Pays-Bas: douze points
woensdag 6 mei - 22.20 uur - NPO 2

Pays-Bas: douze points


 
Het is 40 jaar geleden dat Nederland het Eurovisie Songfestival voor het laatst organiseerde. Vier keer was Nederland het gastland. Rotterdam zou dit jaar dit jaar het Eurovisie Songfestival verwelkomen, maar helaas is het Songfestival 2020 van de baan door de Coronacrisis. Maar in Andere Tijden gaat het Songfestival wel door! Met onder andere beelden van Teddy Scholten, Dana, Johnny Logan en Corry Brokken.

In Andere Tijden blikken we terug op de edities die in Hilversum, Amsterdam en tweemaal in Den Haag zijn gehouden.
 
Bekijk binnenkort online
 

Special: Ode aan de zorg
Zondag 10 mei - 20.35 uur - NPO 2

Special: Ode aan de zorg


 
Honderd jaar geleden (en nog ver daarna) was het een roeping: verpleegster worden. Tegenwoordig is het een beroep: met opleidingen, diploma’s en specialisaties. Rust, reinheid en regelmaat hebben plaats gemaakt voor heisa, herrie en hectiek.

Ode aan de verpleegster (m/v): van Florence Nightingale halverwege de negentiende eeuw tot de actiegroep Witte Woede die eind jaren 80 van de twintigste eeuw de noodklok luidde.
 
Bekijk binnenkort online
 

Broek uit!
 
Bekijk de laatste uitzending

Broek uit!

 

Focus
 

Focus

 
 
Het Nederlands fascisme was veel groter dan alleen de NSB
Namen als Mussert en Rost van Tonningen komen al snel bovendrijven als we het hebben over Nederlands fascisme. Maar al vóór de Duitse bezetting is die beweging aan het broeien. In de jaren 30 ontstaan er talloze kleine fascistische groeperingen, elk met een eigen stijl en overtuiging.

Filmmaker Luuk Bouwman volgt het spoor naar dit 'lelijke stuk geschiedenis'. Hij wil weten: is het fascisme iets van vroeger, of iets van alle tijden?
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 10 mei - 10.00 uur - NPO Radio 1

Wij zijn de wrekers over dit alles
Ook Zuid-Afrikanen vochten voor de vrijheid van Europa, en werden krijgsgevangen gemaakt. En ondanks de beloften van Churchill dat meevechten stemrecht zou opleveren, betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuid-Afrikanen het begin van de apartheid.

Over deze Zuid-Afrikaanse soldaten schreef Conny Braam 'Wij zijn de wrekers over dit alles'. Zondag in OVT een gesprek met de auteur.


Verder in OVT:
De column van Nelleke Noordervliet

Vorige week in OVT:
- 75 jaar NIOD: oorlogsdagboeken
- Het Spoor Terug: Operatie Onthechting deel 1
- Requiem van concentratiekamp Theresienstadt
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid

Op 5 mei 1945 eindigt officieel de oorlog in Nederland. Maar in werkelijkheid duurt het maanden voordat Nederland helemaal bevrijd is en verloopt de bevrijding met horten en stoten. Andere Tijden schetst de bevrijding van Nederland in iconische beelden: vanaf 12 september 1944, wanneer de geallieerden het uiterste zuidelijke puntje van Limburg bevrijden, tot in de herfst van 1945, wanneer de meeste mensen eindelijk naar huis terugkeren en het normale leven weer op gang komt.
 
Bekijk de aflevering
 

Moeder, de huisvrouw

Moeder, de huisvrouw

Op 10 mei is het Moederdag en zetten we alle moeders, jong en oud, in het zonnetje. Andere Tijden kijkt terug naar de jaren 50, toen moeder én huisvrouw zijn de norm was en het huishoudelijk werk scholing vereiste.

Bekijk de aflevering
Opdat wij niet vergeten

Opdat wij niet vergeten

Ruim 800 doden in Rotterdam, zo’n 30.000 in Londen, meer dan 45.000 in Hamburg: het is een greep uit de eindeloze lijsten met burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Waarom bombarderen de vechtende partijen tussen 1940 en 1945 massaal binnensteden vol onschuldige burgers?

Lees het artikel
 

Andere Tijden tipt

Bevrijdingsroutes

Bevrijdingsroutes

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Een mooie manier om de vrijheid te vieren, is door een van de fiets- of wandelroutes te volgen die speciaal voor dit themajaar werden ontwikkeld door de regio’s. De ANWB heeft een selectie routes voor u uitgestippeld.

Bekijk online
 

Podcast: Leven na de oorlog

Podcast: Leven na de oorlog

Wanneer de Tweede Wereldoorlog op 5 mei 1945 officieel ten einde komt, betekent de bevrijding lang niet voor iedereen ook vrijheid. De oorlog heeft de levens van heel veel mensen ingrijpend én blijvend veranderd. En niet alleen die van hen. In de Omroep MAX-podcastreeks 'Leven na de oorlog' vertellen kinderen en kleinkinderen hun verhaal vanuit eigen perspectief.

Beluister online
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.