Het eindeloze zwijgen
Woensdag 1 december - 22:20 uur - NPO 2

Het eindeloze zwijgen


 
Nederlandse priesters, paters en nonnen hebben in de vorige eeuw tienduizenden kinderen misbruikt. Dat was tien jaar geleden de conclusie van de commissie Deetman, in zijn rapport over seksueel misbruik in de katholieke kerk. Het zijn nog steeds adembenemende cijfers. En nog steeds is de vraag: hoe kon dit decennialang door zijn gegaan? Andere Tijden blikt terug. Wisten we het niet of wilden we het niet weten?
 
Bekijk binnenkort online
 

Koude Oorlog
Vrijdag 3 december - 22:15 - NPO 2

Koude Oorlog


 
Aflevering 2: Vijandbeeld
Oost en West voeren in de Koude Oorlog een continue strijd. Niet alleen politiek, maar ook sportief en cultureel proberen ze elkaar de loef af te steken. Met pesterijen en provocaties. In 1962 houdt een Nederlandse student een felle anticommunistische toespraak bij het links-idealistische Wereldjeugdfestival in Helsinki. Een eenmansactie of zit er meer achter?

En: hoe de Russische topschaker Victor Kortsnoj in 1976 onderduikt in Nederland. In Westzaan om precies te zijn. Dat de Russen hem dat niet vergeven, blijkt twee jaar later als hij de WK-match tegen Anatoli Karpov verliest door een staaltje bizarre psychologische oorlogvoering.

Tot slot: hoe in de nadagen van de Koude Oorlog een Enkhuizense jazzband naar Rusland trekt, met veel succes.
 
Bekijk binnenkort online
 

Short History
Boerenprotest in Twente

Short History


 
Stikstof, uitkoop en verplaatsing, tijdens de huidige formatie houdt de boer zijn hart vast. De relatie tussen boer en overheid zit wel vaker in een dip. Zo liep het in 1971 in Tubbergen flink uit de hand. In een nieuwe Andere Tijden Short History zie je hoe de boeren daar op de vuist gingen met de politie.
 
Bekijk hier de video
 

Fout Nederland vraagt vergiffenis
 
Bekijk de laatste aflevering

Fout Nederland vraagt vergiffenis

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 5 december - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Gedwongen

Bevel! Miljoenen Europese mannen moeten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog melden om dwangarbeid te doen voor Duitsland. Na thuiskomst wordt er vaak nauwelijks nog over gesproken. In de serie Gedwongen vertellen de laatste getuigen, die inmiddels in de negentig zijn, over de Arbeitseinsatz. Ze vertrokken als tiener en werden maanden-, soms jarenlang tewerkgesteld. Zo werden ze volwassen in de snelkookpan van de oorlog. Voor welke dilemma’s kwamen ze te staan? En wat doet dwang met een mens?

Gedwongen is gemaakt door Tjitske Mussche en Aldus'producties en is ook als 5-delige podcast te beluisteren. OVT zendt twee afleveringen uit. Op 5 december is Tjitske samen met Renske Krimp, onderzoeker bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, te gast.

Verder in de uitzending:
• Jeroen Nieuwhuis legde de Amerikaanse Mountain Men vast, die leven als 19e-eeuwse prairiebewoners
• Madeleijn van den Nieuwenhuizen recenseert The Dawn of Everything
• De column van John Jansen van Galen

Vorige week in OVT:
• De nalatenschap van Jan Foudraine en de antipsychiatrie
• De dekolonisatie van Afrikaanse geschiedenis
 
Klik hier voor meer info
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waar kwam Zwarte Piet vandaan?
Het is weer bijna zover: pakjesavond. Het Sinterklaasfeest is omgeven met tradities, van de stoomboot en de liedjes tot de cadeaus en de Pieten. Jarenlang is Piet helemaal zwart, maar dit uiterlijk leidt regelmatig tot felle discussies. Wanneer is Piet voor het eerst te zien? En hoe is hij in de loop der tijd veranderd? Ontdek hier meer over in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Prins Bernhard: de Sprookjesprins

