Vanaf volgende week verschijnt de nieuwsbrief op onregelmatige basis. In september als de reguliere uitzendingen weer beginnen wordt u weer wekelijks op de hoogte gehouden.
 
 

Kind in de oorlog
woensdag 8 april - 22.20 uur - NPO 2

Kind in de oorlog


 
Vrijwel iedereen kent de iconische beelden van kinderen tijdens de hongerwinter of de bevrijding, of van het meisje Settela Steinbach dat op het perron van Westerbork nog even uit de trein kijkt voordat ze naar Auschwitz wordt afgevoerd. Maar er is veel meer onbekend beeld van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jonge toeschouwers bij de intocht van de Duitse soldaten in Amsterdam, en joodse oorlogswezen die in 1945 hun eigen naam niet meer kennen.

Andere Tijden heeft een selectie gemaakt van de meest aangrijpende en betekenisvolle beelden van kinderen tijdens de oorlog, vergezeld van citaten uit dagboeken van kinderen, onder wie Anne Frank. Zo ontstaat een indrukwekkend beeld van wat later de oorlogsgeneratie is gaan heten.
 
Bekijk binnenkort online
 

Beatrix botst
 
Bekijk de laatste uitzending

Beatrix botst

 

De zware jas van Beatrix, deel 4
woensdag 8 april - 20.25 uur - NPO 2

De zware jas van Beatrix, deel 4


 
Afscheid
De populistische burger stoomt op, en die kan zich ergeren aan het koningshuis. Beatrix probeert hem te pareren, maar hoe? Claus overlijdt, het regent affaires, haar zoon krijgt een skiongeluk. Ze werkt door, dwars door alle weerstand heen. Tot haar aftreden - een bevrijding.
 
Bekijk binnenkort online
 

Focus
 

Focus

 
 
Stamppot aan de Spaanse Costa
Spanje is niet alleen in de zomer populair onder Nederlanders. Begin jaren zeventig trekken we al naar Spanje om daar te overwinteren. Lachen om het weerbericht in Nederland, gezellig samen met andere landgenoten en vooral geen gekke culinaire uitstapjes. De hagelslag, zoute drop, rookworst en stamppot gaan gewoon mee! Een retourtje Costa del Sol met een speciale radio-editie van Andere Tijden.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 12 april - 10.00 uur - NPO Radio 1

Dr. Hendrik Muller: wereldreiziger voor het vaderland
Hij geldt als een uitstekende handelsman, een bevlogen diplomaat en een voortreffelijk schrijver. Hij bereist in de voetsporen van David Livingstone vrijwel alle bewoonde continenten, is tijdens de Boerenoorlog in Zuid Afrika consul van de Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat, heeft maar liefst twee vrouwen, en vergaart een enorm kapitaal. Dat kapitaal komt nu nog altijd ten goede aan allerlei culturele doeleinden via het naar hem genoemde
Dr. Hendrik Muller's Fonds.

Maar wie is deze globetrotter werkelijk? Kunnen we nog gewoon trots op hem zijn, of moet hij op de goed-fout-schaal worden gelegd? Dik van der Meulen, biograaf van Multatuli, weegt Hendrik Muller in de biografie 'Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941)'.
De auteur is te gast in OVT.

Verder in OVT:
De column van Nelleke Noordervliet

Vorige week in OVT:
- Het Spoor Terug: Apostelkind
- Ernst van den Hemel over zijn nieuwe boek 'Passie voor de Passie'
- Ilja Leonard Pfeijffer over de botte houding van Nederland tegenover Zuid-Europa
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Tsjernobyl als Nederlandse ramp

Tsjernobyl als Nederlandse ramp

Oekraïne meldt afgelopen dagen een verhoogde radioactiviteit na de uitbraak van een bosbrand in de zogenaamde ‘vervreemdingszone’ rond de kerncentrale van Tsjernobyl. De stralingsniveaus zijn in de buurt van het vuur tot wel zestien keer zo hoog als normaal. Op 26 april 1986 voltrekt zich bij de kernreactor van Tsjernobyl een van de zwaarste nucleaire rampen uit de geschiedenis. De kerncentrale explodeert, en het radioactieve materiaal dat daarbij vrijkomt is tot in Nederland te meten. Bekijk in Andere Tijden de crisismaatregelen die Nederland in 1986 neemt bij deze ramp om besmetting te voorkomen.
 
Bekijk de aflevering
 

Oude paasgebruiken

Oude paasgebruiken

Het paasweekend staat weer voor de deur. Het zal dat dit jaar door de coronacrisis anders dan normaal worden gevierd. Paasevenementen zijn afgelast en zelfs een brunch met de hele familie zal er dit jaar niet in zitten. Maar Pasen kan op vele manieren worden gevierd, laten deze oude beelden zien. Vooral in Twente, maar ook in Brabant bestonden en bestaan hier en daar nog bijzondere gebruiken.

Bekijk het artikel
De speech van de premier

De speech van de premier

Tijdens een crisis is het belangrijk dat een president of premier leiderschap toont. Zo probeert premier Rutte tijdens de coronapandemie uit te leggen voor welke uitdagingen Nederland staat en wat er van iedereen verwacht wordt. Een goede speech van de minister-president geeft veel mensen duidelijkheid en kan het land door moeilijke tijden helpen. Maar wat is een goede speech?

Bekijk het artikel
 

Andere Tijden tipt

Verborgen Verleden: Theo Maassen

Verborgen Verleden: Theo Maassen

Cabaretier Theo Maassen duikt in zijn familieverleden. Hij wil achterhalen wie de biologische vader van zijn moeder is. Zijn andere opa, de vader van zijn vader, verdwijnt na de Tweede Wereldoorlog een paar jaar van de aardbodem, totdat hij zomaar weer bij zijn gezin opduikt. Waar heeft zijn opa al die tijd gezeten? Ten slotte wil Theo graag meer weten over de krankzinnigheid die in zijn familie schijnt voor te komen. Kan hij zijn eigen gedrag terugleiden naar een bijzondere voorouder?

Bekijk online
 

Door wilskracht zegevieren

Door wilskracht zegevieren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, de zwaarste tijd uit onze moderne geschiedenis, kent de Nederlandse sport een grote opleving. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren doet baanbrekend onderzoek naar deze paradox in onze sportieve en nationale geschiedenis. Hij beschrijft hoe sport wordt gebruikt als ontsnapping uit de ellende, maar ook als ideologisch wapen, als middel om soldaten te laten herstellen, en als verzetsmiddel tegen de bezetter.

Lees meer
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.