De Japanse tienjaarsrente kunnen we gerust een van de meest opvallende assets van de afgelopen weken noemen. Het tarief mag daar niet boven de 50 basispunten uitstijgen.
In vaktermen heet die controle ‘yield curve control’. Als dit aan de orde komt, dan koopt de Japanse centrale bank net zo veel obligaties totdat de rente weer tot 50 basispunten daalt. Geen enkele kracht op de markt is sterk genoeg om het te winnen van de geldpers, die zonder beperkingen kan draaien. Ondertussen nam in januari en februari wel de druk op de Japanse centrale bank toe om een hogere maximale rente te kiezen. De Japanse inflatie ligt met 4,3% op het hoogste niveau sinds 1981 en Japanse vakbonden komen dan ook met de hoogste looneisen in tientallen jaren (gemiddeld 4,5%). Door de problemen in de Europese en Amerikaanse bankensector zijn deze drukkende factoren compleet verdwenen. De rente is gezakt tot ongeveer 30 basispunten en dat betekent dat de Japanse centrale bank op dit moment geen yield curve control hoeft uit te voeren.
Veilige haven Hoe extreem het beleid van de centrale bank van Japan ook is, de staatsobligaties van dat land behoren nog altijd tot de drie favoriete plekken van beleggers om te schuilen, met die van de Verenigde Staten en Duitsland.
Mochten de Amerikanen en Europeanen het voor elkaar krijgen om de rust weer terug te krijgen op de financiële markten, dan zal de Japanse tienjaarsrente in een mum van tijd weer op 50 basispunten staan en dan zal de balans van de centrale bank als kool groeien.
Mijn gevoel zegt dat de yen dan weer gaat zakken, de inflatie verder stijgt, de vakbonden nog meer compensatie gaan eisen en dat het beleid onhoudbaar zal zijn. |