Hollandia Kattenburg
Woensdag 21 oktober - 22:25 uur - NPO 2

Hollandia Kattenburg


 
Op 11 november 1942 worden de joodse werknemers van de textielfabriek Hollandia Kattenburg in Amsterdam-Noord, met hun gezinnen, door de nazi’s opgepakt en weggevoerd. In totaal gaat het om 826 mannen, vrouwen en kinderen. Slechts acht van hen zullen de oorlog overleven. Andere Tijden belicht de even succesvolle als dramatische geschiedenis van deze fabriek, die na de oorlog ondanks alles de draad weer oppakt, om pas in 1969 voorgoed de deuren te sluiten.
 
Bekijk binnenkort online
 

Special: Klokken voor Amerika
 
Bekijk de laatste uitzending

Special: Klokken voor Amerika

 

Focus
 

Focus

 
 
Hoe bestreden we vroeger besmettelijke ziektes?

Besmettelijke ziektes als de pest en de pokken hebben in het verleden miljoenen slachtoffers gemaakt. Door uitvindingen en ontdekkingen lukte het steeds beter om deze ziektes te bestrijden. En sommige ziektes zijn zelfs helemaal verdwenen. Wat is er in de geschiedenis gedaan om gevaarlijke infectieziektes te bestrijden?
 
Bekijk het beeldverhaal
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 25 oktober - 10.00 uur - NPO Radio 1

Maand van de geschiedenis

Wie schreef het beste geschiedenisboek van het afgelopen jaar? De laatste uitzending in de Maand van de Geschiedenis staat zoals ieder jaar in het teken van de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs 2020. Ditmaal zijn we in Tivoli Vredenburg in Utrecht, waar de vijf genomineerden elk aan het woord komen. De jury, onder aanvoering van Hans de Boer, geeft toelichting en maakt de winnaar bekend. Ook Roelof van Gelder, die vorig jaar de prijs in de wacht sleepte, is te gast. Live muziek is er van Lucky Fonz III.

Verder in OVT:
- Henny Huisman en Marijn Frank over 'Een programma over de jaren negentig'
- Wim Berkelaar recenseert historische boeken

Vorige week in OVT:
- Fotografe Suzanne Liem over het museum en veteranentehuis Bronbeek
- Emiel Hakkenes over zijn boek 'Gas'
- De column van Micha Wertheim
- Muziek van Jimi Bellmartin
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Emancipatie van het vrouwenvoetbal

Emancipatie van het vrouwenvoetbal

Waar de hoogste voetbalcompetitie van de mannen in Nederland wél door kon gaan, werd die van de vrouwen vorige week aanvankelijk stilgelegd in verband met de nieuwe coronamaatregelen. Maar door ingrijpen van minister Van Ark mag de Eredivisie voor vrouwen toch doorgaan. Eén van de eerste interlands in het vrouwenvoetbal was de wedstrijd tussen het Duitse en Nederlandse vrouwenelftal in 1956. Het Polygoon-journaal maakte daar een verslag van. Het begeleidende commentaar was denigrerend en seksistisch. Ook in andere reportages over vrouwenvoetbal, zelfs nog in 1971, nam Polygoon het verre van serieus. Waarom verloopt de emancipatie van het vrouwenvoetbal zo moeizaam?
 
Bekijk de aflevering
 

Banen naar Born

Banen naar Born

Het verdriet in Limburg is groot als Joop den Uyl in december 1965 de sluiting van de mijnen aankondigt. 45.000 banen gaan verloren. Maar de pijn wordt een beetje verzacht als DAF bekend maakt een hypermoderne automobielfabriek in Born te vestigen. Sinds de tweede helft van 2014 worden er in deze fabriek BMW’s gemaakt, maar het Duitse automerk heeft kortgeleden aangegeven dat hier vanaf 2023 verandering in komt. BMW gaat de productie verplaatsen naar de eigen fabrieken. En dat betekent dat er opnieuw duizenden banen op de tocht staan.

Bekijk de aflevering
Ode aan de zorg

Ode aan de zorg

Toen een correspondent tijdens de Krimoorlog melding maakte van mensonterende toestanden onder de zieke en gewonde Britse soldaten, vertrok de 34-jarige Florence Nightingale op 21 oktober 1854 met een staf van 38 verpleegsters naar de Krimoorlog. Al sinds de 19e-eeuw was het een roeping: verpleegster worden. Tegenwoordig is het een beroep: met opleidingen, diploma’s en specialisaties. Rust, reinheid en regelmaat hebben plaats gemaakt voor heisa, herrie en hectiek. 
Hoe ziet de emancipatie van de zorg eruit?

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

In Europa: de geschiedenis op heterdaad betrapt

In Europa: de geschiedenis op heterdaad betrapt

De twintigdelige serie van de VPRO waarin Geert Mak door het Europa van nu reist, gaat verder. Tien nieuwe afleveringen met keerpunten in de hedendaagse geschiedenis en mensen die door die gebeurtenissen werden geraakt of meegesleurd. Kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Een tocht met Geert Mak door het Europa van de jaren 2000-2020.

Vanaf zondag 25 oktober op NPO 2.

Lees verder
 

Tentoonstelling: 75 jaar VN in 75 verhalen

Tentoonstelling: 75 jaar VN in 75 verhalen

De VN bestaat dit jaar 75 jaar. In de buitententoonstelling '75 jaar VN in 75 verhalen' vertellen ooggetuigen, hulpverleners, militairen en activisten over de impact van de VN op hun persoonlijke leven.

De tentoonstelling staat van 17 oktober t/m 29 november op het Lange Voorhout in Den Haag. De toegang is gratis.

Bezoek de tentoonstelling
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.