Nacht over racisme
zaterdag 11 juli - 22.15 uur - NPO 2

Nacht over racisme


 
Van het koloniale Suriname en Nederlands-Indië tot de stripfiguren Sjors en Sjimmie. En van de beroerde positie van zwarte soldaten in het Amerikaanse leger tot de eerste zwarte school in ons land. Aan de vooravond van de NPO themadag 'Nederland tegen racisme' is Andere Tijden het eigen archief ingedoken.

Een Andere Tijden marathon-uitzending tot diep in de nacht met afleveringen uit een ver en minder ver verleden.
 
Bekijk binnenkort online
 

Special: 100 jaar toerisme in Nederland
 
Bekijk de laatste uitzending

Special: 100 jaar toerisme in Nederland

 

Andere Tijden Podcast
 

Andere Tijden Podcast

 
 
Woodstock van het Zuiden: festivalcultuur in Nederland

Hordes langharigen trekken in 1970 naar het degelijke dorpje Meerlo in Limburg. Daar is zeer provisorisch een festivalterrein opgebouwd voor het nieuwe Midsummer Popfestival. Op het affiche staan grote namen als Genesis, Fairpont Convention, Focus en Super Sister. De dorpsbewoners zijn aanvankelijk doodsbang voor de komst van het festival, dat al snel de bijnaam 'Woodstock van het Zuiden' krijgt.

Muzikant Joost Belinfante, van de destijds bekende folkband CCC Inc., en organisator René Poels vertellen over de beginperiode van de Nederlandse popfestivals.
 
Luister de aflevering
 

Andere Tijden Sport
 

Andere Tijden Sport

 
 
zondag 12 juli - 23.10 uur - NPO 1

Van Mijnals tot Memphis en hoe Oranje kleur kreeg

Wat voor een kleur je ook hebt, in de kleedkamer en op het veld doet het er niet toe. Als je maar kan voetballen. Je hebt elkaar nodig. Je moet samenwerken. Maar op de tribunes en buiten het stadion valt er nog een wereld te winnen. Humberto Tan, Rocky Tuhuteru en Nadia Bouras vertellen over hun Surinaamse, Molukse en Marokkaanse Oranjehelden en wat zij in hun leven hebben betekend. Van Mijnals tot Memphis.
 
Bekijk de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 12 juli - 10.00 uur - NPO Radio 1

Thema-uitzending racisme

In het kader van de themadag “Nederland tegen racisme”, gaat het in OVT in het eerste uur over de wortels van dat racisme: het koloniale verleden, met verhalen over oorlog, onderdrukking en slavernij.

Hoe ‘superieur’ stelde Nederlanders zich op in de koloniale tijd, hoe wreed waren we als slavendrijvers en hoe werkt dat verleden nu nog door? Is er momenteel genoeg aandacht voor in media en onderwijs en gebeurt dat op de juiste manier? Hebben we een te beperkte witte kijk op het verleden en wordt het niet tijd voor een ruimer en meerkleurig perspectief, dat recht doet aan de geschiedenis?

Verder in OVT:
- Onderzoek naar het slavernijverleden met Humphrey Lamur
- Afro-Nederlandse studies met Zawdie Sandvliet
- Het Spoor Terug: De plantage van onze voorouders - deel 7
- De vakantieman: Astrid Sy in Syrië
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Dutchbat in Srebrenica

Dutchbat in Srebrenica

In de zomer van 1995 vallen Bosnisch-Servische troepen de moslimenclave Srebrenica aan. Ze doden uiteindelijk ruim 8.000 moslims, bijna allemaal mannen. Het is op dat moment de grootste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog. De bescherming van Srebrenica ligt in handen van Nederlandse VN-soldaten die in Bosnië actief zijn onder de naam Dutchbat III. Het beeld dat snel na de val van de enclave in de media wordt verspreid is: Dutchbat III kijkt er naar en doet niets. Is dat beeld 25 jaar na de val terecht?
 
Lees het artikel
 

Woningtekort in Nederland

Woningtekort in Nederland

Terwijl de huizenprijzen momenteel stijgen, groeit ook het woningtekort. Nederland heeft eerder te kampen gehad met krapte op de woningmarkt. Vlak na de Tweede Wereldoorlog woonden veel jonge gezinnen gedwongen bij anderen in huis. Hoe groot is het geluk bij de bewoners als er midden jaren 50 gloednieuwe wijken met flats gereed zijn, waar gewoond, gewinkeld, gespeeld én getuinierd kan worden?

Bekijk de aflevering
Boerendemonstraties

Boerendemonstraties

Wegblokkades, trekkers in Den Haag, distributiecentra onbereikbaar. Veel boeren trekken weer actievoerend door het land vanwege de voermaatregel die Minister Schouten van Landbouw wil instellen. Andere Tijden kijkt terug naar 1971, toen boeren uit heel Europa actievoerend naar Brussel trokken om tegen het plan van de Nederlandse eurocommissaris Mansholt te demonstreren. Hoe verliep die boerendemonstratie?

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Podcast: De val van Srebrenica

Podcast: De val van Srebrenica

Een gefaalde vredesmissie, 8000 mannen en jongens die zijn vermoord en getraumatiseerde militairen.Wat gebeurde er in Srebrenica in 1995? Journalisten Marjolein Koster en Misha Melita waren allebei vier tijdens de val van Srebrenica en zien glazige blikken bij hun leeftijdsgenoten als het over deze Bosnische stad gaat. In de podcast De Val van Srebrenica volgen ze de gebeurtenissen in Srebrenica aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren.

Beluister online
 

Podcast: Helden op sokkels

Podcast: Helden op sokkels

De protesten na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd groeiden in de zomer van 2020 uit tot een beeldenstorm. Verschillende standbeelden liggen onder vuur. Ook in Nederland staan beelden die vragen of boosheid oproepen. Historicus Wim Berkelaar bezoekt zulke al dan niet omstreden Hollandse standbeelden.

Beluister online
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.