Wat als de Russen komen?
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Wat als de Russen komen?


 
Rusland heeft de aanval op Oekraïne ingezet. Tijdens de Koude Oorlog beschermen de Amerikanen ons met vliegtuigen, gestationeerd op vliegbasis Soesterberg. Binnen een paar minuten kunnen ze in de lucht zijn om de Russen te onderscheppen. Bekijk in deze video hoe de Amerikanen gestationeerd zijn in Nederland tijdens de Koude Oorlog.
 
Bekijk hier de video
 

Het verhaal van Nederland
Elke woensdag om 20:35 op NPO 1

Het verhaal van Nederland


 
Aflevering 5: Pestlijders en predikanten
In de veertiende eeuw wordt Europa geteisterd door een vreselijke ziekte die miljoenen slachtoffers eist: de pest. De kerk ziet de Zwarte Dood als een straf van God. De boekdrukkunst, een revolutionaire uitvinding in de vroege zestiende eeuw, zorgt ervoor dat mensen zich ontwikkelen tot kritische burgers. Ze laten zich niets meer wijsmaken over de straf van God. Bekijk de afleveringen van Het verhaal van Nederland nu op NPO Start.
 
Bekijk hier de serie
 

Dossier Koude Oorlog
 
Bekijk hier het dossier

Dossier Koude Oorlog

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 27 februari - 10:00 uur - NPO Radio 1

Vijftig jaar na Grenzen aan de groei
Deze week in OVT: aandacht voor Grenzen aan de groei, het rapport waarmee de Club van Rome vijftig jaar geleden alarm slaat over de toekomst van het klimaat.

Verder in de uitzending:
• De column van Abdelkader Benali
• De laatste aflevering van de podcast Als geschiedenis in je opstaat in Het Spoor Terug

Vorige week in OVT:
• Het hele eerste uur over het onderzoek naar dekolonisatie en het extreme geweld in Indonesië met o.a. Frank van Vree
• Gerda Havertong over de gewiekste spin Anansi
 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe machtig is Poetin?
Al ruim 20 jaar is Vladimir Poetin leider van Rusland. Hoe weet Poetin zijn macht steeds verder te vergroten? Ontdek het in deze longread van
NPO Kennis.

 
Lees verder
 

Artikelen

 
Gijzeling Franse ambassade

Gijzeling Franse ambassade

In de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam gijzelde deze week een man, gehuld in camouflage pak, een Bulgaarse klant. Na een heldhaftige vlucht van de gijzelaar, werd de gijzelnemer door agenten aangereden. Een dag later bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Op Prinsjesdag 1974 vond in de Franse ambassade een grote gijzeling plaats. Andere Tijden keek in september 2003 terug met de direct betrokkenen.
 
Bekijk de aflevering hier
 

Zure regen

Zure regen

Vijftig jaar na het verschijnen van het rapport van de Club van Rome is het milieu nog steeds een bron van zorg. Sommige problemen uit Grenzen aan de Groei zijn inmiddels verdwenen en vergeten. Bomen die bruin of kaal werden: in de jaren tachtig zag je ze opeens overal. Andere Tijden blikt terug op een van de vergeten problemen van de vorige eeuw: zure regen.

Bekijk hier de aflevering
Februaristaking

Februaristaking

Afgelopen vrijdag was het 81 jaar geleden: de Februaristaking. De staking liep uit op een grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetters. Die verzetsactie wordt ieder jaar herdacht bij de Dokwerker, het beeld op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam, vlakbij het bekende Waterlooplein. Andere Tijden over het Waterlooplein, een plein dat roerige tijden heeft gekend.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Liefde is Aardappelen | Documentaire VPRO

Liefde is Aardappelen | Documentaire VPRO

Als filmmaakster Aliona van der Horst haar moeders geboortehuis in Rusland opruimt, stuit ze op foto's en brieven waarachter een donkere geschiedenis schuilgaat. 'Liefde is aardappelen' is een aangrijpende familiegeschiedenis over angst en overleven in het schemergebied tussen herinneren, vluchten en vergeten, met zwart-wit-animaties van de Italiaanse animator Simone Massi als symbolisch commentaar.

Bekijk de documentaire hier
 

Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School | Museum Het Schip

Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School | Museum Het Schip

Met de tentoonstelling Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School presenteert Museum Het Schip de eerste tentoonstelling over de Nederlandse kunstenares en grafica Fré Cohen (1903-1943). Fré Cohen was een succesvolle vrouw in de mannenwereld van het grafisch ontwerp en is van groot belang geweest voor de Amsterdamse School.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.