Hoe steek je de oceaan over op een vlot?
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Hoe steek je de oceaan over op een vlot?


 
Vier Friese jongens steken in 1979 met een zelfgebouwd vlot de Atlantische Oceaan over. Op wereldreis vanuit Harlingen naar de Caraïben, met het idee om aandacht te vragen voor watervervuiling. Bekijk in deze video het avontuur van de Sterke Yerke.
 
Klik hier voor de video
 

Niemand wil ze hebben
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Niemand wil ze hebben

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 29 mei - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: De Zaak Eibert Meester

In 1973 kwam Eibert Meester, senator voor de PvdA, op de sofa van professor Bastiaans in Oegstgeest terecht om zich onder invloed van LSD te laten behandelen voor zijn oorlogstrauma’s. Als oud-verzetsman had hij nogal wat voor zijn kiezen gekregen: opsluiting, ontsnapping aan het vuurpeloton en gewelddadige ondervragingen. Maar kloppen de verhalen van Meester wel?


Verder in de uitzending:
• De column van Abdelkader Benali
• Historische Boeken met Nadia Bouras

Vorige week in OVT:
• Decennia van corruptie in de provincie Limburg
• Een biografie van de spermabank

 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom werken er veel arbeidsmigranten in Nederland?
Er is wederom een grote krapte op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven kunnen maar moeilijk aan personeel komen. Daarom laait de discussie over het aantrekken van arbeidsmigranten weer op. Volgens sommigen is het dé oplossing voor de personeelstekorten. Maar anderen zeggen dat we de huidige groep arbeidsmigranten al niet goed kunnen huisvesten en dat het de druk op de maatschappij alleen maar vergroot. Al eeuwenlang komen er arbeidsmigranten naar Nederland. Waarom kwamen zij hierheen? En hoe werden ze in Nederland ontvangen? NPO Kennis legt het uit.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Negentig jaar afgesloten

Negentig jaar afgesloten

De Afsluitdijk: 32 kilometer lang en zaterdag 90 jaar oud geworden. De allereerste plannen voor het afsluiten van de Zuiderzee dateren al uit de 17e eeuw en werden al snel afgedaan als onuitvoerbaar. De grote watersnoodramp van 1916 leidde uiteindelijk tot het besluit om de plannen voor een scheiding van de zee, die zich al vele jaren ontwikkeld hadden, nu ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. De Afsluitdijk bracht grote zorgen, maar ook veiligheid voor de bewoners rond de Zuiderzee. Wanneer de komst van de dijk een feit is, ontstaan veel protesten. Want hoe moesten al die vissers in leven blijven, aan de boorden van een zoetwatermeer? De meeste vissen zouden verdwijnen, de woeste zee zou een kalm meer worden en dus moest er naar nieuwe inkomstenbronnen gezocht worden. In de eerste plannen over de komst van een steunwet voor de vissers op de Zuiderzee in verband met de Afsluitdijk, wordt gesproken over een schadeloosstelling voor alle Zuiderzeevissers. Maar, zodra de Zuiderzeesteunwet daadwerkelijk tot stand komt, blijkt dit een enorme desillusie voor de vissers: het wordt steun op basis van de armenwet. Momenteel wordt de Afsluitdijk opgeknapt, een project dat mogelijk pas eind 2025 voltooid is. Andere Tijden over de Afsluitdijk.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Balkenende

Balkenende

Op 27 mei 2003 wordt Kabinet-Balkenende II beëdigd. Vanuit het niets wordt Jan Peter Balkenende in 2001 fractievoorzitter van het CDA. Hij volgt Jaap de Hoop Scheffer op, al zeven jaar is het leiderschap in de partij onderwerp van debat. In hoog tempo verslijt het CDA leiders. “Op dat moment was ik er echt van overtuigd, dat er na het weekend geen CDA meer zou zijn.” Léon Frissen is heel stellig. “De partij zou niet meer bestaan”, aldus de toenmalige voorzitter van het gewest Limburg. Het is voor Frissen meteen duidelijk dat Jan Peter Balkenende het moet worden. Die zit namelijk al in de fractie in Den Haag en heeft daarmee een voordeel op de andere kandidaat Pieter van Geel. Andere Tijden over entree van Jan Peter Balkenende.

Bekijk hier de aflevering
De eerste file

De eerste file

29 mei 1955, er staat voor het eerst een file in Nederland. Het zal het begin zijn van een inmiddels al te bekend fenomeen. Tolpoorten, spitsvignetten en carpoolstroken. Het helpt allemaal niets. We staan al een halve eeuw muurvast met een steeds toenemende stroom auto's. Rob van Rees werkt vanaf de jaren '60 bij de Verkeerspolitie, hij herinnert zich de eerste files in Nederland. De file wordt dan nog met een fluitje geregeld: "Gewoon met een fluitje blazen en het verkeer regelen". De Verkeerspolitie rijdt in een Porsche omdat deze heel goed kilometers achteruit kon rijden. Van Rees: "Je stond rechtop in de wagen en maakte een armbeweging om de automobilisten te manen rustig te rijden." Andere Tijden over 67 jaar files.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Gij zult niet doden- Treinkaping de Punt | Documentaire KRO-NCRV

Gij zult niet doden- Treinkaping de Punt | Documentaire KRO-NCRV

Op 23 mei 1977 kaapt een groep Zuid-Molukkers een trein bij De Punt en gijzelt een andere groep een lagere school in Bovensmilde. Wat gebeurde er tijdens de bevrijding van treinkaping De Punt, waarbij 8 mensen om het leven kwamen? In deze documentaire, de jarenlange zaak waarin nabestaanden van omgekomen Molukse de Nederlandse Staat aanklagen.

Bekijk de documentaire hier
 

90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022 | RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis Den Haag

90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022 | RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis Den Haag

Het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis bestaat 90 jaar. Dat wordt gevierd met de jubileumtentoonstelling 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022, waarin de vorming van de collectie van het RKD centraal staat. De tentoonstelling toont kenmerkende objecten binnen vijf thema’s uit de collectie: De Stijl-archieven, ZERO-archieven, fotoalbums, technische documentatie en archieven van kunsthistorici.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.