Special: Klokken voor Amerika
Zaterdag 17 oktober - 20.35 uur - NPO 2

Special: Klokken voor Amerika


 
Het moest iets groots en bijzonders worden, ons geschenk aan de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl Koningin Juliana zich klaarmaakt voor haar staatsbezoek aan Amerika in 1952, buigt in Nederland een commissie zich over een passend cadeau voor de bevrijders en gulle gevers van de Marshallhulp. Het wordt een carillon dat bestaat uit 49 klokken. De geschiedenis van The Netherlands Carillon in Washington is een geschiedenis vol hoop en goede wil, maar ook een geschiedenis vol blunders. En dit leidt ertoe dat ons nationale cadeau - het rijk versierde carillon - letterlijk altijd vals geklonken heeft.

Nu het carillon sinds vorig jaar in Nederland terug is om gerestaureerd en eindelijk goed gestemd te worden heeft Andere Tijden een special gemaakt. Over de restauratie van de klokken en de onstuimige geschiedenis van een onschuldig ogend cadeau.

Let op: deze Andere Tijden special wordt zaterdagavond uitgezonden om 20:35. De eerstvolgende reguliere Andere Tijden is op woensdag 21 oktober.
 
Bekijk binnenkort online
 

Halt! Douane
 
Bekijk de laatste uitzending

Halt! Douane

 

Radio Focus
 

Radio Focus

 
 
Historicus Tymen Peverelli over complottheorieën

In Focus sprak Stephan Komduur met historicus Tymen Peverelli over zijn onderzoek naar de geschiedenis van complottheorieën. Hij probeert complottheorieën niet gelijk weg te zetten als iets grappigs, maar ze wel serieus te nemen. Complotdenken is eigenlijk al heel oud. Het kwam zelfs al voor bij de oude Grieken en Romeinen. Pas in de 16e en 17e eeuw, ten tijde van de grote religieuze oorlogen, werd het woord complotdenken voor het eerst gebruikt. De geschiedenis leert dat het moment waarop complottheorieën populair zijn, vaak de momenten van grote catastrofe zijn, ofwel de momenten wanneer mensen teruggrijpen naar andere verklaringen.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
zondag 18 oktober - 10.00 uur - NPO Radio 1

Maand van de geschiedenis

OVT vervolgt de Oost/West-tournee in de Maand van de Geschiedenis in de enig overgebleven barak van wat ooit woonoord Lunetten was, in Vught. Met uiteraard aandacht voor de geschiedenis van dit woonoord, waar van 1951 tot 1992 uit Indonesië gerepatrieerde Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen gehuisvest waren.

Verder in OVT:
- Fotografe Suzanne Liem over het museum en veteranentehuis Bronbeek
- Emiel Hakkenes over zijn boek 'Gas'
- De column van Micha Wertheim
- Muziek van Jimi Bellmartin

Vorige week in OVT:
- Lotte Jensen over haar boek 'Napoleons nalatenschap'
- Luuk Bouwman over zijn documentaire 'Allen tegen allen'
- Ingrid de Zwarte en Jeroen Candel over hun boek 'Tien miljard monden'
 
Lees verder
 

Artikelen

 
De vele gezichten van Mata Hari

De vele gezichten van Mata Hari

Ze is 42 als ze voor een Frans vuurpeloton de dood vindt op 15 oktober 1917. Exotische danseres, maîtresse, spionne. Het zijn rollen die de Friese Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari, in het begin van de 20e eeuw met verve speelt. Haar turbulente leven wordt daarna op vele manieren vereeuwigd. Zo ook in een speelfilm met David Carradine als regisseur. Zijn 16-jarige dochter Calista speelt Mata Hari. Maar de film is nooit afgemaakt, door geldgebrek en de onverwachte dood van Carradine in 2006. Andere Tijden toont de eerder verloren gewaande opnames en Calista vertelt over haar fascinatie voor Mata Hari. Welke mysteries zijn er rondom de legendarische Mata Hari?
 
Bekijk de aflevering
 

Naar de speeltuin!

Naar de speeltuin!

De herfstvakantie is aangebroken, de kinderen mogen naar buiten! Maar waar naartoe? Generaties lang was dat de speeltuin. Begin 20e eeuw bedacht als afleiding voor stadskinderen, tegenwoordig onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Hoe ziet de geschiedenis van de Nederlandse speeltuin eruit?

Bekijk de aflevering
De ondergang van Jamin

De ondergang van Jamin

In tijden van economische crisis hebben familiebedrijven het éxtra moeilijk. Ze moeten de markt volgen en tegelijkertijd de familie-eer hoog houden. In Andere Tijden het verhaal van snoepgigant Jamin die na een lange lijdensweg ten onder ging. De naam bestaat nog, maar het echte Jamin is geschiedenis.

Lees verder
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling: Indische sporen

Tentoonstelling: Indische sporen

Dit jaar duikt museum de Casteelse Poort in de Indische Sporen in Wageningen. De oudste sporen van het voormalig Nederlands-Indië gaan terug tot het einde van de 16e eeuw, en lopen door tot nu. De expositie is opgebouwd in vier historische periodes: koloniaal kapitaal, koloniale opleidingen, Indisch studentenleven in Wageningen en repatriëring van Indische Nederlanders.

De tentoonstelling is te zien tot en met 8 november 2020.

Bezoek de tentoonstelling
 

Podcast: GeschiedLied

Podcast: GeschiedLied

In de GeschiedLied podcast, bekroond met de 2e plaats in de NTR Podcastprijs, duikt 3FM DJ en historicus Joost Schulte in historische gebeurtenissen die bezongen worden in de liedjes die wij allemaal kennen. Wist je bijvoorbeeld dat Alt-J in hun liedje Taro zingt over het leven van de beroemde oorlogsfotograaf Robert Capa? Of Four Walls van Bastille, over een verschrikkelijke moord in Kansas en het boek In Cold Blood van Truman Capote dat hierover gaat. Deze en nog meer verhalen hoor je in de GeschiedLied podcast.

Beluister de podcast
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.