Vrouwen in verzet
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Vrouwen in verzet


 
Naast Truus van Lier, die in Utrecht een standbeeld krijgt, waren er meer vrouwen in het gewapend verzet. Distributiekantoren overvallen, onderduikadressen regelen en ook het ombrengen van verraders hoorde daarbij. Bekijk in deze video het verhaal van twee vrouwen die samen met Hannie Schaft in het gewapende verzet zaten.
 
Klik hier voor de video
 

Wilhelmina, een leven voor de troon
Vanaf maandag 25 april om 22.20 op NPO 2

Wilhelmina, een leven voor de troon


 
Als koning Willem III in 1890 overlijdt, is zijn dan tienjarige dochter Wilhelmina de enige troonopvolger. Acht jaar later, in 1898, wordt ze officieel als koningin gehuldigd. De eerste koningin van Nederland, amper 18 jaar oud. Tijdens haar regeerperiode krijgt de vorstin te maken met twee wereldoorlogen en een grote economische crisis. In de 4-delige serie Wilhemina, een leven voor de troon gaan de makers van Andere Tijden dieper in op het leven van Wilhelmina. Van haar vroegste jeugd waarin ze spelend met poppen leert hoe om te gaan met haar onderdanen, tot de opvang van Hongaarse vluchtelingen in de jaren '50 op Paleis Het Loo. Klik op de onderstaande link als je alvast een voorproefje van de serie wil zien.
 
Klik hier voor een voorproefje
 

Drie vrouwen en het verraad
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Drie vrouwen en het verraad

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 17 april - 10.00 uur - NPO Radio 1
In Het Spoor Terug: De man met de rammelaars, #1
Wat beweegt een volwassen man om rammelaars te verzamelen? Radiomaker Lotte van Gaalen stuitte op het levensverhaal van Heinz Keijser, dat begint in het Duitsland van de jaren ‘20 en eindigt in een naoorlogs Nederland. In een huis dat tot aan het plafond is gevuld met bijna duizend rammelaars. Samen met conservator Mirjam Knotter (Joods Museum) duikt ze in zijn archief en spreekt ze met bekenden. Een verhaal over grootse liefde, trauma’s en verzamelwoede.

Verder in de uitzending:
• De column van Nelleke Noordervliet
• Historische boeken met Bart Funnekotter

Vorige week in OVT:
• Vijftig jaar na het rapport ‘Grenzen aan de Groei’
• Oorlogsmisdaden in Boetsja
• In Het Spoor Terug: Roermond als epicentrum
 
Luister hier de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe effectief is het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Overvallen plegen, spoorlijnen opblazen en het plegen van liquidaties: het gewapend verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog spreekt tot de verbeelding. Maar dit is slechts een klein onderdeel van het complete Nederlandse verzetsbolwerk. Bovendien hebben de gewelddadige acties vaak dramatische consequenties. Hoeveel Nederlanders hebben er eigenlijk in het verzet gezeten? En wat hebben zij precies gedaan? Je leest het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
De commandant van Westerbork

De commandant van Westerbork

Op 12 april 1945 wordt Kamp Westerbork bevrijd door Canadese militairen. Het op de Drentse hei gelegen kamp is tijdens de oorlog gebruikt als doorgangskamp voor Nederlandse joden. Albert Konrad Gemmeker is van oktober 1942 tot april 1945 als commandant verantwoordelijk voor de gang van zaken in het kamp. Tachtigduizend joden worden in die periode naar de vernietigingskampen gevoerd. Tijdens zijn proces in Assen erkent hij zijn medewerking aan de deportatie, maar beschouwt die niet als een oorlogsmisdaad. Duitsland had het recht deze maatregelen te nemen, vond hij. Door consequent te ontkennen kennis te hebben van de massamoorden in de vernietigingskampen, komt Gemmeker er met tien jaar cel vanaf. Daarvan zit hij er zes uit. Andere Tijden over Westerbork met onder andere een interview met Gemmeker uit 1959.
 
Bekijk hier de aflevering
 

De schrijftafelmoordenaar

De schrijftafelmoordenaar

Terwijl oorlogsslachtoffers maandenlang emotionele getuigenissen afleggen, zit Adolf Eichmann onbewogen in een kogelvrije glazen kooi. 11 april 1961 begint het proces tegen oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. In het hol van de leeuw, Jeruzalem. Eichmann is een van de hoofdverantwoordelijken voor de holocaust. Na de oorlog vlucht Eichmann naar Argentinië, waar hij in 1960 door agenten van de Israëlische Mossad wordt opgepakt. Andere Tijden over het showproces tegen de 'schrijftafelmoordenaar'.

Bekijk hier de aflevering
Leidersstrijd in de PvdA

Leidersstrijd in de PvdA

Met het vertrek van Lilianne Ploumen als PvdA-partijleider moet er een nieuwe partijleider aangewezen worden. Of dit zal leiden tot een regelrechte leidersstrijd zoals die in 1986, is nog maar de vraag. In dat jaar waren er vier kroonprinsen: Ed van Thijn, André van der Louw, Jos van Kemenade en Marcel van Dam. Alle vier zagen ze zichzelf als de opvolger van Joop den Uyl. In 2001 reconstrueerde Andere Tijden het hanengevecht dat volgde.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

De Kinderen van Truus | Documentaire Omroep MAX

De Kinderen van Truus | Documentaire Omroep MAX

Dankzij haar onaflaatbare inzet en moed bracht Truus Wijsmuller meer dan 10.000 voornamelijk Joodse kinderen in veiligheid. Haar onderhandelingen met SS-topman Adolf Eichmann betekenden een doorbraak in de organisatie die later zou uitgroeien tot één van de grootste reddingsoperaties uit de geschiedenis; de zogenaamde ‘Kindertransporten’. De documentaire 'De kinderen van Truus' is een ode aan de vrouw die geheel terecht ook wel "de stoomwals" wordt genoemd.

Bekijk de documentaire hier
 

De jonge Volten | Atelier André Volten

De jonge Volten | Atelier André Volten

Op zolder van het nog intacte atelier van beeldhouwer André Volten (1925 – 2002) in Amsterdam Noord zijn een aantal jaar geleden 61 schilderijen gevonden uit de jaren 1950-1965. Op een enkel werk na zijn de schilderijen al meer dan zestig jaar niet getoond. ‘De Jonge Volten’ biedt een overzicht van deze cruciale fase van lyrisch-abstract schilder naar constructivistisch beeldhouwer en laat via schilderij, reliëf en sculptuur zien hoe André Volten zijn eigen universum vormgaf.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.