Wilhelmina, een leven voor de troon
Vanaf maandag 25 april elke dag een nieuwe aflevering om 22.20 op NPO 2

Wilhelmina, een leven voor de troon


 
Als koning Willem III in 1890 overlijdt, is zijn dan tienjarige dochter Wilhelmina de enige troonopvolger. Acht jaar later, in 1898, wordt ze officieel als koningin gehuldigd. De eerste koningin van Nederland, amper 18 jaar oud. Tijdens haar regeerperiode krijgt de vorstin te maken met twee wereldoorlogen en een grote economische crisis. In de vier-delige serie Wilhemina, een leven voor de troon gaan de makers van Andere Tijden dieper in op het leven van Wilhelmina. De serie wordt vanaf maandag 25 april in vier delen uitgezonden op NPO 2 om 22.20, met iedere daaropvolgende dag een nieuwe aflevering.
 
Klik hier voor de serie
 

Van pandemie naar griepje
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Van pandemie naar griepje


 
Corona lijkt nu eindelijk zo’n beetje voorbij. Soms wordt een pandemie echt een pandemie, soms blijft het beperkt. Ruim tien jaar geleden leek er een pandemie op ons af te komen en stond het OMT al klaar. En koop je dan voor het hele land vaccins, of juist niet? Bekijk in deze video hoe de Mexicaanse griep in Nederland kwam.
 
Klik hier voor de video
 

Drie vrouwen en het verraad
 
Bekijk hier de laatste Andere Tijden aflevering

Drie vrouwen en het verraad

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 


Zondag 24 april - 10.00 uur - NPO Radio 1
In Het Spoor Terug: De man met de rammelaars, #2

Wat beweegt een volwassen man om een verzameling van bijna duizend rammelaars aan te leggen? Podcastmaker Lotte van Gaalen stuitte op het wonderlijke levensverhaal van Heinz Keijser: de man met de rammelaars. Deel twee van dit verhaal begint na de bevrijding. Heinz en zijn geliefde hebben de oorlog overleefd maar zijn er niet ongeschonden uit gekomen. Heinz vindt houvast in onverwachte hoek.

Verder in de uitzending:
• De column van John Jansen van Galen
Babi Jar: een ravijn van gruwelen in Kiev

Vorige week in OVT:
• Bart van der Boom over de Joodse Raad
• Het gestrande VOC-schip dat tot de stichting van Kaapstad leidde

 
Luister hier de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom is oranje de kleur van Nederland?
Van oranje toeters en schmink tot oranje-hoeden en T-shirts: Nederlanders hullen zich tijdens Koningsdag met veel trots in het oranje. Maar hoe is de kleur oranje eigenlijk de kleur van Nederland geworden? Je leest het in deze story van NPO Kennis.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Genocide of propaganda?

Genocide of propaganda?

Zijn er in 1915 een miljoen Armeniërs gedood door het Ottomaanse Rijk, of is dat pure propaganda? In 1908 plegen de ‘Jonge-Turken’ een staatsgreep in het Ottomaanse Rijk. Ze radicaliseren en willen de inwoners binnen de grenzen van het huidige Turkije onder één, islamitische cultuur brengen. De christelijke Armeniërs zitten daarbij in de weg. Hele Armeense dorpen worden ontruimd. De bewoners worden verdreven, de Syrische woestijn in. Honderdduizenden komen om. De Turkse ambassadeur in Den Haag, Tacan Ildem, legt uit wat er volgens de officiële Turkse lezing in 1915 is gebeurd: tijdens de Eerste Wereldoorlog, terwijl Turkije met Rusland vecht, zien de Armeniërs hun kans schoon en komen in opstand tegen het Ottomaanse rijk. “Dus de Ottomaanse overheid dacht de Armeniërs te herhuisvesten uit de oorlogszone naar een veilig gebied”. In deze aflevering van Andere Tijden wordt een poging gedaan de historische werkelijkheid te doorgronden via opnames van ooggetuigen van toen uit de collectie van het 'Institut für Diaspora- und Genozidforschung an der Ruhr-Universität Bochum'.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Brand in een onbrandbaar gebouw

Brand in een onbrandbaar gebouw

Van 1864 tot 1929 staat op het Frederiksplein in Amsterdam het prachtige Paleis voor Volksvlijt, een gebouw van glas en gietijzer. Het is het hart van het Amsterdamse amusementsleven met concerten, toneelstukken en vooral de opera. Maar dan brand het in de nacht van 18 op 19 april 1929 af. De brand leidt tot grote verbazing, het gebouw is tenslotte van glas en ijzer, dat onbrandbaar wordt beschouwd. In dit artikel lees je meer over het Paleis voor Volksvlijt en zie je originele beelden uit 1929.

Lees hier het artikel
Nederlandse ruimtevaarders

Nederlandse ruimtevaarders

Op 19 april 2004 wordt André Kuipers als derde in Nederland geboren ruimtevaarder gelanceerd. Zijn bestemming is het ISS. In 2011 maakte Andere Tijden een aflevering over de tweede Nederlander die de ruimte in ging: Wubbo Ockels. Tijdens zijn ruimtereis in 1985 slaapt Wubbo weinig en is hij voortdurend bezig met onderzoek. Hij wil zoveel mogelijk ervaren van de gewichtsloosheid. Na een week is het voorbij. Hij is vermoeid en vindt het lastig te wennen aan het aardse bestaan. Andere Tijden over de tweede Nederlandse ruimtevaarder.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Een muur van stilte | Documentaire HUMAN

Een muur van stilte | Documentaire HUMAN

In 1997 maakt regisseur Dorothée Forma een dubbelportret van de Armeens-Amerikaanse historicus Vahakn Dadrian en de Turkse historicus Taner Akçam. Waarin zij vertellen over de geschiedenis van de Armeense kwestie en hun eigen ervaringen delen. Akçam was een van de eerste Turken die publiekelijk over de Armeense genocide sprak.

Bekijk de documentaire hier
 

Een monument voor de burgemeester | Museum De Dageraad

Een monument voor de burgemeester | Museum De Dageraad

Museum De Dageraad organiseert een expositie en activiteitenprogramma rondom de honderdste sterfdag van de Amsterdamse burgemeester Tellegen. Burgemeester ir. Jan Willem Cornelis Tellegen was een bevlogen en sociaal leidsman. Hij had een belangrijke rol in het realiseren van vele nieuwe woningen voor arbeiders volgens de eisen van de Woningwet uit 1901.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.