Oranje op de ski's
Woensdag 15 december - 22:20 uur - NPO 2

Oranje op de ski's


 
Koningin Wilhelmina wandelde er in de sneeuw. Juliana skiede er, al haar kinderen stonden er ook op de ski’s, net als haar kleinkinderen en achterkleinkinderen. In hun kielzog komen de ‘gewone’ mensen. Steeds meer Nederlandse toeristen trekken naar de Alpen om zich de berg op te laten slepen en er dan weer af te glijden.
Zo verandert Lech, het skioord van de Oranjes. Van een simpel dorp met koeien wordt het een skigebied voor de happy few en daarna een gewilde plek waar iedereen graag gezien wil worden.
 
Bekijk binnenkort online
 

Koude Oorlog
Vrijdag 17 december - 22:15 - NPO 2

Koude Oorlog


 
Aflevering 4: Handjeklap
Bijna niemand weet dat de in Nederland populaire vouwwagen Alpenkreuzer van Oost-Duitse makelij is. De DDR mag dan fel antikapitalistisch zijn, als er wat te verdienen valt, knijpen de leiders graag een oogje dicht. Om westers geld binnen te halen, wordt het land zelfs mede-eigenaar van een Rotterdams bedrijf. Via belastingparadijzen sluist de DDR de winsten terug naar Berlijn.

Een verdienmodel is ook het laten vrijkopen van gevangenen. Zoals de jonge Ineke Maatkamp, die in 1973 in de cel belandt voor een poging haar vriend het land uit te smokkelen. Ze komt vrij, maar niet zonder handjeklap.
 
Bekijk binnenkort online
 

Short History
De eerste bankovervallen

Short History


 
Gijzelsoftware en ramkraken, ook criminelen gaan met de tijd mee. Vroeger lag het geld nog gewoon in de bank en was dat de plek om te beroven. In deze Andere Tijden Short History zie je hoe de politie geen antwoord had op de eerste bankovervallen.
 
Bekijk hier de video
 

De slag om het gas
 
Bekijk de laatste aflevering

De slag om het gas

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 19 december - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Chanel No. 5

Honderd jaar geleden kwam het meest iconische parfum uit de geschiedenis op de markt: Chanel No. 5. In het Spoor Terug een kleine cultuurgeschiedenis van het parfum. Waarom is juist dit geurtje zo succesvol en wat zegt het over de tijd waarin het gecreëerd werd?

Radiomaker Laura Stek vraagt het aan kunsthistoricus en geur-expert Caro Verbeek, parfummaker Frank Bloem en boekenontwerper Irma Boom, die als een van de weinigen het zeer geheime Chanel-laboratorium mocht betreden.

Verder in de uitzending:
• Joost Prinsen over Godfried Bomans
• De column van Nelleke Noordervliet

Vorige week in OVT:
• Tribunaal: ‘China pleegt genocide op de Oeigoeren’
• De Nederlandse valkenjacht als immaterieel erfgoed
 
Klik hier voor meer info
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom is oranje de kleur van Nederland?
Afgelopen weekend kleurden de tribunes van Abu Dhabi oranje. Duizenden fans zagen hoe Max Verstappen wereldkampioen in de Formule 1 werd. Maar waarom kleden we ons eigenlijk in het oranje bij grote sportevenementen? Ontdek hoe oranje de kleur van Nederland werd in dit scrollverhaal van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Anton Mussert en de oprichting van de NSB

Anton Mussert en de oprichting van de NSB

Maandagavond 14 december 1931. In een zaaltje van de Christelijke Jongemannenvereniging aan het Domplein in Utrecht komen twaalf mensen samen. Onder hen Cees van Geelkerken en de 37-jarige waterbouwkundig ingenieur Anton Mussert. “Als staatsburger is de Nederlander zoo gedegenereerd dat we een algeheele omschakeling dringend noodig achten”, zegt Mussert later over het motief om de Nationaal Socialistische Beweging op te richten. Revolutionair rechts, fel omstreden en sterk in propaganda. In Andere Tijden propagandafilms en kinderen van toen die terugkijken op hun leven binnen de beweging.
 
Bekijk de aflevering hier
 

Eerste inzamelingsactie op tv

Eerste inzamelingsactie op tv

Op 13 december 1959 ontstaat er een nieuw fenomeen: de inzamelingsactie op televisie, waarbij een bonte stoet bekende Nederlanders optreedt voor het goede doel. ‘Redt een Kind’ is de allereerste tv-actie, het doel is geld inzamelen voor Algerijnse vluchtelingen in Marokko. Jonge omroepsters als Mies Bouwman, Karin Kraaykamp en Yoka Berretty presenteren de show, terwijl BN'ers de telefoons bemannen waarnaar kijkers kunnen bellen om te doneren. Andere Tijden blikt terug op deze eerste live uitgezonden inzamelingsactie.

Bekijk hier de aflevering
Den Uyl en de mijnsluiting

Den Uyl en de mijnsluiting

“Mijn vader heeft 37 jaar in de mijn Laura gewerkt. Voor zover ik mij kan herinneren heeft mijn vader altijd nachtdienst gehad.” Sjeng Kremers, mijnwerkerszoon en tussen 1977 en 1990 gouverneur van Limburg, vertelt zijn verhaal in Andere Tijden. Hij groeit op in de Oostelijke Mijnstreek, tussen elf kolossale mijnen die het gebied ongekende rijkdom brachten. En toen – op 17 december 1965 – kondigde Joop den Uyl de mijnsluiting aan… Een zegen voor de mensen, maar een vloek voor de streek. Andere Tijden over glorie en verdriet in de Mijnstreek.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Misleiden | Museum De Lakenhal

Misleiden | Museum De Lakenhal

In elk museum zijn wel vervalsingen, verwisselingen of verkeerd beoordeelde objecten te vinden. Vanaf 17 december 2021 zijn tijdens de tentoonstelling Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap objecten uit negen Leidse collecties met de meest bijzondere verhalen te zien in Museum De Lakenhal. Wandel offline én online langs ruim twintig objecten die je op het verkeerde been zetten. Zo zijn in de tentoonstelling bijvoorbeeld een als draak vermomde rog, een vervalste reliëftegel en een wel heel knap nagemaakt oog te bewonderen. Durf jij je ogen te geloven?

Klik hier voor meer info
 

The Bee Gees | Documentaire NTR

The Bee Gees | Documentaire NTR

Tien jaar na de Beatles werden ze als waardige opvolgers gezien: The Bee Gees. De documentaire The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart blikt uitgebreid terug op het roemruchte verleden van de drie Australische broers Gibb. De muziek staat centraal; de heren schreven vanaf 1958 meer dan duizend liedjes en scoorden twintig ‘nummer 1’ hits. Maar ook de turbulente levensgeschiedenis en de onderlinge spanningen komen aan bod. Bekijk de documentaire op zondag 19 december om 22.45 uur bij de NTR op NPO 3.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.