Veel erfgoedorganisaties zijn deze week beloond met een geldbedrag van de BankGiro Loterij. Zo ook Stichting Nederland Monumentenland, organisator van Open Monumentendag. Daarnaast nieuws omtrent de Tweede Wereldoorlog: in Hoek van Holland wordt een Atlantikwall-bunker getransformeerd tot 'bed & bunker' en in Nederweert is een vermiste bommenwerper gevonden. En pas op, er schijnen nog veel meer bommenwerpers in de grond verstopt te zitten…
6 februari 2020 - Persbericht Nederland Monumentenland
Met de schenking kan Stichting Nederland Monumentenland, waarvan Open Monumentendag een onderdeel is, zich blijven inzetten voor het laagdrempelige, culturele evenement.
1 februari 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Voor rijksmonumenten die niet primair bestemd zijn voor bewoning kunnen eigenaren van 1 februari tot en met 31 maart 2020 instandhoudingssubsidie aanvragen bij de RCE. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling. Het subsidiepercentage bedraagt 60%. In augustus ontvangen aanvragers een toekenning of afwijzing.
In 2022 zal het raadhuis in Hilversum volledig CO2 neutraal zijn. Het iconische gebouw van Dudok wordt hierdoor een voorbeeld voor alle monumenten in Nederland.
Welke ontwikkelingen, zowel politiek als economisch, hebben gezorgd voor de explosie aan zzp’ers? Waarom zijn er juist in de culturele en creatieve sector zoveel zelfstandigen? Lees het in de publicatie.
Voor de restauratie wordt kalksteen van het Zuid-Engelse schiereilandje Portland gebruikt. Door de brexit krijgt de Grote Kerk mogelijk te maken met invoerheffingen op de stenen.
Als de pilotbunker van Stichting Stelling 33 een succes blijkt te zijn, hoopt de stichting meer bunkers langs de kust te transformeren tot overnachtingsplek. Bekijk hier het ontwerp.
6 februari 2020 - Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en Kunsten '92
Niet eerder waren we op zoveel fronten tegelijk aan het werk: woningbouw, energietransitie, waterberging, nieuwe infrastructuur, herbestemming, kringlooplandbouw, enzovoort. Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en Kunsten ’92 organiseren op 5 maart 2020 de Nationale Dialoog Bouwcultuur. Een dag vol perspectiefwisseling en dialoog over onze ruimtelijke en culturele ambities.
De discussie die drie weken geleden woedde rondom de sloop van de New Kids-snackbar in Maaskantje liet zien dat voor- en tegenstanders heel anders kunnen denken over wat behoudenswaardig erfgoed is. Door naast de experts ook eigenaren, gebruikers en belangstellenden te betrekken bij de waardering van erfgoed wordt de discussie en het draagvlak verbreed. "Het jeugdsentiment rondom de snackbar biedt inzicht in de immateriële en dynamische kant van erfgoed."
Vanaf februari is het nieuwe programma Historisch Bewijs te zien bij Avrotros. In zes afleveringen wordt de zoektocht van een team experts van het Rijksmuseum gevolgd. Zij doen er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar unieke voorwerpen van groot historisch belang. Voor eens en altijd komt er antwoord op de vraag: Is het echt of niet? Bekijk hier de eerste aflevering over het zwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt vermoord is.
De grond van Amsterdam is in 1000 jaar twee meter gedaald door inklinking. De manieren waarop Amsterdammers de stad opgehoogd hebben is een schat voor het onderzoekswerk van archeoloog Ranjith Jayasena. Hij promoveerde op de archeologie van de stad Amsterdam. Zijn opgedane kennis over het verre verleden is ook voor de huidige generaties nog steeds van waarde. Jayasena vertelt bij NPO Radio 1 over zijn bevindingen.
Tientallen inwoners van Kessel hebben De Keverberg, een kasteelruïne aan de Maas, vrijwillig gerenoveerd. Het kasteel is een element in een groter verhaal: dat van de zelfsturing in Peel en Maas. De inwoners van de elf dorpskernen van deze Noord-Limburgse gemeente bleken veel van het gemeenschapsleven zelf te organiseren: zorg voor ouderen, voor jongeren, de natuur. Pas als ze er niet uitkwamen, kwam de gemeente tussenbeide.