Babyboom neushoorns in India door verhuizing

3 years ago


Text only:

Babyboom neushoorns in India door verhuizing


Goed nieuws op World Rhino Day: het verhuizen van Indische neushoorns naar een groter leefgebied in India heeft geleid tot een ware babyboom. In Manas National Park zijn sinds 2012 dertien kalfjes geboren, dankzij de herintroductie van neushoorns uit andere beschermde gebieden. Tijdens de onrust in de jaren negentig waren neushoorns in Manas nog uitgeroeid.

Door het verplaatsen van dieren van het ene naar het andere park kunnen er meer populaties ontstaan. De meeste neushoorns in India leven in Kaziranga National Park. Een kleiner aantal zit in het Pobitorareservaat. De spreiding naar Manas verhoogt hun veiligheid, verkleint het risico dat ze door een besmettelijk ziekte doodgaan en vergroot de kansen op nageslacht. Door de dertien kalfjes leven er nu 32 neushoorns in Assam, de deelstaat waar Manas National Park in ligt. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is nauw betrokken bij de verhuizingen, ook wel translocaties genoemd.


Neushoornkalf
Het jongste kalf werd geboren op 1 augustus. Moeder Mainao werd ooit ernstig gewond gevonden. Na een rehabilitatieprogramma van de overheid verhuisde ze naar Manas. Zij kreeg al eerder een kalf, in juni 2013. Ganga, een andere gerehabiliteerde neushoorn die in 2006 werd vrijgelaten in Manas, werd sindsdien ook al twee keer moeder, in april 2013 en in juni 2015. In beide gevallen is de vader vermoedelijk een mannetje dat ook naar Manas is verplaatst.


Tussen 2008 en 2012 zijn er achttien neushoorns verhuisd naar Manas. De babyboom laat zien dat de neushoorns zich zo veilig voelen dat ze zich wagen aan nageslacht. Manas National Park heeft hulp gekregen om de neushoorns beter te kunnen beschermen tegen stroperij. Toch blijft stroperij een van de grootste bedreigingen. In de afgelopen tien jaar zijn acht neushoorns gedood in het park. Het WNF werkt samen met de autoriteiten aan training en uitrusting van rangers en het monitoren van neushoorns om stroperij en verlies van leefgebied te bestrijden.


Meer nieuws op WNF.nl |
Afmelden voor deze nieuwsservice


Wnf.nl

Categories: Animals | Accessories Charity | Funds Environment | Nature
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018