Vluchten na een Russische inval: Hongarije 1956
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Vluchten na een Russische inval: Hongarije 1956


 
Een inval in jouw land en Russische tanks in de straat. In Hongarije maakten ze het mee in 1956. De bevolking sloeg op de vlucht, toen hun opstand werd neergeslagen. Dzsingisz Gabor vluchtte naar Nederland. Bekijk in deze video zijn verhaal.
 
Bekijk hier de video
 

Het verhaal van Nederland
Elke woensdag om 20:35 op NPO 1

Het verhaal van Nederland


 
Aflevering 6: Geuzen en papen
In 1568 breekt de tachtigjarige oorlog uit. Een strijd die voor altijd verbonden is met Willem van Oranje. In deze oorlog tussen katholieken en protestanten wordt hij gedwongen een keuze te maken tussen zijn eigen belangen en die van de Spaanse koning. Daarbij heeft hij de hulp van het volk hard nodig. In deze aflevering van Het verhaal van Nederland zie je hoe Willem van Oranje
vader des vaderlands wordt.
 
Bekijk hier de serie
 

Het geheim van Wijsman
Podcast

Het geheim van Wijsman


 
Je kunt de podcast Het geheim van Wijsman al een paar maanden luisteren. Mocht je hier van hebben genoten, dan presenteren wij je graag een trailer met beeldmateriaal dat besproken werd in de podcast. Je kunt deze vinden op de plaats waar je je podcasts beluistert of door te zoeken op Google naar Het geheim van Wijsman.
 
Bekijk hier de nieuwe trailer voor de podcast.
 

Dossier Koude Oorlog
 
Bekijk hier het dossier

Dossier Koude Oorlog

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 6 maart - 10:00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug:
De oorlog in Oekraïne drukt Europa met de neus op de feiten: de afhankelijkheid van Russisch gas is pijnlijk. In 'Het Spoor Terug' herhalen we een reportage die kort na de annexatie van de Krim in 2014 werd gemaakt. Als antwoord op deze annexatie bouwt Litouwen een eigen drijvende gasinstallatie om de afhankelijkheid van Moskou te doorbreken.

Verder in de uitzending:
• De column van Sana Valiulina
• Aandacht voor de historische achtergrond van de oorlog in Oekraïne

Vorige week in OVT:
• Hoe Poetin de geschiedenis naar zijn eigen hand zet in zijn toespraken
• Militair historicus Christ Klep over de Russische ‘omsingelingsmentaliteit’
 
Klik hier voor meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe zijn kernwapens de wereld in gekomen?
Hoewel er regelmatig wordt gedreigd met het gebruik van kernwapens, zijn kernwapens slechts twee maal daadwerkelijk ingezet in de geschiedenis. In 1945 maken Amerikaanse atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Hoe is de kernbom ontstaan? En is een wereld zonder kernwapens mogelijk? NPO Kennis vertelt in deze longread meer over de geschiedenis van kernwapens.

 
Lees verder
 

Artikelen

 
Atoombom op de Dam

Atoombom op de Dam

Wat gebeurt er als er een atoombom valt op de Dam in Amsterdam? Dat is de insteek van een film uit 1968 met als werktitel Medische aspecten nucleaire aanval. Een groepje militaire artsen mag midden jaren zestig een film over dit onderwerp maken, geld speelt geen rol. De film is vooral bedoeld voor officieren in het Nederlandse leger, zij moeten immers de juiste maatregelen kunnen treffen als de bom valt. Het is voor het eerst dat er in een film wordt ingegaan op de mogelijke effecten van een nucleaire aanval: hierover is in het Nederland van 1968 maar weinig bekend. De film is nooit afgemaakt. In 2013 herontdekte Andere Tijden de opnamen en maakte er een aflevering van.
 
Bekijk de hier de aflevering
 

Hoera, aardgas!

Hoera, aardgas!

In 1959 wordt er een heuse schat ontdekt in de Nederlandse bodem: de aardgasbel bij het Groningse Slochteren. In de zomer van 1965 ondergaat Nederland een ingrijpende operatie. Binnen zes maanden gaat er 1200 kilometer buis de grond in, dwars door bossen heen en onder wegen en kanalen door. En niet alleen Groningen profiteert van het aardgas, het hele land snoept mee, al jaren. Als land verdienen we er vele miljarden aan. Maar wat is dat geld gebleven? Andere Tijden over Nederlands gas.

Bekijk hier de aflevering
Welkom in de EU

Welkom in de EU

De EU lijkt sterk te verenigen als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Dit is in scherp contrast met eerdere jaren, waarin het vertrouwen van de burger in de EU sterk afnam. Het toetreden van de voormalige Oostbloklanden gaat minder makkelijk dan gedacht. De politieke belangen versus het draagvlak bij de burger, het is een dilemma waar de Europese gemeenschap sinds haar oprichting mee worstelt. Andere Tijden over het toetreden van Oostbloklanden tot de EU.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Gorbachev. Heaven | Documentaire VPRO

Gorbachev. Heaven | Documentaire VPRO

Michael Gorbatsjov, de inmiddels 89-jarige oud-leider van de Sovjet-Unie, ontvangt de Russische filmmaker Vitaly Mansky in zijn villa even buiten Moskou. Samen blikken ze terug op zijn leven. Grapjes of plotseling opborrelende gedichten houden de terugblikken op politieke keuzes luchtig, maar ook melancholisch.

Bekijk de documentaire hier
 

Guido van der Werve: Tastbare futiliteit | Eye Filmmuseum

Guido van der Werve: Tastbare futiliteit | Eye Filmmuseum

De films van Guido van der Werve gaan over de nutteloosheid van het bestaan en tonen tegelijkertijd de eindeloze schoonheid ervan. In deze eerste overzichtstentoonstelling van Van der Werve wordt naast een ruime selectie van zijn films ook nieuw werk getoond. In de films komen autobiografische elementen samen met thema’s als klassieke muziek, schaken en de natuur. Met een achtergrond als klassiek geschoold pianist, componeert van der Werve de muziek voor veel van zijn films zelf.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.