Nacht van de misdaad
zaterdag 6 juni - 22.10 tot 02.45 uur - NPO 2

Nacht van de misdaad


 
Van losgeslagen jeugd na de oorlog tot de eerste bankovervallen, van de hasj-jacht in de jaren 70 tot de grote georganiseerde misdaad, van de boefjesbajes waar volop geëxperimenteerd werd met nieuwe straffen (en waar André Hazes nog een tijdje zat) tot de ontvoeringen van Caransa en Heineken die de natie schokten.

Naar aanleiding van de Spannende Boeken Weken een urenlange Andere Tijden-marathonuitzending over misdaad en straf, en hoe het schijnbaar onschuldige Nederland van Bromsnor meeging met zijn tijd.
 
Bekijk binnenkort online
 

Special: Ode aan de zorg
 
Bekijk de laatste uitzending

Special: Ode aan de zorg

 

Andere Tijden Podcast
 

Andere Tijden Podcast

 
 
Donderdag 4 juni - 07.00 uur - NPO Radio 1

Palingsound platgewalst: de Amerikaanse droom van The Cats
De Volendamse popband The Cats breekt eind jaren 60 door met hits als 'Lea' en 'Times Were When'. Hun succes vormt de basis van de Palingsound in Volendam. Maar als The Cats aangemoedigd door het Nederlandse succes de Amerikaanse muziekmarkt willen veroveren, gaat het mis...

Montage door Jonathan van den Burg en met een bijzondere bijdrage van de inmiddels overleden tv-persoonlijkheid Jos Brink.
 
Luister de aflevering
 

Focus
 

Focus

 
 
De Game of Thrones van de Lage Landen
De eerste bewoners van de Lage Landen kennen wij vooral door de ogen van de Romeinen. Archeoloog Alexander van de Bunt verzet zich tegen dat beeld in zijn boek: ‘Wee de overwonnenen. Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen'. Wat Van de Bunt betreft betreft zit onze geschiedenis vol ‘epic stuff, spannender dan Game of Thrones!’.

Door zijn beeldende omschrijving leer je de Germanen, Kelten en Romeinen kennen. Langzaam wordt duidelijk dat globalisering en emigratie van alle tijden is.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 7 juni - 10.00 uur - NPO Radio 1

“A riot is the language of the unheard” - Martin Luther King Jr.

Vreemd maar waar: de afgelopen week vormde een meer dan een halve eeuw oud citaat van Martin Luther King Jr. in Amerika plotseling de aanleiding voor een verwoed debat. Zijn zoon, Martin Luther King III, deelde het citaat op Twitter en daarna ging het los, in kranten, op tv en op social media. Want wat had Martin Luther King Jr. precies bedoeld, toen hij in 1967 de volgende woorden sprak: “A riot is the language of the unheard,”oftewel: “Rellen vormen de taal van de ongehoorde mens”? En wat betekent dat, voor hoe we naar de huidige protesten - en ja, soms toch ook de rellen en het geplunder - moeten kijken?

We bespreken het met amerikanist Markha Valenta van de Universiteit Utrecht.

Verder in OVT:
De column van John Jansen van Galen

Vorige week in OVT:
- Vogels als huisgenoten
- Het Spoor Terug: De plantage van onze voorouders - deel 1
- Onzichtbaar geweld tegen vrouwen
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Geweldloos op weg naar gelijke rechten

Geweldloos op weg naar gelijke rechten

Politiegeweld tegen de zwarte bevolking in de Verenigde Staten doet de discussie over racisme en gelijke rechten opnieuw oplaaien. Wereldwijd vinden er demonstraties plaats. Andere Tijden blikt terug naar de geweldloze strijd tegen rassenscheiding en racisme in de jaren 60 en laat zien wat daaraan vooraf ging: de achterstelling en de vernederingen van zwarte Amerikanen.
 
Bekijk de aflevering
 

Vakantie in eigen land

Vakantie in eigen land

Vakantie vieren in eigen land, grote kans dat onze zomer er zo uit gaat zien. Andere Tijden blikt terug naar de jaren 60, toen Nederland massaal naar populaire vakantiebestemmingen als het Zeeuwse Renesse trok. Hoe ging dat vakantie vieren er toen aan toe?

Bekijk de aflevering
Geslaagd!

Geslaagd!

Geen spannend telefoontje, geen gala en geen eindexamenfeest voor de examenkandidaten dit jaar. Maar wél een landelijke dag voor alle geslaagde scholieren op 4 juni. In Andere Tijden een terugblik naar vroegere schoolperiodes, jeugdherinneringen en toekomstdromen.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Boek: De geur van hooi

Boek: De geur van hooi

In de dagboeken van de Friese boer Siebe Peenstra vond Tialda Hoogeveen een eeuw boerengeschiedenis. De melkveehouder had gedurende zijn leven (1923-2019) nauwkeurig bijgehouden hoe zijn bedrijf en de rest van zijn bestaan eruit zag. En hoewel de kern van het werk -melk produceren- niet veranderde, veranderde de wereld wel. Over deze veranderingen en hoe Siebe Peenstra zich daarin staande hield, schreef Tialda Hoogeveen het boek De geur van hooi.

Bekijk online
 

Tentoonstelling: Vondelingen

Tentoonstelling: Vondelingen

Rond 1800 werden in het verarmde Amsterdam jaarlijks honderden kinderen te vondeling gelegd. Bij de te vondeling gelegde baby’s werd vaak een persoonlijk briefje van de moeder aangetroffen. Deze hartenkreten geven een indringend en ontroerend beeld van het lot van de kinderen en het verdriet van de moeders, de armste bewoners van de stad. Een familietentoonstelling die gaat over moederliefde, armoede en de zorg voor de ander. Vanaf 2 juni tot en met 4 oktober in het Stadsarchief van Amsterdam.

Bekijk online
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.