‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Til patienter og pårørende 20-12-2019

Året der gik 2019

Nytåret står for døren, men før vi tager hul på 2020, ser vi tilbage på et fantastisk 2019. Tag med på rejse gennem året, der gik; fra frivillige der løftede i flok, til nye spændende opdagelser inden for forskningen og ikke mindst da hele Danmark stod sammen om at knække cancer. Vi glæder os til at byde et nyt år velkomment. God jul og godt nytår.
Læs om alle de flotte resultater

Tobakshandleplan forhindrer, at børn og unge bliver rygere

Kræftens Bekæmpelse glæder sig over den nationale handleplan mod børn og unges rygning, som regeringen netop har indgået aftale om med en række af Folketingets partier.
Læs hvorfor Kræftens Bekæmpelse er glade for planen

Nye kræfttal: Flere får modermærkekræft og færre rammes af kræft i tarmen

Forekomsten af modermærkekræft i den danske befolkning stiger. Det fremgår af den nye årsrapport fra Cancerregisteret. Stigningen understreger behovet for, at vi beskytter os bedre mod solens skadelige stråler.
Læs om de nye tal fra Cancerregisteret

10 år med HPV-vaccination: Færre tilfælde af kønsvorter og forstadier til kræft

HPV-vaccination har nu været et tilbud til piger i det danske børnevaccinationsprogram i 10 år, og vi kan allerede nu se, at der er langt færre af de vaccinerede piger, der rammes af kønsvorter og forstadier til livmoderhalskræft. Siden d. 1. september i år har drenge også fået tilbudt gratis HPV-vaccination, hvilket ligeledes vil betyde færre tilfælde af kønsvorter og analkræft i fremtiden.
Læs hvordan det går med HPV-vaccinen

Flere nye lokale rådgivningstilbud til kræftramte

Fra årsskiftet 2020 åbner nye lokale rådgivningstilbud i Slagelse og Faaborg-Midtfyn til kræftpatienter og pårørende. I starten af i år åbnede et nyt lokalt rådgivningstilbud i Lemvig. De tre nye tilbud er starten på en prioriteret indsats med flere lokale rådgivningstilbud, så kræftramte ikke skal køre for langt for at få rådgivning.
Læs mere de nye rådgivningstilbud

Det skriver andre medier om kræft
 

Sundhedsministeren om tobaksplan: Nødvendigt skridt for folkesundheden

(dr.dk 18-12-2019)

Forbud mod rygning på skoler. Cigaretpakker skal være neutrale. Forbud mod e-cigaretter med smag. Og cigaretter skal gemmes væk i supermarkeder og kiosker. Det er hovedpunkterne i en aftale, som regeringen har indgået med Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet. - Vi har lavet en handlingsplan målrettet børn og unges rygning, fordi vi kan se, at der hver dag er 40 børn og unge, der starter med at ryge. Det er den største dræber, vi har. Derfor er det her et helt nødvendigt skridt for folkesundheden, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Læs mere

Eksperter takker politikerne: 'Allerede om ti år vil færre være syge af tobak'

(Politiken 18-12-2019)

To eksperter kalder regeringens storstilede tobakstiltag, som der er indgået et bredt politisk forlig om, for ’historisk’. Det vil medføre færre rygende børn og unge og mindre sygdom, forudser professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger og professor i lungesygdomme Jørgen Vestbo. - Vi har aldrig før set en så omfattende og koordineret indsats på tobaksområdet, så det her glæder mig usigeligt meget, siger Charlotta Pisinger. - Sygdomsmæssigt får det her rigtig, rigtig stor betydning i fremtiden, siger Jørgen Vestbo. Han ærgrer sig dog over, at prisen på en pakke cigaretter kun stiger til 60 kr. Det blev vedtaget, da regeringen og dens støttepartier indgik aftale om en finanslov.

Eksperter: Flere bør tilbydes gentest for at undgå brystkræft

(dr.dk 16-12-2019)

Hvis det står til en gruppe eksperter, bør alle kvinder, der får konstateret brystkræft i fremtiden, tilbydes en gentest. Det er Genetisk Udvalg under landets tværfaglige brystkræftgruppe, DBCG, der kommer med den anbefaling. Et tilbud om gentest vil kunne redde flere liv end i dag, hvor tilbud om gentest afhænger af, om der f.eks. har været brystkræft i familien tidligere, påpeger udvalget. Gentesten kan fortælle om den enkeltes risiko for at få kræft.
Læs mere

Ville du vide besked om din risiko for kræft? Mød fem kvinder, der har taget stilling

(dr.dk 16-12-2019)

Louise, Karoline, Freia, Michelle og Amanda har alle en mor med brystkræft. Men vil de kende deres egen risiko? Det kan de godt, for de kan få deres gener testet og dermed få svar på, om de har en øget risiko for at få sygdommen. De fem unge kvinder er ikke enige. For eksempel vil Amanda have sine gener testet - det er hun slet ikke i tvivl om. Michelle takker nej. For hende vil en gentest være det samme som at hilse en stor, sort sky af bekymringer velkommen.
Læs interviewet med de fem kvinder

Det sker i Kræftens Bekæmpelse
 

Kræftlinjens åbningstider i julen

Har du spørgsmål om kræft eller brug for rådgivning og støtte, kan du kontakte Kræftlinjen. I julen har vi lukket 24., 25. og 26. december samt 31. december og 01. januar.
Kræftlinjens åbningstider
Hverdage: 9-21
Lørdag-søndag: 12-17
Helligdage: Lukket
Læs mere Kræftlinjen