Hoe word je astronaut?
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Hoe word je astronaut?


 
In 1985 reist Wubbo Ockels met de Space Shuttle naar de ruimte. Astronaut worden, het gaat de Nederlander makkelijk af. Ockels reageert destijds 'gewoon' op een advertentie in de krant: ‘Bemanning Spacelab gezocht’. Een ellenlang selectieproces en opleiding in Amerika volgen. De strijd gaat uiteindelijk om welke Europese astronaut wordt gekozen. Astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels overleed in 2014. We blikken hier terug op zijn avontuur in de ruimte.
 
Klik hier voor de video
 

Niemand wil ze hebben
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Niemand wil ze hebben

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 5 juni - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: Hekserij op het platteland
De betovergrootmoeder van journalist Nienke Zoetbrood was een heks. Ze vloog op een bezemsteel en kon in een kat veranderen, dat wist iedereen in het dorp.
Hoe groot was het geloof in hekserij aan het eind van de negentiende eeuw?

Verder in de uitzending:
• De column van Nelleke Noordervliet

Vorige week in OVT:
• De geschiedenis van de wapenlobby in de VS
• Jonge rijkelui op reis door Europa in de 17e eeuw
 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat vieren we met Pinksteren?
Veel mensen genieten dit weekend van een extra lang weekend, want het is Pinksteren. Pinksteren is de christelijke feestdag op de vijftigste dag na Pasen. Tijdens Pinksteren wordt de neerdaling van de Heilige Geest op aarde gevierd. Wat dat precies inhoudt, en welke tradities Pinksteren door de eeuwen heen zoal heeft gekend, lees je in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Elizabeth II

Elizabeth II

Het is 2 juni 1953, de 27-jarige Elizabeth II wordt gekroond tot koningin van het Verenigd Koninkrijk maar ook van Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië. Inmiddels 69 jaar later is zij de langst zittende monarch ter wereld. Voor de kroning reizen ruim drie miljoen mensen af naar Londen. Omdat dit de eerste gebeurtenis is die live op internationale televisie wordt uitgezonden, zijn er maar liefst 750 televisiereporters aanwezig die verslag doen in 39 talen. Ook in Nederland wordt het evenement uitgezonden en genieten de kijkers van alle pracht en praal. Bij Elizabeths geboorte lijkt het erg onwaarschijnlijk dat ze ooit koningin zal worden. Haar grootvader George V zit op de troon. Na zijn dood in 1936 wordt hij opgevolgd door de oom van Elizabeth, Edward VIII. Edward doet echter snel afstand van de troon om te kunnen trouwen met een gescheiden Amerikaanse geliefde. In 1947 kondigt Elizabeth haar verloving aan met prins Philip. Dit huwelijk is ook niet zonder controverse: Philip heeft weinig financiële middelen, is niet in Engeland geboren en twee van zijn zussen zijn getrouwd met nazi’s. Gedurende Elizabeths regeerperiode staat de monarchie onder druk en valt het Britse Rijk grotendeels uiteen. De onvrede uit zich niet alleen in protesten, maar zelfs in aanslagen tegen de koninklijke familie. Lees het artikel op Andere Tijden over koningin Elizabeth II.
 
Lees hier het artikel
 

Beatles

Beatles

Op 1 juni 1967 komt het Beatles-album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uitgebracht. Het is een van de beroemdste albums van de jaren ’60. Een jaar eerder zegt John Lennon in een interview dat de Beatles populairder zijn dan Jezus, wat volgt is een Beatles-boycot van de NCRV. Skip Voogd, destijds DJ bij de NCRV, zegt er het volgende over: ‘Alle medewerkers van de afdeling lichte muziek legden zich daar bij neer en we draaiden dus geen Beatles, maar ik persoonlijk vond het dus een beetje waanzin. Bovendien was het nog waar ook natuurlijk, want inderdaad dat ze populairder waren dan Christus, dat klopte natuurlijk.’ Het duurde nog zeker drie maanden voor er weer af en toe een Beatles-plaat op de NCRV radio te horen was. Andere Tijden over de vergeten Beatles-boycot van de NCRV.

Lees hier het volledige artikel
Zesdaagse oorlog

Zesdaagse oorlog

5 juni 1967, het begin van De Zesdaagse Oorlog. Israël blijkt te sterk voor drie Arabische legers: Egypte, Jordanië en Syrië. Tijdens de korte strijd verviervoudigt Israël haar grondgebied. Het is een keerpunt in de geschiedenis van Israël gebleken, met gevolgen die tot op de dag van vandaag sterk voelbaar zijn. Nederland staat pal achter Israël en er wordt volop geld ingezameld, bloed gegeven en vrijwilligers melden zich om zo snel mogelijk naar Israël te vliegen om te helpen waar nodig. In deze aflevering van Andere Tijden vertellen vrijwilligers en sympathisanten, maar ook veteranen, over de oorlog die de basis heeft gelegd voor de huidige landsgrenzen. En over de sympathie voor Israël die in Nederland niet meer zo groot is geweest als toen, in 1967.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Niet mijn Moskou | Documentaire HUMAN

Niet mijn Moskou | Documentaire HUMAN

Videobrief waarin de Nederlands-Russische documentairemaakster Masha Novikova verslag doet van de ingrijpende veranderingen in Rusland en Moskou in de maand die zij er onlangs verbleef. Vlak voor de invasie in Oekraïne reisde Masha Novikova voor familie en vrienden naar Rusland, waar tijdens het ArtDoc Festival in Moskou haar documentaire Kunstenaars van de Perestrojka in première zou gaan. Ze ziet hoe demonstranten worden opgepakt, praat met mensenrechtenadvocaten en ziet dronken Poetin-aanhangers en straten vol vlaggen met een 'Z'. Als ze op het festival is, is er een bommelding en krijgt festivaldirecteur Vitaly Manski rode verf over zich heen.

Bekijk de documentaire hier
 

Vrijheid, gelijkheid en eigenheid | Koppelkerk Bredevoort

Vrijheid, gelijkheid en eigenheid | Koppelkerk Bredevoort

De Koppelkerk in Bredevoort toont in de expositie Vrijheid, gelijkheid en eigenheid, waarin het werk wordt getoond van kunstenaars die buiten heersende rolpatronen durven te stappen. Ze zijn vrijgevochten van ongeschreven regels, verwachtingen en vooroordelen. Een expositie over zij die vechten voor de vrijheid. Naast de expositie wordt er een breed nevenprogramma georganiseerd met lezingen van onder anderen Lale Gül en Splinter Chabot.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.