Jong in 1980
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Jong in 1980


 
Heb je het nu moeilijk, als jongere? In de jaren ’80 waren veel jongeren ervan overtuigd dat ze geen toekomst hadden. No Future! Geen baan te vinden, geen huis te vinden en angst voor de atoombom. Bekijk in deze video hoe de jongeren van toen erover dachten.
 
Klik hier voor de video
 

Niemand wil ze hebben
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Niemand wil ze hebben

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 12 juni - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: Dr. Rat, het korte leven van een graffiti artiest
Op 6 mei 2022 werd een teruggevonden stukje graffiti uit 1978 onthuld, gemaakt door Dr. Rat ofwel Ivar Vics. OVT maakte in 2012 een portret van deze kunstenaar, dat nu wordt herhaald. Dr. Rat werd geboren in 1960 en ging vanaf de opkomst van de Punk helemaal op in de nieuwe tegencultuur. In de zomer van 1981 overleed hij aan een overdosis.

Verder in de uitzending:
• De column van Sana Valiulina
• De Iraaks-Koerdische herinneringscultuur

Vorige week in OVT:
• Nederland herbewapent
• Tattoo-koning op zoek naar geschiedenis in Borneo
• Drieduizend jaar oude vervloeking ontcijferd
 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe ontstond de Nederlandse festivalcultuur?
Vrede, liefde, drugs, seks en bovenal muziek. Sinds de eerste popfestivals is wel duidelijk dat we niet vies zijn van een feestje. De festivals schieten als paddenstoelen uit de grond: Nederland is een heus festivalland. Maar hoe is het popfestival ontstaan? En wat zijn de eerste grote evenementen? Lees en bekijk het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
De beginjaren van Pinkpop

De beginjaren van Pinkpop

Volgend weekend gaat Pinkpop weer van start! Pinkpop wordt in 1970 voor de eerste keer georganiseerd in het Sportpark van Geleen. Het festival heeft destijds nog sterk het karakter van beroemde Amerikaanse voorgangers als Woodstock. In Limburg luistert men in die tijd vooral naar rock ’n roll in jeugdhuizen. De nieuwe popmuziek die in Amerika wordt geluisterd, is in Limburg nog niet helemaal doorgedrongen. Journalist Wim Wennekens, verzorgt de jongerenpagina ‘NU’ van De Nieuwe Limburger. Deze pagina is eigenlijk één langgerekte hartenkreet: ‘Er gebeurt nóóit iets in Limburg.’ Hans van Beers, directeur van het jongerencentrum Trajectum, is het hier mee eens. Ze beginnen met het organiseren van busreizen naar het westen voor optredens van grote popgroepen. Totdat ze bedenken: laten we zelf iets organiseren. Wennekens en Van Beers regelen op Tweede Pinksterdag 1969 een popfestival. Ze regelen een gratis varken-aan-het-spit en er zijn appels voor niks beschikbaar. Het evenement wordt ‘Pinknick’ genoemd; vanwege Pinksteren en in verband met VPRO’s Piknik, waar het hippe deel van Limburg erg tegen opkeek. Bijna 10.000 mensen komen erop af. Popliefhebbers, maar ook opa’s en oma’s met kleinkinderen maar ook gezinnen met lege boodschappentassen om de appels in te laden. Het is een groot succes.
Een jaar daarna in 1970 wordt het festival met grote artiesten als Golden Earring georganiseerd en onder een nieuwe naam. Een nieuwe traditie is geboren: Pinkpop. Dankzij amateurfilmer Ruud van Wersch zijn er beelden van die eerste jaren. In deze terugblik tonen we o.a. materiaal van de Golden Earring (1970), Elvis Costello (1979) en The Police, de Britse popgroep die in 1979 op het festival doorbrak.
 
Lees hier het artikel
 

Geheime steun aan Nelson Mandela

Geheime steun aan Nelson Mandela

Op 12 juni 1964 wordt Nelson Mandela veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn strijd tegen de Apartheid. Dit doet hij als leider van de militaire tak van de politieke groepering het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). In de tijd dat Mandela in de gevangenis zit, ondersteunt Anti-Apartheidsactiviste Conny Braam, samen met Nederlandse vrijwilligers, de beweging van Mandela. Zij smokkelen onder meer gecodeerde diskettes Zuid-Afrika binnen en helpen ANC’ers aan een vermomming en valse papieren. Bekijk hier de Andere Tijden aflevering over de geheime Nederlandse steun aan het ANC en Mandela.

Bekijk hier de aflevering
Chaos op Schiphol

Chaos op Schiphol

De drukte op Schiphol blijft aanhouden. In 1994 waren activisten al tegen de uitbreiding van Schiphol. In die tijd blijft het vliegveld maar uitbreiden en er wordt gediscussieerd over een vijfde landingsbaan: de Polderbaan. De activisten wilden deze aanleg tegengaan door het planten van bomen in het ‘Bulderbos’. In de Andere Tijden aflevering vertellen omwonenden wat hen in die tijd werd beloofd. Ook blikken oud-Schipholdirecteur Cerfontaine en oud-minister Netelenbos terug op de laatste uitbreiding van Schiphol: de Polderbaan

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

De roze revolutie | Documentaire VPRO

De roze revolutie | Documentaire VPRO

Juni is Pride-maand. In de vierdelige serie 'De roze revolutie' onderzoekt regisseur Michiel van Erp de historie van de LHBTQIA+ beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar. Een beweging van vrijgevochten mensen die vieren dat iedereen anders is. In intieme gesprekken maakt hij de balans op. Hoe is het met de hard bevochten verworvenheden en hoe zit dat met al die letters?

Bekijk de documentaire hier
 

Deventer Besmet | Geert Groote Huis Deventer

Deventer Besmet | Geert Groote Huis Deventer

Met het staartje van de coronapandemie, is er in Deventer de expositie ‘Deventer besmet’. Deze expositie gaat over de geschiedenis van de pandemieën die Deventer teisterden. De pandemie doet ook iets met het gedrag van de mens. De expositie wil de bezoeker hiervan bewust maken door een interactief spel. Als bezoeker kruip je in de rol van burgemeester van Deventer en beslis jij over de toekomst van de stad.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.