NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Arklow verliest zaak om vrijstelling loodsplicht
 
De kleine kustvaart in Rotterdam blijft toch loodsplichtig. Dat heeft de Raad van State bepaald in een procedure van de Rotterdamse rederij Arklow Shipping tegen de Havenmeester.
 
 
#
 
Luchtvaartnota ontbeert vrachtbeleid
 
Het kabinet onderschrijft in de nieuwe luchtvaartnota 2020-2050 ‘het belang van het behoud van een sterke vrachtsector op Schiphol’, maar biedt weinig tot geen zicht hoe dat de komende jaren moet worden gerealiseerd.
 
 
#
 
Noordzee verzuurt door gebruik van open-loop scrubbers
 
Het Nederlandse en Belgische deel van de Noordzee verzuurt door het lozen van afvalwater uit open-loop scrubbers. Dat blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in opdracht van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.
 
 
 
 
POPULAIR
 
#
 
Akkoord over financiering verbreding Kornwerderzandsluis
 
Het Rijk, regionale overheden en marktpartijen hebben een nieuw akkoord gesloten over de bijdrage van 26,5 miljoen euro voor de verbreding van de Kornwerderzandsluis. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
 
 
 
#
 
Inspectie SZW oordeelt hard over wantoestanden in pakketbezorging
 
In de pakket- en koeriersector is het zeer slecht gesteld op het terrein van eerlijk werken. Dat stelt de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, in haar jaarverslag over 2019. Bij twee derde van de onderzoeken worden misstanden geconstateerd en boetes uitgedeeld.
 
 
 
#
 
Truckparking of wildkamperen?
 
Het aanbod van beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens in Europa laat nog steeds veel te wensen over, ondanks jarenlange pogingen om de situatie te verbeteren. De Europese Commissie heeft nu acht landen op de vingers getikt wegens gebrekkige informatie over hun parkeerplaatsen en dreigt met juridische stappen.
 
 
#
 
Commentaar – Oud papier
 
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft met een stevige vertraging van een half jaar alsnog de luchtvaartnota 2020-2050 naar de Tweede Kamer gestuurd. De timing had niet slechter gekund. Terwijl Schiphol in april het aantal vluchten zag reduceren met 90% naar 4.200 door de lockdown geeft de minister haar visie op een groei van de...
 
 
 
#
 
‘Communicatie met personeel is essentieel in coronatijden’
 
Wegvervoerders doen er goed aan om voldoende te blijven communiceren met hun personeel, juist in deze coronatijden waarin de fysieke afstand groot is. Ook richting potentiële nieuwe medewerkers is goede communicatie ven groot belang. Dat zei sectoradviseur Peter Lanza van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) tijdens het webinar van Nieuwsblad Transport over personeelsbeleid in...
 
 
 
#
 
OM wil 5 jaar cel voor oud-directeur transportbedrijf om drugshandel
 
De directeur van een voormalig transportbedrijf uit Zeewolde moet vijf jaar de cel in, vindt het Openbaar Ministerie. Ook moet de man een boete krijgen van duizend euro en moet hem ruim drie ton aan inkomsten worden ontnomen. Dit omdat het transportbedrijf volgens het OM werd gebruikt voor grootschalige drugshandel.
 
 
 
#
 
Vlag uit bij Damen: Duitse miljarden-order definitief
 
De fusie tussen Duitse scheepsbouwers German Naval Yards Kiel en Lürssen Group heeft de weg vrijgemaakt voor de Duitse marine-order van Damen Shipyards van 5,3 miljard euro.
 
 
 
#
 
‘Logistiek heeft hogere tarieven nodig voor een volgende crisis’
 
Zelfs tijdens de hoogconjunctuur van de laatste jaren zijn de marges in de logistiek vrij beperkt geweest. Maar willen we de logistiek naar een hoger plan tillen, ook vanuit het duurzaamheidsperspectief, dan zal er een andere prijs voor logistiek betaald moeten worden.
 
 
 
#
 
‘Supply chain optimalisatie brengt ook risico’s met zich mee’
 
De ketenpositie van logistieke afdelingen binnen bedrijven wordt steeds belangrijker. Die ketens zijn de afgelopen jaren steeds complexer geworden vanwege focus op efficiëntie en kosten, waardoor de rek voor verandering er wel uit is. Maar nu tijdens de coronacrisis leveringen uit China opeens ophielden, blijkt dat deze strategie ook risico’s met zich mee heeft gebracht.
 
 
#
 
Dekker Group breidt uit in Rotterdam
 
Logistiek dienstverlener Dekker Group gaat uitbreiden in de Rotterdamse haven. Bij de recente verlenging van zijn erfpachtcontracten voor dochterbedrijf Maastank zijn daarom ook de aanpalende percelen verworven. Het bedrijf uit Ouderkerk aan de IJssel wil op termijn zijn tankopslagactiviteiten in de Rotterdamse haven verdubbelen naar ongeveer 140.000 kubieke meter.
 
 
 
#
 
Railgood haalt uit naar ‘geklungel’ bij ProRail
 
Belangenvereniging Railgood haalt in een open brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven fel uit naar ‘het geklungel en de lethargische en meestribbelende houding van ProRail en ambtelijk I&W’.
 
 
 
#
 
Fruitpiekje in Rotterdam door corona
 
De overslag bij Rotterdam Fruit Wharf (RFW) zit in de lift als gevolg van de coronacrisis. Het bedrijf ontvangt de laatste maanden meer conventionele koelschepen dan gewoonlijk.
 
 
 
#
 
KVNR: Onderzoek naar sjorren van containers roept vragen op
 
De KVNR is kritisch op het donderdag verschenen rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), waaruit bleek dat rederijen massaal de fout in gaan bij het sjorren van containers. In een reactie suggereert de Nederlandse redersvereniging dat de inspectiedienst haar onderzoeksresultaten baseert op incomplete informatie.
 
 
 
#
 
Uwe Wedig: ‘176 miljoen voor Imperial? Dat getal wil ik niet ontkennen’
 
Binnenvaartbedrijf Imperial Shipping wordt gekocht door Häfen und Güterverkehr Köln (HGK). Een gewaagde aankoop van het regionaal havenbedrijf, dat een volledige dochter is van de stad Keulen. De koopprijs zou op 176 miljoen euro zijn uitgevallen. ‘Dat bedrag wil ik niet ontkennen’, zegt directeur Uwe Wedig van HKG, die zelf kort aan het roer stond...
 
 
 
#
 
Boka Vanguard vervoert enorme zalmkwekerij naar Noorwegen
 
‘S Werelds grootste zwareladingschip, de Boka Vanguard, is onderweg van van China naar Noorwegen met een enorme zalmkwekerij voor de Noorse producent Nordlaks. Het gevaarte is 385 meter lang en 60 meter breed en biedt ruimte voor 100.000 ton aan vis. Dat vertaalt zich in 2 miljoen zalmen.
 
 
 
#
 
Dilissen Logistics koopt Duitse wegvervoerder
 
Het Duitse Becker Logistik (Aken) krijgt een Belgische eigenaar. Dilissen Logistics uit het Belgisch- Limburgse Pelt koopt het bedrijf voor een niet nader genoemde som.
 
 
 
 
POLL
 
  De huidige Cao Beroepsgoederenvervoer moet ongewijzigd verlengd worden.  
 
 
stem Eens. Dit is niet de tijd voor veranderingen.
stem Eens. Het is een prima cao.
stem Oneens. Het is tijd voor een flinke loonsverhoging.
stem Oneens. De regels voor vakantiegeld moeten eindelijk goed geregeld worden.
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam