Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

“Hoe premier De Croo op de klimaattop bezig was, dat was ronduit beschamend.” Interview met Anuna De Wever

Anuna De Wever, bekend boegbeeld van Youth for Climate vertelt in een openhartig en pittig interview hoe ze de klimaattop in Glasgow heeft beleefd, welk bilan ze van de top maakt en hoe het nu verder moet met onze planeet.

Lees verder

Laat ons het debat niet overlaten aan vervuilende multinationals

Op 24 november organiseert de faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven het symposium ‘CO2 is in the air’ over de weg naar een klimaatneutrale industrie. Bij de gastsprekers: ArcelorMittal en ExxonMobil, twee van de meest vervuilende multinationals in ons land. In plaats van hen een onkritisch een platform te bieden, zouden we beter een debat organiseren over de rol van deze bedrijven in de klimaatopwarming.

Lees verder

Drie redenen voor het debacle van de COP26

Grieks econoom Yanis Varoufakis ziet drie redenen waarom de laatste klimaatconferentie opnieuw een debacle is geworden: een wereldwijd probleem van free-riding (de onrechtmatige overconsumptie van basisgrondstoffen door de grote bedrijven), het gebrek aan internationale coördinatie en ... het kapitalisme.

Lees verder

Amper één week na de top in Glasgow verbreken de VS hun klimaatbeloftes al

Verkoop van olie- en gasvelden Tijdens de COP26 was Bidens kritiek op het klimaatbeleid van andere landen niet mals. In...

Lees verder

Hoera, ook België heeft een waterstofstrategie

Waterstof zal hoe dan ook een belangrijke rol spelen in de overgang naar een koolstofneutrale samenleving. Na lang aarzelen trekt ons land die kaart nu volop, maar dat gebeurt op een bedenkelijke manier. Het beleid is er ook op gericht om de grootste uitstoters ter wille te zijn door ze met subsidies te overladen en de infrastructuur te betalen. Kassa kassa voor hen, maar wie zal dat betalen en is dit wel de beste strategie?

Lees verder

Amerikaanse onderzoekers: “Koppel het succes van een land niet langer aan de economische groei”

"Het is tijd om af te stappen van onze fixatie op economische groei als leidende indicator van het succes van een samenleving", zeggen Amerikaanse onderzoekers. Volgens hen is er immers een grote kans dat we deze eeuw afstevenen op een langdurige daling van groei – en landen zullen zich daar goed op moeten voorbereiden.

Lees verder

Fake news voor beginners: President betoogt tegen eigen regering

Mediamanipulatie gebeurt doorgaans subtiel. Feiten worden verdraaid, verzwegen of in een bepaalde framing gezet. Echte leugens of vervalsingen zijn uiterst zelden. De afgelopen week was er echter een straf staaltje van te zien. En het gaat hier niet echt over een uitschuiver.

Lees verder

Het anarchisme leeft

Ja, het anarchisme leeft. Het is geen dood -isme, maar steekt altijd weer de kop op. Er loopt een rode draad van Bakoenin tot de commonsbeweging van vandaag. Dat stelt Ludo Abicht in dit boek en ik treed deze oudstrijder met een lang leven vol sociale actie en reflectie - hij is qua leeftijd een soixantehuitard avant la lettre - daarin graag bij.

Lees verder

Olie en gas ontkomen alweer in Glasgow. Hoe krijgen we ze te pakken op COP27?

Oliebedrijven werken intens samen om de afbouw van olie en gas tegen te werken, schrijft onderzoeker Dario Kenner van de Universiteit van Sussex na de klimaattop in Glasgow. “Nu is het moment om hen te confronteren en hun invloed af te bouwen.”

Lees verder

Basisdiensten via het net: voor sommige Belgen een hindernissenparcours

Mede door de coronapandemie gingen we nog vaker online om te shoppen of onze bankzaken te regelen. Maar niet elke Belg vond even vlot de weg op de digitale snelweg, blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Minckelerstraat in Leuven voert actie tegen veel verkeer

Een 50-tal bewoners van de Minckelerstraat in Leuven hebben zaterdagnamiddag op een ludieke wijze actie gevoerd tegen het vele verkeer dat momenteel in hun straat passeert. In de toekomst dreigt daarenboven de situatie nog meer...

Lees verder

Busgebruikers krijgen een gezicht tijdens guerrilla foto-expo op de Markt van Sint-Niklaas

“Neem jij wel eens de bus?” Met die vraag ging de PVDA op pad. En wat blijkt? Mensen gebruiken nog steeds de bus om naar hun werk te gaan, hun kinderen naar school te brengen,...

Lees verder

Schijt hebben aan God? (Deel 2)

De vrijheid van meningsuiting – of kortweg: de uitingsvrijheid – geldt terecht als een hoeksteen van een democratisch staatsbestel, samen met de andere klassieke vrijheden. Maar al in de befaamde Franse “Verklaring van de Rechten van de mens en van de burger” uit 1789 was die vrijheid gekoppeld aan begrenzing, door een beperkende  toevoeging:  “elke burger mag dus vrij spreken, schrijven, drukken, maar hij moet zich verantwoorden voor het misbruik van die vrijheid in de gevallen voorzien door de wet.” En daarmee zitten we volop in het politieke touwtrekken. Staten en regeringen kunnen en zullen proberen de limieten te formuleren en rechtskracht te geven, niet uitsluitend in het algemeen belang, maar ook vaak om onwelgevallige of hinderlijke uitingen te voorkomen of te onderdrukken.

Lees verder

Bent gij gevaccineerd ?

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium