Trim u fit!
Woensdag 7 april - 22:20 uur - NPO 2

Trim u fit!


 
Het is een wake-up call voor de overheid. Na TBC en kanker blijkt er eind jaren zestig een derde volksziekte bijgekomen: hart- en vaatziekten. Onze rap veranderende levenswijze – met auto’s, liften, welvaartsvoedsel en wat dies meer zij – is goed voor onze welvaart, maar niet zo goed voor onze gezondheid. Dat moet anders. In 1969 start de Nederlandse Sport Federatie (NSF, voorloper van NOC*NSF), gesteund door de regering, een grootscheepse campagne: Trim u fit!

Andere Tijden laat met veel prachtig en soms hilarisch beeldmateriaal zien hoe Nederland in beweging kwam en hoe de trimrage zich ontwikkelde tot iets dat niet meer weg te denken is uit de Nederlandse maatschappij. Naast Trim u fit!-bedenker Wim de Heer komen ook sport-professor Maarten van Bottenburg en marathonlopers Marja Wokke en Gerard Nijboer aan het woord.
 
Bekijk binnenkort online
 

Heimwee naar hoogovens
 
Bekijk de laatste uitzending

Heimwee naar hoogovens

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 11 april - 10.00 uur - NPO Radio 1

'U wordt door niemand verwacht'

De Oorlog was niet voor iedereen in mei 1945 afgelopen. Voor veel Joden, die uit de kampen en onderduik terugkwamen, begint dan pas een groot deel van de ellende. Zij werden slecht ontvangen door hun oude landgenoten.

In een tweedelige serie van Michal Citroen komen ooggetuigen van deze pijnlijke nasleep van De Oorlog aan het woord. Gegrepen uit haar nieuwe en uitgebreide boek 'U wordt door niemand verwacht' en de gelijknamige eerdere radioserie. Deze week het tweede en laatste deel.

Verder in OVT:
• De column van Micha Wertheim
• Laila al-Zwaini over 'De Saadah Sage'

Vorige week in OVT:
• Zonnekoning Rutte blijft zitten
• Waarom de gezagsgetrouwe refo’s in coronaverzet komen
• Roofkunst eindelijk terug?
 
Luister de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Mondkapjes. Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, maar waar komen ze eigenlijk vandaan en waarom gebruiken we ze? Bekijk de antwoorden op deze vragen in een scrollverhaal.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
De genocide in Rwanda

De genocide in Rwanda

Het is deze week 27 jaar geleden dat er een volkenmoord plaatsvond in Rwanda. In een een periode van slechts 100 dagen werd 70% van de Tutsi-bevolking uitgemoord. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat is de Nederlandse rol in dit geheel? Andere Tijden kijkt daarop terug met Nederlanders die getuige waren, zoals de persoonlijke adjudanten van de leider van de VN-missie in Rwanda, generaal Romeo Dallaire. De kapiteins Willem de Kant en Rob van Putten vertellen voor het eerst over hun frustraties en het falen van de missie.
 
Lees hier verder
 

De 101 Russen uit Kamp Amersfoort

De 101 Russen uit Kamp Amersfoort

In september 1941 worden 101 Russische krijgsgevangenen als levend nazi-propagandamateriaal door de straten van Amersfoort gevoerd, waar zij later in het kamp vast komen te zitten. In de maanden die volgen, komen 24 Russen om door honger, ziekte en mishandeling. De rest van de groep wordt op 9 april 1942 gefusilleerd. Andere Tijden spreekt met getuigen van de tocht en oud-kampgevangenen.

Bekijk hier de aflevering
Minder roken op Wereld Gezondheidsdag

Minder roken op Wereld Gezondheidsdag

Op 7 april is het Wereld Gezondheidsdag. De kans dat u op deze dag rookt is een stuk kleiner dan dat het ooit is geweest. Om de gezondheid van de Nederlander te verbeteren is het roken steeds meer uit de samenleving verdwenen. Niet-roken lijkt tegenwoordig de norm en rokers voelen zich als paria's verdreven uit de maatschappij. Hoe is dat gekomen? Andere Tijden gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Terug naar de Romeinse tijd

Terug naar de Romeinse tijd

Breng online een bezoek aan Museumpark Archeon en beleef de geschiedenis van de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Ga mee op reis: héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars. Hier maak je kennis met de jager en ontdek je hoe zij leefden. In de mooie mesohut zie je hoe men vroeger woonde. Daarna ga je door naar de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd.

Kijk hier verder
 

Verborgen Verleden | Ronald de Boer

Verborgen Verleden | Ronald de Boer

Ronald de Boer, die als voetballer de wereld over reisde en grote successen boekte met onder meer Ajax, denkt dat zijn familiegeschiedenis niet veel verder zal reiken dan wat tuinders in en om het West-Friese Grootebroek. Tot zijn grote verbazing - of is het schrik? - ontdekt hij echter Duitse én Rotterdamse wortels. En waarom speelt het water zo'n grote rol in zijn familiegeschiedenis en het leven van zijn vechtlustige voorvaders?

Kijk hier verder
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.