ELF Voetbal nieuwsbrief van 17-04-2021
Bekerfinale op de rol: hoe verliepen de laatste vijf edities

Na de onnodige en pijnlijke Europese uitschakeling tegen AS Roma heeft Ajax weinig tijd om te treuren. De Amsterdammers strijden zondag tegen Vitesse voor het eerste eremetaal van dit seizoen. Om al een beetje in de stemming voor de bekerfinale te komen kijken we terug naar de laatste vijf edities!


Lees verder
Superelf Simon Cziommer, vernederlandste Duitser

Hij kwam ter wereld in Duitsland, maar de voetballoopbaan van Simon Cziommer speelde zich bijna volledig in Nederland af. Als middenvelder droeg hij de shirts van FC Twente, Roda JC, AZ, FC Utrecht, Vitesse en Heracles Almelo. Ook Schalke 04 en Red Bull Salzburg staan op zijn CV. Nu is de veertigjarige Cziommer spelersbegeleider en ontwikkelingscoach en woont hij met zijn Nederlandse vrouw en kinderen in Noord-Holland.

Lees verder
Win de biografie van Stanley Menzo: "Een vriend zei dat het misschien door voodoo kwam"

Hij zag de beelden nooit meer terug. Als het fragment van zijn fout al op televisie werd uitgezonden, draaide hij zich resoluut van het toestel weg. Stanley Menzo hoefde de beelden uit de UEFA Cup-wedstrijd AJ Auxerre - Ajax niet meer te zien. Wilde het niet meer zien. "Ik ben me altijd blijven afvragen waarom ik deed wat ik deed."

Lees verder
Dit leerden we van AS Roma - Ajax

Geen derde halve finale in vijf jaar. Ajax mocht even ruiken aan een halve finale tegen Manchester United, maar was uiteindelijk niet doortastend genoeg. Na de 1-2 nederlaag in de Johan Cruijff ArenA was de 1-1 op bezoek bij AS Roma donderdag onvoldoende. Dit hebben we geleerd van een teleurstellende avond voor het team van Erik ten Hag.

Lees verder
Ineens is het maar een klein bordje

Op 15 april 1989 kwamen 96 Liverpoolsupporters niet meer thuis van een voetbalwedstrijd. Tijdens de halve finale tegen Nottingham Forest in het Hillsboroughstadion in Sheffield raakte de aanhang verdrukt op de Leppings Lane-tribune. De ramp laat ook 32 jaar na dato nog sporen achter in de stad aan de Mersey, weet onze redacteur.

Lees verder
Dit zijn de vijf jongste Eredivisie-spelers die dit seizoen in actie kwamen

In Nederland krijgen jonge spelers vaak de kans. Ieder Eredivisieseizoen staan er nieuwe talenten te popelen om minuten te maken. Ook het huidige seizoen kent jonge debutanten. Elf Voetbal brengt vandaag de vijf jongste Eredivisie-spelers van dit seizoen in beeld.

Lees verder
Interview Naoufal Bannis: “Feyenoord is altijd mijn droomclub geweest”

Naoufal Bannis (19) speelt sinds de winter op huurbasis voor FC Dordrecht. Zijn doel om door te breken bij Feyenoord heeft hij allerminst opgegeven. “Ik wil ervoor zorgen dat ik sterker terugkom.”

Lees verder
Een terugblik op enkele memorabele bekerfinales

Zondag staat de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse op de rol. Vitesse gaat op jacht naar de tweede beker in de clubhistorie. Ajax wil het record van meeste bekers in de prijzenkast aanscherpen. Bij een overwinning van de Ajacieden komen ze op twintig. In een lege Kuip zal om 18:00 het startsignaal klinken. Om alvast in de stemming van de finale te komen, blikken we terug op enkele memorabele edities van de afgelopen jaren!

Lees verder
Interview Michiel Kramer: "Mensen met een handicap krijgen niet altijd dezelfde kansen"

Een populariteitswedstrijd zal Michiel Kramer niet snel winnen. Hoeft hij ook niet. Liever steekt de spits van ADO Den Haag zijn energie in zaken waaruit hij wél voldoening haalt. Zoals gehandicaptensport. Een gesprek over een even diepgewortelde als onverwachte passie.

Lees verder