The Rolling Stones in Den Haag
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

The Rolling Stones in Den Haag


 
Rondvliegende stoelen, uitgelaten fans en een peloton agenten op het podium. The Rolling Stones vieren dit jaar hun 60-jarige bestaan. In 1964 zette de band het Scheveningse Kurhaus compleet op zijn kop. Bekijk in deze video het legendarische concert van The Rolling Stones in Nederland.
 
Bekijk hier de video
 

Podcast: Het geheim van Wijsman
Van Paul Ruigrok (AT) en Maartje van de Kamp (NA)

Podcast: Het geheim van Wijsman


 
Aflevering 3: Wie was Jacques?
De derde aflevering van de podcast Het geheim van Wijsman over de raadselachtige treinmoord op Jacques Wijsman 100 jaar geleden staat online. Van Paul Ruigrok (Andere Tijden) en Maartje van de Kamp (Nationaal Archief).
De politie richt zich op het persoonlijk leven van Jacques Wijsman. Stukje bij beetje worden de geheimen van Wijsman onthuld. Homoseksualiteit was in 1921 niet verboden. Maar wie maatschappelijk wilde slagen, hield zijn homoseksuele geaardheid voor zich. Is zijn homoseksualiteit reden om hem te vermoorden?
 
Luister hier de podcast
 

Serie: De zware jas van Beatrix
 
Bekijk de afleveringen

Serie: De zware jas van Beatrix

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 23 januari - 10:00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug:
Bloody Sunday van Roermond: #4 Dat is hem!

Er duikt een onthullende brief op van het Nederlandse meisje, dat verrassend diep in de IRA-cel blijkt te hebben gezeten. Had zij de aanslag kunnen voorkomen? Waarom wordt zij niet vervolgd? En: wat waren de IRA-leden met al dat wapentuig van plan? Wijzen de explosieven en zware wapens erop dat ze iets groots in gedachte hadden?

Deze week de vierde en laatste aflevering van Bloody Sunday in Roermond, een documentaire van Frans Pollux. De podcast is een productie van de VPRO en De Limburger, in samenwerking met filmproducent Pieter Kuijpers (Pupkin) van The Spectacular, en is terug te luisteren in de OVT-podcast.

Verder in de uitzending:
• De column van Abdelkader Benali

Vorige week in OVT:
• Een Chinees-Russisch monsterverbond
• Rijksmuseum schrapt de term ‘Bersiap’
 
Klik hier voor meer info
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe zijn vakbonden ontstaan?
Een vakbond klinkt misschien als iets uit een ver verleden. Maar dat je nu vakantiegeld of verlof krijgt, heb je mede te danken aan vakbonden. Vakbonden komen al zo’n 150 jaar op voor de rechten van werknemers. Maar hoe zijn vakbonden eigenlijk ontstaan? En wat zijn hun taken? Ontdek het in dit scrollverhaal van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
De Afsluitdijk

De Afsluitdijk

Deze week bijna negentig jaar geleden, wordt de Afsluitdijk voor het eerst opengesteld, toen nog beperkt voor betalend verkeer. De 32 kilometer lange dijk (die eigenlijk een dam is) heeft grote gevolgen voor de bewoners rondom de toenmalige Zuiderzee. Hij brengt veiligheid voor de bewoners, maar ook grote zorgen. Want hoe moeten al die vissers in leven blijven, aan de boorden van een zoetwatermeer? De meeste vissen zullen verdwijnen, de woeste zee zal een kalm meer worden en dus moet er naar nieuwe inkomstenbronnen gezocht worden. In Andere Tijden de overlevingsstrijd van Elburg, Huizen en al die andere Zuiderzeeplaatsen.
 
Bekijk de aflevering hier
 

Het verraad van de familie Frank

Het verraad van de familie Frank

Wie verraadde de familie Frank, zonder twijfel het bekendste onderduikgezin uit de geschiedenis? Het is de vraag waar een coldcaseteam zich de afgelopen jaren over boog. Tot in de kleinste details weten we dankzij het dagboek van Anne Frank wat er zich allemaal in het Achterhuis afspeelde. Maar het einde, het verraad, blijft een raadsel. In 2002 maakte Andere Tijden een aflevering over de biografie van vader Otto Frank, waarin de biografe ook het verraad probeert te reconstrueren.

Bekijk hier de aflevering
Pim Fortuyn en Leefbaar Rotterdam

Pim Fortuyn en Leefbaar Rotterdam

Op 20 januari 2001 wordt Pim Fortuyn gepresenteerd als lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam, de partij van de tot dan toe ongehoorde witte burger. Fortuyn is de man die zegt wat zijn kiezers denken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002 krijgt Leefbaar Rotterdam maar liefst 34% van de stemmen en wordt daarmee in een klap de grootste. In Andere Tijden blikken de oprichters van de partij terug op die beginperiode waarin oude politiek werd vervangen door nieuwe: “geen woorden maar daden!”

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

80 Jaar Oorlog | Documentaireserie

80 Jaar Oorlog | Documentaireserie

De Unie van Utrecht wordt getekend op 23 januari 1579 aan het begin van de 80-jarige oorlog. Deze unie legt de grondslag voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de oorlog leidt tot de geboorte van Nederland. Van de makers van Andere Tijden, een 7-delige televisieserie die de verhalen vertelt over de 80-jarige oorlog die overal in ons land te vinden zijn. Eind 16e eeuw komen Nederlandse onderdanen in opstand tegen het wettige Spaanse gezag. Wat begint met ontevredenheid van een minderheid groeit uit tot een oorlog die langer dan een mensenleven zal gaan duren. Van Groningen tot Brussel, van Den Briel tot Groenlo, overal barst de strijd los. En vaak doet die strijd merkwaardig modern aan. Terrorisme, propaganda, executies, radicalisering, ‘shock and awe’; allemaal thema’s die moeiteloos terug zijn te vinden in de oorlog die van 1568 tot 1648 werd gevoerd.

Klik hier voor meer info
 

Virtuele museumtours | ANWB

Virtuele museumtours | ANWB

Tijdens de laatste persconferentie over de coronamaatregelen werd duidelijk dat musea voorlopig gesloten blijven in Nederland. Een flinke tegenvaller voor de sector. Gelukkig hebben verschillende Nederlandse musea virtuele tours gemaakt waarmee je zelf het museum in huis kan halen. De ANWB zet er 15 op een rijtje. Ontdek het hier.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.