - 22.15 uur - NPO 2

Halt! Douane


 
Vluchtelingen die illegaal Nederland binnenkomen, reizigers die Corona het land inbrengen: de roep om de aloude landsgrenzen in ere te herstellen klinkt geregeld. De grootste grensovergang van Europa was Bergh Autobahn, beter bekend als ‘de grens bij Arnhem’. Twee oud-douaniers leiden presentator Astrid Sy rond in het grensgebied dat onder hun controle viel. In de jaren ’70 en ’80 werd de sfeer aan de grens steeds grimmiger als de douaniers te maken krijgen met mensensmokkel, illegale wapenhandel en drugssmokkel. De grenswachten erkennen dat hun werk soms weinig resultaat had, maar pleiten toch voor terugkeer van de grens: “Het is toch een barrière. Je moet langs die douane. Je moet langs de controle.”

Andere Tijden over de verdwenen grenzen.
 
Bekijk binnenkort online
 

Goedkoop vliegen
 
Bekijk de laatste uitzending

Goedkoop vliegen

 

Radio Focus
 

Radio Focus

 
 
Wilhelmina Drucker en de strijd voor vrouwenrechten

Wilhelmina Drucker, één van de eerste Nederlandse feministen, was een pionier tijdens de eerste feministische golf. Ze was een van de belangrijkste vrouwen die streed voor gelijke rechten voor man en vrouw en zette zich onder andere in voor het vrouwenkiesrecht. In haar eigen tijd werd ze verguisd en belachelijk gemaakt. Later heeft ze op veel vlakken gelijk gekregen en werd de latere vrouwenbeweging Dolle Mina naar haar vernoemd. Wat heeft zij betekend in de strijd voor vrouwenrechten? Radio Focus praat met historicus Marianne Braun die aan de biografie van Mina werkt.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 11 oktober - 10.00 uur - NPO Radio 1

Dinxperwick: het verhaal van twee grensdorpen

Voor het Erfgoedfestival lieten tien Nederlandse kunstenaars zich inspireren door erfgoedlocaties in Gelderland. Auteur en dichter Jaap Robben ging langs in het Grenslandmuseum Dinxperlo, wat hem aanzette tot het schrijven van drie verhalen over de grens. In Dinxperlo bestaat de grens met het Duitse dorpje Suderwick slechts uit een stoeprand. Een stoeprand die grote gevolgen heeft voor de levens in de dorpen en de loop van hun geschiedenissen.

Verder in OVT:
- Lotte Jensen over haar boek 'Napoleons nalatenschap'
- Luuk Bouwman over zijn documentaire 'Allen tegen allen'
- Ingrid de Zwarte en Jeroen Candel over hun boek 'Tien miljard monden'

Vorige week in OVT:
- Jan Teertstra steekt de muziek van Robert Long in een nieuw jasje
- Historicus Gerhard de Kok over zijn boek ‘Walcherse ketens’
- De rol van Middelburg in de 17e- en 18e-eeuwse slavenhandel.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
De eerste koning van het Koninkrijk der Nederlanden

De eerste koning van het Koninkrijk der Nederlanden

Op 7 oktober 1840, deed de eerste Koning van het Koninkrijk der Nederlanden, koning Willem I, troonsafstand ten gunste van zijn zoon. Willem I kwam aan de macht na tweehonderd jaar republiek en enkele jaren Franse bezetting. Op spectaculaire wijze kwam hij met een Engels oorlogsschip aan in Nederland om zijn plek als vorst in te nemen. Wie was Willem I en hoe gaf hij vorm aan het jonge koninkrijk?
 
Lees verder
 

De geschiedenis van Schiphol

De geschiedenis van Schiphol

Op 7 oktober 1919 wordt de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën (KLM) opgericht. Pas als de Eerste Wereldoorlog voorbij is, vertrekt in mei 1920 het eerste passagierstoestel van de KLM vanaf Schiphol naar Londen. Die datum markeert het begin van Schiphol als burgerluchtvaarthaven. Als gevolg van de Coronacrisis staan bij de KLM en op Schiphol duizenden banen op de tocht.
Hoe heeft Schiphol zich de afgelopen 100 jaar ontwikkeld tot één van ’s werelds grootste luchthavens die voor veel werkgelegenheid in de regio zorgt?

Lees verder
Watersnoodramp in beeld

Watersnoodramp in beeld

Herfststorm Alex heeft een spoor van vernieling achtergelaten in de grensstreek tussen Frankrijk en Italië. In korte tijd is zoveel regen gevallen dat rivieren zijn overstroomd. Daarbij zijn zeker 9 mensen om het leven gekomen. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 leidde een combinatie van springvloed en zware storm in Zeeland ook tot een overstroming van onvergelijkbare proporties. Het water stortte zich over de dijken en verwoestte boerderijen en huizen. De ramp kostte aan 1836 mensen het leven. Hoe luidt het verhaal vanaf de allereerste uren, toen niemand nog wist hoe erg het zou worden?

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Stadswandeling: Future for the Past

Stadswandeling: Future for the Past

Hoe speelt ons koloniale verleden door in ons heden en ons beeld voor de toekomst? Future for the Past is een reis door de tijd naar het gezamenlijke koloniale verleden van Nederland en Zuid-Afrika. Het publiek gaat mee op reis met een theatrale en interactieve stadswandeling langs verschillende locaties vanaf het Joods Historisch Museum naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en beleeft delen van ons gezamenlijke verleden mee, door verrassende en prikkelende optredens.

Sites of Memory presenteert deze interactieve wandeling tot en met 11 oktober.

Lees verder
 

Tentoonstelling: Amsterdammers en slavernij

Tentoonstelling: Amsterdammers en slavernij

Bijna drie eeuwen lang was de stad Amsterdam nauw betrokken bij slavenhandel en slavernij in koloniën in Azië en het Atlantisch gebied (1602-1873). Honderdduizenden slaafgemaakte mensen werden er verhandeld en te werk gesteld. Meer dan duizend slaafgemaakten kwamen voor kortere of langere tijd naar Amsterdam.

De tentoonstelling is te zien tot en met 11 oktober 2020 in het Stadsarchief van Amsterdam.

Bezoek de tentoonstelling
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.