Rita Hovink: Laat me alleen
zondag 8 maart - 14.45 uur - NPO 2

Rita Hovink: Laat me alleen


 
Veel Nederlanders kunnen ‘Laat me alleen’, de hit van Rita Hovink, meezingen. Rita Hovink is vooral bekend van haar Nederlandstalige hits. Maar vrijwel onbekend is haar carrière als jazzzangeres. Vijftig jaar na dato wordt haar jazzplaat ‘Love Me Or Leave Me’ opnieuw uitgebracht. Muziekkenners zijn lyrisch over haar zangtalent. Rita’s dochter Milou vertelt hoe eenzaam het leven was met een alleenstaande moeder, die altijd op pad was. Rita Hovink overleed in 1979 op 35-jarige leeftijd na een dramatisch leven. In deze uitzending van Andere Tijden kijken Edwin Rutten, Chiel Montagne en Denise Jannah terug op het leven van de zangeres. En niet te vergeten, Frank Jochemsen, de jonge muziekjournalist die Rita Hovink als jazzzangeres herontdekte.
 
Bekijk online
 

Frau Antje: Een Hollandse hit in Duitsland
 
Bekijk de laatste uitzending

Frau Antje: Een Hollandse hit in Duitsland

 

Focus
 

Focus

 
 
Hoe calypso het volk een stem geeft
In Nederland kennen we calypso als warme, vrolijke dansmuziek, maar onder de oppervlakte gaat vaak maatschappijkritiek schuil. De roots van de calypso liggen bij de achttiende-eeuwse Trinidadiaanse slaven die in hun kaiso-muziek hun slavenmeesters stiekem belachelijk maken. In de eeuwen daarna verovert de muziekstijl het hele Caribische gebied. Tegenwoordig is calypso er dé volksmuziek en is het onlosmakelijk verbonden geraakt aan het carnaval. Antropoloog Gregory Richardson gepromoveert aan de VU op een onderzoek naar calypsomuziek en vertelt onze presentator Steven alles over de rebelse geschiedenis en de zonnige toekomst van calypso.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 8 maart - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: De mens in opstand, Camus

In deze boekenweek praat Jos Palm met historici over klassieke historische boeken. "Ik ben in opstand, dus ik ben", schreef de Franse schrijver en filosoof Albert Camus, vrij naar Descartes, in zijn beroemde boek ‘De mens in opstand’. Zijn boek uit 1951 is nog altijd actueel. Historicus Wim Berkelaar bespreekt de klassieker in Het spoor terug van deze week.

Verder in OVT:
- De column van Micha Wertheim.
- De nieuwe bewerking van Shakespeare-klassieker Hamlet door Abdelkader Benali.

Vorige week in OVT:
- De dove Beethoven.
- Marion Bloem over haar nieuwe boek ‘Indo’.
- Is de schedel van Plinius de Oudere gevonden? Classicus en historicus Raphael Hunsucker vertelt.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Het vergissingsbombardement

Het vergissingsbombardement

In de vroege ochtend van 3 maart 1945 vertrekken 56 geallieerde Boston- en Mitchell-bommenwerpers naar Den Haag. Hun doel is het Haagse Bos, dat al enige tijd door de Duitsers wordt gebruikt om hun V2-raketten op te slaan voordat ze worden gelanceerd. Door een fout in de opdracht komt een groot deel van de bommen terecht in de woonwijk Bezuidenhout. Duizenden mensen hebben geen huis meer, velen zijn gewond en ruim 550 mensen zijn omgekomen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
 
Lees het artikel
 

200 jaar Multatuli

200 jaar Multatuli

Op 2 maart dit jaar is het 200 jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker, beter bekend als de schrijver Multatuli, geboren is. 2020 is dan ook uitgeroepen tot Multatuli-jaar. Dekker staat bekend om zijn boek Max Havelaar, een roman over de wantoestanden in Nederlands-Indië die eindigt in een aanklacht tegen het koloniale bewind. Wat wil hij bereiken met zijn boek? En waarom staat Max Havelaar op fair trade producten?

Lees het artikel
Over abortus praktijken

Over abortus praktijken

Zwangere vrouwen worden bij abortusklinieken nog altijd geïntimideerd door activisten. De anti-abortusbeweging kent een lange geschiedenis. Bekijk de uitzending van Andere Tijden over de tijd waarin de abortuswet nog niet bestond, en het plegen van abortus het werkterrein was van schimmige zakkenvullers in achterafstraatjes en van idealistische artsen die een gevangenisstraf riskeren.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

De kunst van de vrijheid

De kunst van de vrijheid

In het kader van '75 jaar vrijheid' zorgen tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars voor een unieke beleving op erfgoedlocaties uit de oorlog. Zo kun je aanvullend op een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught naar de indrukwekkende avondvoorstelling 'Crossing Time', waarin je wordt ondergedompeld in projectiebeelden, licht en geluid. Zo ben je zélf onderdeel van de ruimtelijke kunstinstallatie.

Bezoek de website
 

In Europa op YouTube

In Europa op YouTube

Kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? De YouTube serie van 'In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt' laat ooggetuigen aan het woord, die zonder dat ze het doorhadden middenin een belangrijke historische gebeurtenis belandden. Bekijk elke week een nieuwe video gebaseerd uit de nieuwe reeks en eerder uitgezonden reeksen.

Bezoek de website
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.