Toppop Yeah
woensdag 9 september - 22.15 uur - NPO 2

Toppop Yeah


 
Toppop start op 22 september 1970, 50 jaar geleden, als een revolutionair wekelijks muziekprogramma. De grootste artiesten en bands ter wereld schuiven maar wat graag aan: Michael Jackson, The Beach Boys, Blondie, David Bowie, Whitney Houston; állemaal zijn ze langs geweest. Ook Nederlandse bands treden er heel graag op. De meidengroep de Dolly Dots maar liefst 26 keer. Maar als de ze eindelijk hun eerste en enige nummer 1 hit scoren, ‘Love me just a little bit more’, geven ze de voorkeur aan aartsrivaal Countdown, uitgezonden door Veronica.

In Andere Tijden het grote succes en de pijnlijke ondergang van een iconisch muziekprogramma.
 
Bekijk binnenkort online
 

De Spagaat van Donald Jones
 
Bekijk de laatste uitzending

De Spagaat van Donald Jones

 

NPO Focus
 

NPO Focus

 
 
Wie was Anton de Kom?

"Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling" staat op het standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam. Toch kennen buiten de Surinaamse gemeenschap weinig Nederlanders de man die zijn hele leven strijdt tegen de erfenis van de slavernij en de daaruit voortkomende ongelijkheid en discriminatie. Wat is de betekenis van zijn boek 'Wij slaven van Suriname'? En wat maakt hem tot inspirator van de huidige burgerrechtenbewegingen in Nederland?
 
Lees verder
 

OVT Het Spoor Terug
 

OVT Het Spoor Terug

 
 
zondag 13 september - 10.00 uur - NPO Radio 1

Doel, een Vlaamse thriller aan De Schelde

Na ruim 20 jaar strijd heeft de Vlaamse overheid besloten dat het Scheldedorp Doel tóch mag blijven voortbestaan. Het dorp, onder de rook van Antwerpen, staat al tientallen jaren op de nominatie om van de kaart te verdwijnen. Het zou plaats moeten maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven, maar het actiecomité Doel 2020 weet via rechtszaken steeds weer sloop van de resterende huizen te voorkomen. Inmiddels telt het onttakelde dorp nog een handjevol inwoners en oogt het als een oorlogsgebied. Niemand weet hoe het nu verder moet en de vraag is of het nog te redden is. Een radiodocumentaire over de strijd tussen economisch belang en dorpsbewoners, die alleen maar verliezers lijkt te kennen. René Oomen ging op onderzoek uit.

Verder in OVT:
Vertaling van het boek La Florida

Vorige week in OVT:
- De ware aard #8: de Gutmensch
- Het einde van bont in Nederland
- Lizzy van Leeuwen over haar boek Indra
- De film Misbehaviour
- De column van Abdelkader Benali
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Henk Sneevliet legde basis voor Chinese Communistische Partij

Henk Sneevliet legde basis voor Chinese Communistische Partij

Vandaag is de sterfdag van Mao Zedong, de Chinese revolutionair en leider van de Communistische Partij, die in 1976 overleed. Bij de oprichting van de Chinese Communistische Partij in 1921 was de Nederlander Henk Sneevliet aanwezig als vertegenwoordiger van de Communistische Internationale, de COMINTERN. Met geld vanuit de Sovjet-Unie was hij in het grootste geheim naar Shanghai gereisd. Van zijn adviezen konden de Chinezen veel leren. Sneevliet heeft Mao Zedong nog lesgegeven over de vraag hoe je een staking organiseert. Wie was deze Nederlandse revolutionair?
 
Lees verder
 

Schaarste op de Nederlandse woningmarkt

Schaarste op de Nederlandse woningmarkt

De huurstijging is absurd hoog. Per 1 juli van dit jaar betaalden huurders gemiddeld 2,9 procent meer huur dan een jaar eerder. De stijging is te wijten aan de krapte op de woningmarkt. Nederland heeft al eerder te kampen gehad met grote schaarste op de woningmarkt. Tot ver in de jaren ’60 is het volksvijand nummer één: de woningnood. Hele gezinnen wonen bij familie, in krotten of in woonwagens. Wat zijn de wortels van de woningnood?

Bekijk de aflevering
Een doorbraak in de reclamewereld

Een doorbraak in de reclamewereld

Vandaag 30 jaar geleden werd de eerste aflevering van de veel geprezen absurdistische serie Jiskefet uitgezonden. Het programma heeft van 1990 tot 2005 bestaan. In 1998 maakte Jiskefet een veelbekeken parodie op het snelle reclamewereldje dat door velen als godvergeten vervelend werd beschouwd. Zo veranderde reclame van braaf en burgertruttig tot sexy en shocking. Hoe zagen de televisiereclames er in Nederland uit gedurende de geschiedenis?

Lees verder
 

Andere Tijden tipt

Temporary Monument – Srebrenica is Nederlandse geschiedenis

Temporary Monument – Srebrenica is Nederlandse geschiedenis

25 jaar na ‘Srebrenica’ is er nog steeds geen nationaal monument ter nagedachtenis aan de ruim 8000 mannen die in de Bosnische enclave Srebrenica om het leven werden gebracht. Voor het collectief Bosnian Girl was het een reden om op 11 juli een tijdelijk monument te plaatsen op Het Plein tegenover het Binnenhof in Den Haag. Het doel was om de massamoord in Srebrenica onderdeel te maken van de Nederlandse geschiedenis. Het tijdelijk monument is tot medio oktober te bezichtigen bij Framer Framed in Amsterdam.

Bezoek de tentoonstelling
 

Tentoonstelling: De ommuurde stad

Tentoonstelling: De ommuurde stad

Utrecht was de eerste stad in Nederland die een stadsverdediging mocht aanleggen in 1122. Eeuwenlang waren het de burgers zelf die de muren bewaakten en in tijd van gevaar met het stadsleger eropuit trokken. De ommuurde stad gaat over de zoektocht van de mens naar veiligheid en de rol die stadsmuren daar eeuwenlang in hebben gespeeld. Vanaf 12 september tot en met 17 januari in het Centraal Museum Utrecht.

Bezoek de tentoonstelling
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.