Andere Tijden Sport: WILLEM
Zondag 17 februari, 23.05 uur, NPO 1

Andere Tijden Sport: WILLEM


 
Op zondag 17 februari een unicum voor Andere Tijden Sport: WILLEM is een geheel uit archief opgebouwd portret van voormalig topsporter Willem van Hanegem, De Kromme. Hij is de op één na beste voetballer van Nederland en wordt 20 februari 75 jaar.

Dit is het cadeau van Andere Tijden Sport aan Willem van Hanegem. In WILLEM ligt de focus puur op zijn actieve voetbaljaren, dus van de jaren zestig tot 1983, en het jaar van zijn afscheid. Willem van Hanegem was zeer geliefd. Als voetballer en daarbuiten samen met Truus, de eerste voetbalvrouw. Maar Willem was ook bikkelhard, een treiteraar. Kortom, een onmogelijk mens.

Door een uitgelezen selectie uit een archief speelt ATS voortdurend met het door Van Hanegem zelf belichaamde contrast. Het ruwe en het fijne, het mooie en het lelijke, het stoere en het kwetsbare.
 
Bekijk binnenkort online
 

Verborgen verleden: Angela Groothuizen
 
Bekijk de laatste uitzending

Verborgen verleden: Angela Groothuizen

 

Focus
 

Focus

 
 
Dinsdag 12 februari, 02:59 uur, NPO Radio 1

Fake News in de Gouden Eeuw

Valse beschuldigingen, scheldpartijen en 'Fake News'. Dit lijkt op een omschrijving van het huidige social media landschap. Niks is minder waar, want in de Gouden Eeuw gebeurt dit ook al. Regenten doen er alles aan om de publieke opinie te beïnvloeden. Hoe gebeurt dit en op welke wijze leggen deze spindoctors elkaar het vuur aan de schenen?

Vandaag promoveert aan de Vrije Universiteit van Amsterdam historicus en oud journalist Jan Haverkate met zijn onderzoek naar de spindoctors in de Gouden Eeuw.


Verder in Radio Focus:

- 'Robbeneiland werd Mandela University'
- Lezen in het Donker met Michel Veering
- 'Mannen van de microscoop' onder de loep

 
Luister de uitzending terug
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 17 februari, 10:00 uur, NPO Radio 1


Baldwins Beale Street
Vanaf deze week draait 'If Beale Street Could Talk' van regisseur Barry Jenkins in de bioscoop. De verfilming van het gelijknamige boek van James Baldwin is een sociale schets waarin de positie van zwarte Amerikanen in de jaren '70 naar voren komt, verpakt in een liefdesverhaal. Baldwin begint zijn klassieker met de woorden: ‘Elke Afro-Amerikaan is in een Beale Street geboren, want elke zwarte buurt in elke Amerikaanse stad heeft wel een Beale Street’. Schrijfster Harriët Duurvoort bespreekt het boek en de film.


Verder in OVT:

- Kristien Hemmerechts over de collaboratie van België met de Duitse bezetter ten tijde van de Tweede Wereldoorlog
- Zeeuws Archief wint Geschiedenis Online Prijs
-In Het Spoor Terug: Mary Pos

 
Luister de uitzending online
 

Artikelen

 
Bombardement van Nijmegen

Bombardement van Nijmegen

Dit jaar is de 75ste keer dat we het bombardement op Nijmegen herdenken.
Op 22 februari 1944 wordt de stad in puin gelegd en 800 mensen komen om het leven. Deze dag wordt ook wel de zwartste dag uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland genoemd. De Amerikanen zijn verantwoordelijk voor dit vergissingsbombardement. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En wat zijn de gevolgen?
 
Bekijk de aflevering hier
 
Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer is één van de bekendste balletstukken. Het is 20 februari precies 142 jaar geleden dat het balletstuk van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in première gaat. In het begin is het Zwanenmeer geen groot succes. Het publiek is nog niet gewend dat de choreografie ten dienste staat van de muziek en niet andersom. Hoe is ballet ontstaan?

Lees hier verder
Amerika aan het werk

Amerika aan het werk

Op 15 februari 1933 pleegt Giuseppe Zangara een aanslag op de toenmalige Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Ternauwernood weet Roosevelt hieraan te ontsnappen, maar verschillende omstanders raken wel gewond. Roosevelt staat bekend om zijn stoutmoedige en volhardende experimenten om Amerika uit de crisis van de jaren ’30 te halen. Welke experimenten voert hij uit en helpen ze?

Kijk hier de aflevering
 
Het regime van Fidel Castro

Het regime van Fidel Castro

Bijna vijftig jaar lang is Fidel Castro de premier van Cuba, nadat hij op 16 februari 1959 aan de macht komt. Hij draagt in het openbaar bijna altijd zijn legerkostuum en staat bekend om zijn lange speeches. Castro wordt gezien als de held van de Cubaanse revolutie. Andere Tijden brengt het regime van Fidel Castro in beeld.

Kijk hier de aflevering
De Nederlandse Grondwet

De Nederlandse Grondwet

De Nederlandse Grondwet verandert door de jaren heen. In 1983 wordt de Grondwet ingrijpend herzien. Er worden onder andere teksten gemoderniseerd en overbodig geachte artikelen geschrapt. Deze herziening leidt echter niet tot staatkundige vernieuwingen. Hoe ontstaat de Nederlandse Grondwet? Is de Grondwet inmiddels al gedateerd?

Kijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

Vanaf woensdag 20 februari wordt om 20.25 uur op NPO 2 de Duitse serie Het leven van Hitler, een blauwdruk voor dictators uitgezonden. De serie toont het dagelijkse Europese leven tussen 1889 en 1945. Op basis van archiefmateriaal wordt het leven van Hitler in beeld gebracht. Bijna de helft van dit materiaal bestaat uit nog niet eerder gepubliceerde bronnen.

Bekijk hier de eerste aflevering
 
Meesterwerk 2019

Meesterwerk 2019

Vanaf zaterdag 16 februari is de tentoonstelling Meesterwerk 2019 te zien in de Nieuwe Kerk. Dit jaar is het imposante schilderij De aartsengel Michaël van Luca Giordano binnengehaald. Het twee meter hoge schilderij verbeeldt de strijd tussen goed en kwaad. Daarnaast wordt op een videowall andere hoogtepunten van het werk van Giordano getoond en u kunt met een audioset de Engelentour volgen.

Meer informatie
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.