Vier 't Laeve!
Maandag 14 februari om 20:25 op NPO 2

Vier 't Laeve!


 
Het zuiden van Nederland verkeert nog in onzekerheid: kan ‘het feest der feesten’ dit jaar op traditionele wijze doorgaan, of gooit corona weer roet in het eten? Vooral beneden de rivieren zou dat een ramp zijn. De liefde voor carnaval is groot, net als de hunkering naar samenzijn.

Om toch een beetje in de stemming te komen kijkt deze Andere Tijden Special terug naar de carnavalsfeesten uit het verleden. Afkomstig uit de Middeleeuwen wordt het carnavalsfeest al eeuwen gevierd. Door de tijd heen is het feest veranderd en het feest verandert nog altijd. Met Limburgse en Brabantse carnavalsmuziek uit heden en verleden, prinsen zoals we ze kennen en niet zo vaak zien, Hollandse parodieën en echte carnavalisten onderzoekt Andere Tijden de ontwikkeling van de belangrijkste bijzaak in het zuiden.
 
Bekijk binnenkort online
 

Tweeluik: De Indische rekening
Dinsdag 15 en woensdag 16 februari om 22:15 op NPO 2

Tweeluik: De Indische rekening


 
Na de onafhankelijkheid van Indonesië komen honderdduizenden repatrianten en duizenden veteranen naar Nederland. Tijdens de naoorlogse wederopbouw is er weinig ruimte om bij hun ervaringen stil te staan. De mensen, de verhalen en de feiten - zeker als het gaat om de oorlog die is gevoerd om Nederlands-Indië te behouden - worden zoveel mogelijk weggestopt. Maar het verleden blijft knagen.

Het boek over voormalig Nederlands-Indië gaat niet dicht. Op 17 februari publiceren drie organisaties het resultaat van hun onderzoek naar de Onafhankelijkheidsoorlog. De meeste betrokkenen in Nederland zitten er niet echt op te wachten. Daarvoor liggen er nog te veel rekeningen met het verleden die nooit zijn vereffend. Of, zoals veteraan Bert Hofman het verwoordt: "Er is niks meer aan te doen, dus gooi er maar zand over, niet meer over praten, klaar."
 
Bekijk hier binnenkort de serie
 

Sjoukje en Joan
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Sjoukje en Joan


 
Gaat kunstrijdster Lindsay van Zundert voor goud in Beijing? Ze is een van onze troeven op de Olympische Spelen. Sjoukje Dijkstra was tot nu toe de enige Nederlandse die goud won bij het kunstrijden, in Innsbruck 1964. In die tijd waren Sjoukje en Joan de internationale schaatshelden. Bekijk in deze video hoe zij schaatsiconen werden.
 
Bekijk hier de video
 

<u>OVT</u>

OVT


 
Zondag 13 februari om 10:00 uur op NPO Radio 1

In Het Spoor Terug:
Revolusi! Als geschiedenis in je opstaat. Deel 1

Iris van Santen is projectleider bij het Rijksmuseum. Als tijdens het werken aan een tentoonstelling over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog haar eigen familiegeschiedenis plotseling in beeld komt, wordt ze overvallen door een verdriet dat ze niet begrijpt. Verdriet dat zich nestelt in haar buik en dezelfde rugpijn veroorzaakt als die waar haar Indische vader al jaren last van heeft.
Samen met haar vriendin Marjolijn van Heemstra volgt Iris het spoor van haar lichamelijke klachten naar een oude pijn van generaties terug.

Verder in de uitzending:
• De column van Nelleke Noordervliet
• Historische boeken met boekrecensent Bart Funnekotter

Twee weken geleden in OVT:
• Leo van Bergen over Bevrijd. Het concentratiekampsyndroom en de LSD-behandeling van Jan Bastiaans
• De tragiek van de bufferstaat: de kansen van Oekraïne in Europa
 
Luister hier de aflevering terug
 

Artikelen

 

Hoe werd Nederland een schaatsgrootmacht?

Nederland domineert al jaren het langebaanschaatsen. Er gaat geen afstand op de Olympische Spelen, WK Allround of WK Sprint voorbij, of er staat wel een Nederlandse schaatser op het podium. Vaak op de hoogste trede en niet zelden vergezeld door een landgenoot. Hoe is een land waar natuurijs niet vanzelfsprekend is, toch uitgegroeid tot de beste schaatsnatie van de wereld? Ontdek het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees verder

 

Geheime steun aan Mandela

Geheime steun aan Mandela

Vorige week was het 32 jaar geleden dat Nelson Mandela werd vrijgelaten. Hij eist meteen vrije verkiezingen en volledige afschaffing van de apartheid, pas dan zou zijn ANC de gewapende strijd kunnen opgeven. Anti-Apartheidsactiviste Conny Braam heeft tijdens zijn gevangenschap geholpen een communicatiesysteem op te zetten waarmee Mandela vanuit zijn cel contact kon krijgen met de verbannen ANC-leden in het buitenland. In deze aflevering blikt Andere Tijden terug op de geheime Nederlandse steun aan het ANC en Mandela.

Bekijk hier de aflevering
Verboden: Golden Ten

Verboden: Golden Ten

Vanaf 1 oktober vorig jaar kunnen gokbedrijven een Nederlandse gokvergunning aanvragen. Sindsdien is er bijna geen reclameblok meer op televisie zonder een verwijzing naar een van de vele goksites. De Tweede Kamer roept het kabinet op om deze aantallen gokreclames snel te verminderen. In de jaren ’80 is het gokspel ‘Golden Ten’ razend populair in ons land. De omzet bedraagt miljoenen en het OM en de politie doen er alles aan om dit illegale spel aan banden te leggen. Andere Tijden over het 'volksroulette' van de jaren '80.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Het verhaal van Nederland | Documentaireserie

Het verhaal van Nederland | Documentaireserie

In de tweede aflevering volgt Het verhaal van Nederland het spoor van de Romeinen in Nederland. Het is Julius Caesar die ons land en haar bewoners voor het eerst beschrijft. Maar de komst van de Romeinen gaat niet zonder slag of stoot. De Germaanse stammen die het land bevolken worden onderworpen, verjaagd of vermoord. De Romeinen brengen ons land een nieuwe cultuur en ook nieuwe bewoners. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Romeinse tijd onder onze voeten terug te vinden. Maar waarom zijn de Romeinen opeens uit onze geschiedenis verdwenen?

Bekijk de aflevering hier
 

REVOLUSI! Indonesië onafhankelijk | Rijksmuseum

REVOLUSI! Indonesië onafhankelijk | Rijksmuseum

Het Rijksmuseum presenteert van 11 februari t/m 5 juni 2022 Revolusi! Indonesië onafhankelijk. De tentoonstelling biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 en is samengesteld door Nederlandse en Indonesische conservatoren. Centraal staan mensen die de revolutie van nabij hebben meegemaakt: strijders, kunstenaars, politici, diplomaten, journalisten en anderen. Hun persoonlijke ervaringen maken duidelijk dat deze geschiedenis vele gezichten en stemmen heeft.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.