Prins Bernhard: de Sprookjesprins

Deze woensdag zestien jaar geleden, op 1 december 2004, overleed de prinsgemaal van Juliana. Prins Bernhard, schavuit van Oranje. Man van het verzet. De zakenprins en goodwillambassadeur van Nederland. Maar ook een man die zelfs tot na zijn dood tevergeefs probeerde zijn eigen versie van de waarheid te geven. Andere Tijden bekeek honderden films in de rijke archieven waarin de prins het onderwerp was. Vele interviews, vaak op zijn eigen verzoek, vaak met zijn eigen standpunten. Een prins die PB werd genoemd, maar die vooral in PR leek uit te blinken. Een sprookjesprins die ook postuum probeerde zijn sprookje in stand te houden.
 
Bekijk de aflevering hier
 

Pandemieën in Nederland

Pandemieën in Nederland

Twee jaar geleden, op 1 december 2019, wordt de eerste patiënt opgenomen in een ziekenhuis in Wuhan met wat later COVID-19 blijkt te zijn. Tot op de dag van vandaag kampt de wereld met de gevolgen van de coronapandemie en proberen we het te bestrijden met lockdowns en vaccinaties. In de vorige eeuw kreeg Nederland ook te maken met verschillende pandemieën, maar hoe gingen we er toen mee om? Andere Tijden over de Spaanse griep vanaf 1918, toen er nog geen vaccin bestond, de Mao-griep in 1968, waartegen vaccinaties schaars waren, en de varkensgriep in 1976, toen in Amerika het vaccin meer schade dan goed deed.

Bekijk hier de aflevering
Almere 45 jaar

Almere 45 jaar

De eerste bewoners van Almere krijgen 45 jaar geleden de sleutel voor hun huizen overhandigd. Inmiddels is Almere veelvuldig uitgeroepen tot de lelijkste stad van Nederland en roept het gemengde gevoelens op, maar in de jaren 70 gaat voor veel Amsterdammers - afkomstig uit verloederde wijken - een droom in vervulling als ze in deze nieuwe stad een eengezinswoning krijgen. Tot die tijd ligt de polder nog braak, langzaam verrijst de stad die bedoeld is als dependance van de hoofdstad. Met de tekenaars, de eerste bewoner, de eerste buschauffeur, de eerste huisarts en de eerste stadsfotograaf gaat Andere Tijden terug naar het begin van Almere.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

800 jaar Binnenhof | Haags Historisch Museum

800 jaar Binnenhof | Haags Historisch Museum

Twee maanden geleden is het Binnenhof in Den Haag gesloten voor restauratie. Het Binnenhof is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof een van de oudste bestuurscentra in de wereld. Op deze symbolische plek heeft de macht door de eeuwen heen verschillende gedaantes gehad, met wisselende spelers, met winnaars en verliezers, met mooie en met wrede kanten, en met onze democratie als resultaat. Nu het Binnenhof ruim vijf jaar dicht gaat voor renovatie, opent het Haags Historisch Museum een speciale expositie over de geschiedenis van deze plek.

Klik hier voor meer info
 

In de geest van het verzet | Chabot Museum

In de geest van het verzet | Chabot Museum

De markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, Aad de Haas (Rotterdam, 1920 – Schaesberg, 1972), zou 100 jaar zijn geworden in 2020. Schunk Museum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam organiseren daarom een estafette aan tentoonstellingen die Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven belichten. In de geest van het verzet sluit de reeks af. In deze tentoonstelling staan de jonge jaren van Aad de Haas in zijn geboortestad Rotterdam centraal; zijn eerste jaren na de academie als zelfstandig kunstenaar en de kunstwerken die ontstonden tijdens de jaren van de Duitse bezetting. Ontdek de tentoonstelling nu in het Chabot Museum in Rotterdam.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.