Toppers uit Tsjechoslowakije
Woensdag 10 november - 22:20 uur - NPO 2

Toppers uit Tsjechoslowakije


 
Eind jaren zestig onderneemt Charles de Wolff een pioniersreis naar Tsjechoslowakije in een poging goede violisten te vinden voor het Noordelijk Filharmonisch Orkest. En die vindt hij. Vijf violisten komen hun geluk beproeven in Groningen. Ze worden met open armen ontvangen door de andere leden van het orkest.

In augustus 1968 rijden Russische tanks Praag binnen en komt er een eind aan de Praagse Lente. Hierdoor worden de vijf violisten afgesloten van familie, vrienden en hun land. Nederland wordt hun nieuwe thuisland.

De komst van de in het Oostblok opgeleide musici blijft niet onopgemerkt: “Je kon zo horen of de Tsjechische en Slowaakse violisten aanwezig waren bij een uitvoering. Het klonk gewoon mooier!” Hoe een Groningse dirigent met succes een groep topviolisten naar Nederland weet te halen. Én hoe dat de klassieke muziek in Nederland beïnvloed heeft.
 
Bekijk binnenkort online
 

Short History
De verraden onderduikers

Short History


 
Ze is de bekendste onderduiker ter wereld: Anne Frank. Maar er zijn meer verhalen van onderduikers in Nederland. In de nieuwe Andere Tijden Short History het meer onbekende verhaal van Benschop. Het boerendorp dat vol zat met onderduikers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal worden verraden.
 
Bekijk hier de video
 

Kernenergie: <sub>onderwerp van eeuwige discussie</sub>
 
Bekijk de laatste aflevering

Kernenergie: onderwerp van eeuwige discussie

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 14 november - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: De wereld van Petrus Camper

Het denken over ras en de betekenis van ras voor de wetenschap is diep in de Nederlandse geschiedenis geworteld. Maar hoe is dit concept binnen de biologie eigenlijk ontstaan? En wat voor invloed heeft die 18e-eeuwse wetenschap, op hoe wij de wereld nú begrijpen? Met historica Jennifer Tosch duikt radiomaker Katz Laszlo de geschiedenis van ras in de biologie in, via het werk van vergeten wetenschapper Petrus Camper.

Verder in de uitzending:
• De column van John Jansen van Galen
• Willemijn van Dijk over De Italiaanse prinses: Het rusteloze leven van prinses Marianne van Oranje-Nassau

Vorige week in OVT:
• Spanningen in Bosnië-Herzegovina
• Dopingdictatuur DDR
 
Klik hier voor meer info
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
5 vragen en antwoorden over de Berlijnse Muur
Van 1961 tot 1989 verdeelt een brede muur West- en Oost-Berlijn van elkaar. Genadeloos worden families en vrienden van elkaar gescheiden. Waarom wordt Berlijn in tweeën gesplitst? Hoe is het voor de Berlijnse inwoners? En wat leidt tot de uiteindelijke val van de muur op 9 november 1989? Ontdek meer over de Berlijnse Muur in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Het einde van de Eerste Wereldoorlog

Het einde van de Eerste Wereldoorlog

Op 9 november 1918 ontmoeten Franse en Britse onderhandelaars, in een bos in de buurt van de Franse stad Compiègne, onderhandelaars van het Duitse Rijk. Twee dagen later, op 11 november, beëindigen ze officieel de Eerste Wereldoorlog met een wapenstilstand. In onder andere België, Frankrijk en Groot-Brittannië speelt deze dag, ook wel Wapenstilstand of Poppy Day genoemd, een belangrijke rol in de geschiedenis en wordt deze elk jaar herdacht. Maar niet in Nederland. Wat heeft de Grote Oorlog betekend voor neutraal Nederland? Bekijk het in deze Andere Tijden Special over Nederland in de jaren 1914-1918.
 
Bekijk de aflevering hier
 

Troelstra's tragedie

Troelstra's tragedie

Tijdens de Roode Week, van 9 tot 14 november 1918, roept Pieter Jelles Troelstra op tot een socialistische revolutie in Nederland, naar voorbeeld van soortgelijke revoluties in Rusland en Duitsland. Door de heersende politieke onrust denkt Troelstra dat Nederland ook klaar is voor revolutie, maar het loopt met een sisser af. De SDAP blijkt te verdeeld en de Orangistische tegenbeweging juist goed georganiseerd. Andere Tijden blikt terug op de mislukte revolutie van Troelstra.

Bekijk hier de aflevering
Razzia Hollandia Kattenburg

Razzia Hollandia Kattenburg

Op 11 november 1942 worden de joodse werknemers van de textielfabriek Hollandia Kattenburg in Amsterdam-Noord, met hun gezinnen, door de nazi’s opgepakt en weggevoerd. In totaal gaat het om 826 mannen, vrouwen en kinderen. Slechts acht van hen zullen de oorlog overleven. Andere Tijden belicht de even succesvolle als dramatische geschiedenis van deze fabriek, die na de oorlog ondanks alles de draad weer oppakt, om pas in 1969 voorgoed de deuren te sluiten.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Museum Van Loon | Toekomstig Verleden

Museum Van Loon | Toekomstig Verleden

Speciaal voor de tentoonstelling Toekomstig Verleden krijgen bezoekers de kans achter de archiefdeuren van Museum Van Loon te kijken naar originele documenten, brieven en foto's die normaal gesproken achter de deuren opgeborgen liggen. Het zijn unieke objecten die tot vierhonderd jaar terug gaan, en die betrekking hebben op de verhalen en geschiedenissen horend bij het pand en de familiegeschiedenis. In zeker zin heeft iedereen een archief: voorwerpen van vroeger, of verhalen en herinneringen. Ontdek het archief van de familie Van Loon in deze tentoonstelling.

Klik hier voor meer info
 

Podcast | Alleen Carnaval

Podcast | Alleen Carnaval

Het is deze week de 11e dag van de 11e maand, waarop om 11:11 uur het carnavalsseizoen wordt geopend. In Limburg en Noord-Brabant wordt dat vaak gevierd met groot feest. Afgelopen carnavalsseizoen werd afgelast door de coronapandemie. NPO Radio 1 en KRO-NCRV maakten daarom de podcast Alleen Carnaval waarin Sander de Heer langsgaat bij ondernemers, carnavalsvierders, muzikanten, historici en verenigingen. Hoe gingen zij om met het gemis van hun traditionele uitlaatklep en vierden zij alleen carnaval?

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.