Ondernemersparadijs Rusland
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Ondernemersparadijs Rusland


 
Geld smokkelen, douaniers omkopen en een economie zonder regels: dat was het Rusland van de jaren ’90. Tussen de val van de muur en de opkomst van Poetin roken Nederlandse ondernemers hun kans. Bekijk in deze video hoe Nederlandse avonturiers op zoek gingen naar geluk in het Wilde Oosten.
 
Bekijk hier de video
 

Het verhaal van Nederland
Elke woensdag om 20:35 op NPO 1

Het verhaal van Nederland


 
Aflevering 9: Pioniers en paupers
In de 19e eeuw maakt Nederland de industriële revolutie door. Het is een tijd van veel nieuwe uitvindingen en algehele technische vooruitgang. Maar het is voor sommigen ook een periode van grote armoede en ellende. In deze aflevering van Het verhaal van Nederland zie je een 19e-eeuws gezin dat naar de grote stad trekt, in de hoop op een beter leven. Eenmaal in de stad aangekomen worden ze geconfronteerd met de harde werkelijkheid van uitbuiting en sociale ongelijkheid. Is er hoop op een betere toekomst?
 
Bekijk hier de serie
 

Dossier vluchtelingen
 
In verband met de vluchtende Oekraïners hebben we hier een verwijzing naar ons dossier vluchtelingen geplaatst:

Dossier vluchtelingen

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 27 maart - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: De Hovenier
Ze deden meer dan grasmaaien, bomen snoeien en onkruid schoffelen: de tuinbazen die in Nederland de landgoederen van de adel beheerden. Vanaf de 17de eeuw bouwden ze een indrukwekkend vakmanschap op. Tuinhistorica Lenneke Berkhout onderzocht de geschiedenis van drie generaties Gussekloo, de familie die vanaf de jaren '30 van de 19e eeuw tot halverwege de 20e eeuw het landgoed Duivenvoorde beheerde. Het is een verhaal van vakmanschap, bloei en uiteindelijke teloorgang.

Verder in de uitzending:
• De column van Micha Wertheim
• Genocide door hongersnood in Oekraine: de Holodomor

Vorige week in OVT:
• De vruchtbare bodem van Oekraïne nu en vroeger: vloek of zegen?
Het Spoor Terug: Het gezicht van de trein, over vijf decennia treindesign bij de NS
 
Luister hier de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom strijden we nog steeds voor homorechten?
Op 1 april 2001 was Nederland het eerste land op aarde waar trouwen met iemand van hetzelfde geslacht mogelijk werd. Inmiddels is er al een hoop bereikt in de strijd voor homo-emancipatie, maar we zijn er nog niet: veel LHBTIQ+'s hebben nog dagelijks te maken met onbegrip, haat en geweld. In deze story van NPO Kennis duiken we in de geschiedenis van homorechten in Nederland.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Bed-in for peace

Bed-in for peace

Afgelopen vrijdag was het 53 jaar geleden dat John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel in Amsterdam hun roemruchte Bed-in for Peace hielden. Het kersverse bruidspaar greep hun huwelijksreis aan om op een ludieke manier actie te voeren voor de wereldvrede. ‘Blijf allemaal een week in bed en laat je haar groeien’ luidde hun slogan. De wereldpers kwam er en masse op af en dat leverde iconische beelden op van het echtpaar in witte kleding omringd door journalisten. Andere Tijden sprak met bezoekers van toen, zoals Paul Witteman die er als piepjonge verslaggever van Dagblad De Tijd bij was en Henk van der Meijden die het paar interviewde.
 
Bekijk hier de aflevering
 

TBC bacterie ontdekt

TBC bacterie ontdekt

Het is deze maand twee jaar geleden dat Nederland voor het eerst in lockdown ging. Op zoek naar lessen uit het verleden duikt Andere Tijden in de geschiedenis van een andere dodelijke infectieziekte: tuberculose. Op 24 maart 1882 maakt de Duitse medicus Robert Koch wereldkundig dat hij de bacterie heeft ontdekt die tuberculose veroorzaakt. Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog vlamde de - al eeuwen gevreesde - ziekte weer hevig op in Nederland. Antibiotica waren er nog nauwelijks, een goed vaccin al helemaal niet. En toch probeerde een klein leger van artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidsexperts tuberculose nu eindelijk de kop in te drukken. Met succes, langzaam doofde de epidemie in Nederland uit. In deze aflevering van Andere Tijden zie je hoe dat gebeurde.

Bekijk hier de aflevering
Novib opgericht

Novib opgericht

Op 23 maart 1956 wordt de Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand opgericht. Deze stichting, die tegenwoordig Oxfam Novib heet, wordt opgericht met prins Bernhard als voorzitter. Aan het eind van de jaren '50 worden er ook allerlei internationale hulporganisaties opgericht. Deze stichtingen opereren met geld van de Nederlandse overheid. Het ontwikkelingsbeleid ontgroeit de kinderschoenen, en vanaf 1965 wordt er ook een minister voor Ontwikkelingssamenwerking aangesteld. Een reden om te spreken over ontwikkelingssamenwerking in plaats van ontwikkelingshulp is dat het laatste te paternalistisch zou zijn. In de praktijk worden de termen nog altijd door elkaar gebruikt. Andere Tijden over Nederland en ontwikkelingssamenwerking.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Putin: A Russian Spy Story | Documentaire VPRO

Putin: A Russian Spy Story | Documentaire VPRO

Op 26 maart 2000 wint Vladimir Vladimirovitsj Poetin de Russische presidentsverkiezingen. In de serie Putin: A Russian Spy Story zie je hoe Poetin zijn ervaring als KGB spion gebruikt om zijn leiderschap van Rusland vorm te geven en te behouden. Wat heeft Poetin gemaakt tot de man die vandaag de dag over Rusland regeert?

Bekijk de documentaire hier
 

De tachtigjarige oorlog | Historisch Museum Den Briel

De tachtigjarige oorlog | Historisch Museum Den Briel

Vanaf deze week te zien in het Historisch Museum Den Briel: De Tachtigjarige oorlog. Het belang van vestingstad Den Briel tijdens deze oorlog heb je kunnen zien in aflevering 6 van Het verhaal van Nederland. In deze tentoonstelling neemt het museum de bezoeker mee op een interactieve ontdekkingstocht door de Tachtigjarige Oorlog. Hierbij neemt de 'dag dat Alva zijn bril verloor', 1 april 1572, een centrale plek in.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.