Niemand wil ze hebben
Maandag 2 mei om 20.25 op NPO 2

Niemand wil ze hebben


 
Andere Tijden en Diederik van Vleuten slaan de handen ineen voor een bijzondere ‘stand-up history’-vertelling: het tragische verhaal van de honderdduizenden Joodse vluchtelingen in de jaren '30 van de vorige eeuw. Hoe de wereld haar ogen sluit en niets doet om Joden te redden.

Op een bijna leeg toneel met op de achtergrond indringende beelden uit het verleden vertelt Van Vleuten het verhaal van de Conferentie van Évian in 1938, waar vele landen waaronder Nederland diplomatiek verstoppertje spelen. Dat verhaal vervlecht Van Vleuten met dat van het dolende schip de St. Louis dat in 1939 met bijna duizend Joodse vluchtelingen aan boord nergens welkom blijkt. Terwijl in nazi-Duitsland de hel losbreekt, kijkt de wereld de andere kant op.
 
Bekijk hier binnenkort online
 

De geheime NAVO-bunker
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

De geheime NAVO-bunker


 
Tijdens de Koude Oorlog bevond zich in een mergelgrot in Limburg een zeer geheim NAVO-hoofdkwartier. Vanuit deze bunker hielden honderden militairen de vliegbewegingen van Russen in de gaten. Bekijk in deze video wat er allemaal gebeurde in de Cannerberg.
 
Klik hier voor de video
 

Wilhelmina, een leven voor de troon
 
Bekijk hier de serie

Wilhelmina, een leven voor de troon

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 1 mei - 10.00 uur - NPO Radio 1
In Het Spoor Terug: Hekserij op het platteland
De betovergrootmoeder van journalist Nienke Zoetbrood was een heks. Ze vloog op een bezemsteel en kon in een kat veranderen, dat wist iedereen in het dorp. Als je appels uit haar boomgaardje probeerde te stelen, bevroren je voeten op de grond. Althans, dat zijn de anekdotes die verzamelaar Dam Jaarsma (1914-1991) over haar optekende. Hoe groot was het geloof in hekserij aan het eind van de negentiende eeuw?

Verder in de uitzending:
• De column van Nelleke Noordervliet
• Martha Mitchell, 'de Cassandra van Watergate’

Vorige week in OVT:
Babi Jar: een ravijn van gruwelen in Kiev
• Marine Le Pen: voorbij ‘links’ en ‘rechts’ in de politiek?
 
Luister hier de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom waren er zo veel bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Ruim 800 doden in Rotterdam, 30.000 in Londen en meer dan 42.000 in Hamburg: het is een greep uit de eindeloze lijst met burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom bombarderen de Duitsers en de geallieerden tussen 1940 en 1945 zo veel binnensteden vol onschuldige burgers? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.

 
Lees verder
 

Artikelen

 
Het Cruijff-effect

Het Cruijff-effect

Amsterdam, 25 april 1947. In de Linneausstraat in Amsterdam wordt 75 jaar geleden Johan Cruijff geboren, hij zal in de decennia die volgen furore maken als voetballer en uiteindelijk gezien worden als (een van) de beste voetballer(s) aller tijden. Hij begint zijn carrière in 1964 bij Ajax, om vervolgens de club in 1973 te verruilen voor het Catalaanse FC Barcelona. Op 6 december 1981 keert hij terug bij een noodlijdend Ajax en scoort een fenomenaal doelpunt tegen Haarlem. Cruijff omzeilt Martin Haar en met een snelle beweging lobt hij de bal over keeper Edward Metgod in het doel. 'Een weergaloze goal', zegt Tscheu-la Ling nu nog. Ling is als eerste bij Cruijff om hem te feliciteren. Een enorme ontlading maakt zich meester van de supporters. Jaap Visser is één van hen. De latere sportjournalist kan zich niet herinneren ooit ergens zoveel gejuich te hebben gehoord. Ajax wint die middag en wordt dat jaar weer kampioen. Andere Tijden over het 'Cruijff-effect' en zijn terugkeer bij Ajax als 'redder' in 2008.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Ramp in Tsjernobyl

Ramp in Tsjernobyl

26 april 1986, het is nacht in Tsjernobyl wanneer één van de vier kernreactoren van de plaatselijke kerncentrale ontploft. Er kan niet worden voorkomen dat enorme wolken radioactiviteit de reactor verlaten. In het noorden van Europa slaan de radioactiviteitsmeters uit. Pas 60 uur na de explosie luiden de alarmbellen uiteindelijk in Den Haag. Er wordt snel een crisiscentrum opgericht onder aanvoering van de toenmalige minister van milieubeheer, Pieter Winsemius. Andere Tijden over de dagen na de ramp.

Lees hier het artikel
Een koningskind

Een koningskind

Het is 27 april 1967 en de pers bivakkeert in Lage Vuursche om de geboorte van het nieuwe koningskind te verslaan, er is een prins geboren. Na 116 jaar weer een toekomstige koning. Prinses Beatrix had geen vroedvrouw. Het was professor dr. W.P. Plate die de hele zwangerschap en bevalling begeleidde. Een hofarts of een vroedvrouw kwam er niet aan te pas. Met een ingreep van professor Plate kwam de prins twee weken te laat ter wereld. Andere Tijden over de geboorte van Willem-Alexander der Nederlanden.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

En un momento dado | Documentaire HUMAN

En un momento dado | Documentaire HUMAN

En un momento dado van Ramon Gieling is de prijswinnende documentaire over het leven van Cruijff gedurende de periode dat hij voor FC Barcelona speelt. In de film wordt zijn sportieve en culturele impact op de club en Catalonië duidelijk.

Bekijk de documentaire hier
 

Indonesië getekend | Beeld en Geluid Den Haag

Indonesië getekend | Beeld en Geluid Den Haag

De Indonesische onafhankelijkheidsoorlog staat volop in de belangstelling. In deze tentoonstelling zijn bijzondere prenten te zien van belangrijke politieke tekenaars uit die tijd. Zij publiceerden in de verschillende kranten en tijdschriften die het verzuilde Nederland rijk was. Deze tekeningen bieden een uniek tijdsbeeld. Ze laten zien hoe er destijds werd gedacht over de onafhankelijkheidsstrijd, de oorlogshandelingen en de politieke situatie.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.