ELF Voetbal nieuwsbrief van 07-09-2024
André Ooijer: "Ik botste bij PSV met voorzitter Westerhof en zei iets van: 'Jij eruit of ik eruit''

Eigenlijk dacht André Ooijer PSV nooit meer te verlaten na zijn overstap van Roda JC in januari 1998. Maar onenigheid met toenmalig PSV-voorzitter Rob Westerhof resulteerde ruim acht jaar later in zijn enige buitenlandse avontuur. Zijn verblijf bij Blackburn Rovers past in een carrière vol toevalligheden die volgens Ooijer bovenmenselijke sturing lijken te suggereren. "Soms zijn er momenten dat je denkt: het moest zo zijn."


lees verder
Memphis maakt zich op voor Braziliaans avontuur

Memphis Depay lijkt een nieuwe club te hebben gevonden. Na de ontbinding van zijn contract bij Atletico Madrid was de geboren Moordrechter enkele maanden clubloos. Nu meldt Braziliaanse media dat er een overeenkomst is bereikt tussen Memphis en Corinthians.   

lees verder
Jelle van der Heyden, enige Nederlandse voetbalprof op de Faeröer: "Voor een rolletje Oreo tik je vier euro af"

Achttien eilanden, ruim tienduizend watervallen, meer schapen dan mensen, drie verkeerslichten en nauwelijks boomgroei. De Faeröer vormt een unieke archipel in het noordwesten van Europa. In de hoogste voetbaldivisie van de eilandengroep strijden tien clubs om de landstitel en de Europese startplekken. Daarbij één Nederlander: Jelle van der Heyden, eerder actief voor FC Twente en in Denemarken en Finland. "Het is hier hoogst ongebruikelijk om de deur van je huis op slot te doen."

lees verder
Win het boek Tussen de Ultra's van James Montague

Jarenlang stond James Montague tussen de extreemste voetbalfans ter wereld. De Engelse auteur en journalist schreef er het boek Tussen de Ultra's over. Dat boek is vandaag te winnen via onze website.

lees verder
ELF Voetbal nummer 9: Arne op Anfield,afscheid Goodison Park, Van Persie, Carranza en Peter Larsson

Nostalgie jegens moderniteit. Het blijft altijd een strijd die bij voorbaat al de winnaar kent. Vooral in voetballand. Ook Everton gaat om. In ELF Voetbal nummer 9 daarom een prachtige ode en laatste bezoek aan Goodison Park. We bezochten Liverpool en Arne Slot, spraken met oud-Ajacied Peter Larsson, portretteerden de trainer Robin van Persie aan de hand van betrokkenen en Robin zelf en stelden de vraag aan velen: hoe goed is Feyenoord-aanwinst Julián Carranza en gaat hij slagen?

lees verder
Hoe is het met… Presnel Kimpembe?

Presnel Kimpembe speelde 237 wedstrijden voor zijn club Paris Saint-Germain, maar die teller staat al anderhalf jaar stil. De verdediger kampt sinds februari 2023 met een hardnekkige achillespeesblessure. De 29-jarige Fransman is daardoor al anderhalf jaar uit de running. Daarom vragen wij ons bij ELF af: hoe is het nu met Presnel Kimpembe?

lees verder
Shane Kluivert (16), bij Oranje Onder 18 met een plan: “Samen vechten voor het land”

Pas zestien jaar, maar Shane Kluivert mag zich binnenkort al speler van Oranje Onder 18 noemen. De jongste telg van de Kluivert-familie, onder contract bij FC Barcelona, hoopt in de komende oefenwedstrijden tegen Italië zijn debuut te maken voor het jeugdelftal. “De sfeer zit er goed in.”

lees verder
Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax

Ajax heeft een roerige transferwindow achter de rug. Onder leiding van de nieuwe technisch directeur Alex Kroes hebben de Amsterdammers niet het transferwindow gehad als van tevoren werd gehoopt. Pas op het laatste moment wist Ajax nog een miljoenendeal te sluiten met de verkoop van Steven Bergwijn aan Al Ittihad. Kamaldeen Sulemana moest de opvolger worden van Bergwijn, maar het papierwerk was niet op tijd rond. Hierdoor heeft trainer Farioli met Mika Godts nog maar één pure linksbuiten in de selectie. Mocht Ajax zich dit kalenderjaar nog willen versterken op deze positie is het veroordeeld tot transfervrije spelers. We zetten een aantal opties op een rij.

lees verder
Peter Larsson: "Johan Cruijff wilde me van Ajax naar FC Barcelona halen"

Johan Cruijff zag in hem de ontbrekende schakel in het hart van de verdediging. Vertrouwen dat Peter Larsson niet schond. Als kersverse aanwinst leidde hij Ajax met doelpunten in de kwartfinale en halve finale in 1988 naar de eindstrijd van de Europa Cup II. Daarin was de Zweed de enige buitenlandse speler aan Amsterdamse zijde. Twee jaar later veroverde Larsson onder Leo Beenhakker de landstitel. Na zijn afscheid van het profvoetbal in 2002 werd het stil rond zijn persoon. "Ik word nog weleens herkend door Nederlanders die hier komen schaatsen. Al gebeurt dat steeds minder vaak."

lees verder
Justin Kluivert terug in Oranje: wat kan Koeman verwachten?

Op 7 en 10 september staan twee wedstrijden in de UEFA Nations League op het programma voor Oranje. Een opvallende naam tussen de 23 opgeroepen spelers door bondscoach Ronald Koeman is die van Justin Kluivert. De 25-jarige aanvaller is de vervanger van de licht geblesseerde Joey Veerman. Wat heeft Kluivert het Nederlands elftal te bieden?

lees verder
Ard van Peppen en zijn nieuwe hobby trailrunning: "De Marathon van Rotterdam werd een bucketlist-dingetje"

Ard van Peppen (39) maakte als voetballer met alle liefde kilometers langs de lijn, maar buiten de lijnen voelde hij vooral aversie tegen hardlopen. Totdat hij trailrunning ontdekte en omgeven door wonderschone natuur een uniek gevoel ervoer. Een gevoel dat schippert tussen ongeëvenaard geluk en extreme vermoeidheid. "Bovenop die berg heb ik een soort eureka-moment gehad."

lees verder