Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Rousseau (sp.a) laat zich niet onder druk zetten - Paleisrevolutie bij Anderlecht roept veel vragen op - Globale schuldenberg klimt naar recordniveau

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.035 woorden - leestijd: 4 minuten

1. Beleggingsreus BlackRock waarschuwt voor financiële impact klimaatverandering
Het hoofdkwartier van BlackRock in New York

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, stelt klimaattransitie centraal in zijn beleggingsstrategie.

De Amerikaanse fondsenreus zal bij zijn beleggingsbeslissingen meer rekening houden met de impact op het klimaat en voortaan vervuilende bedrijven als steenkoolproducenten afstoten en beperken in toekomstige investeringen.

Ook zet BlackRock ondernemingen onder druk om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, meldde topman Larry Fink in een jaarlijkse brief aan CEO's van grote bedrijven. 'Het bewustzijn verandert snel en ik geloof dat wij op het punt staan van een diepgaande hervorming van het financiële systeem', schreef Fink.

BlackRock kreeg de afgelopen tijd veel kritiek voor het tekortschieten op het vlak van klimaat. Volgens de Britse hedgefondsmanager Christopher Hohn praat BlackRock veel over zijn groene doelen, maar eist het van bedrijven niet eens om hun klimaatprestaties te melden. Ook ontving Fink meerdere brieven van Amerikaanse Congresleden die hem vroegen om meer voor het klimaat te doen.

Lees meer

2. Groen zoekt 'front' met sp.a, PS wil nauwe banden, MR duwt en spint, maar Rousseau laat zich door niemand onder druk zetten
Sp.a-voorzitter Conner Rousseau

The big picture? De overgangsperiode, waarbij de informateurs op een andere coalitie moeten focussen, verloopt met horten en stoten. En de kans dat het embryo van een coalitie tussen N-VA, PS, MR, CD&V en sp.a écht uitgroeit tot iets sterker, blijft bijzonder klein. Maar voorlopig staat de koers op iets anders dan Vivaldi, zo veel is nu wel duidelijk voor alle spelers. Dat de sp.a in die periode van Vivaldi als 'zevende wiel aan de wagen' werd behandeld, terwijl de 27-jarige voorzitter nu plots in het midden van het spel staat, is daarbij een ironische speling van het lot.

En nu? Het grote dilemma van een combinatie tussen N-VA en PS komt ongetwijfeld weer op tafel.

  • Het is met de PS dat er gewerkt moet worden, dat weet de N-VA ook. En bij De Wever zijn ze best bereid om over sociale maatregelen te praten, en ruimte te geven. Maar hoe meer de N-VA toegeeft op dat vlak, hoe meer een andere eis op tafel komt: het communautaire.
  • Vermoedelijk zullen PS en N-VA toch eerst met elkaar werken, en vervolgens zien of anderen meekunnen. De druk? Die komt dan bij Bouchez (MR) te liggen.
  • Het worden interessante dagen, zeker omdat de MR-voorzitter ondertussen wel aan zet blijft. Dat deed bij een aantal onderhandelaars ook de vraag opkomen: had de koning dan niet beter de jonge sp.a-voorzitter in het veld gestuurd? Als iemand de brug moet maken tussen PS en N-VA?

Lees meer

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het nieuws uit de Wetstraat? Schrijf je dan hier in op onze politieke nieuwsbrief!

3. Business AM | Meest gelezen
Paus Franciscus TikTok
Paus Franciscus vanaf nu op TikTok
Tesla
Hack een Tesla en win 630.000 euro
Facebook Campus in Menlo Park, Californië
Gen Z'ers zien Facebook en co als 'schadelijke werkplekken'
4. Paleisrevolutie bij Anderlecht roept veel vragen op
Media- en sportondernemer Wouter Vandenhaute

Is het nieuwe organigram bij voetbalclub Anderlecht wel werkbaar? En dreigen er geen tal van belangenconflicten? De zoveelste herschikking aan de top doet vragen rijzen.

Karel Van Eetvelt wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO. De sportfanaat is gepokt en gemazeld in beroepsorganisaties als Bouwunie, Unizo en Febelfin. Maar hoewel hij in enkele raden van bestuur zetelt, heeft de Bornemnaar geen ervaring als dagelijkse leidinggevende van een privébedrijf.

Misschien wel de grootste vraag hierbij is hoe groot de invloed van media- en sportondernemer Wouter Vandenhaute wordt als externe adviseur van de CEO. Wordt de tandem Van Eetvelt-Vandenhaute de facto het leidende duo van paars-wit? Er doemen dan ook mogelijke belangenconflicten op.

Een andere opvallende benoeming is die van Philippe Close, de PS-burgemeester van Brussel-stad, tot lid van de raad van bestuur. Dat kan tot gewrongen situaties leiden mocht Anderlecht ergens in het Brusselse een nieuw stadion willen bouwen.

Lees meer

5. Wereldwijde computermarkt groeit opnieuw, na zeven jaar inkrimping
Laptops

Het voorbije jaar zijn wereldwijd meer dan 261 miljoen computers verkocht. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een stijging met 0,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van consulent Gartner. Daarmee knoopte de computerverkoop volgens Gartner – na zeven achtereenvolgende jaren inkrimping – opnieuw met een groei aan.

De analisten verwachten dat de markt ook dit jaar een verdere groei zal kennen. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar was er een groei met 2,3 procent.

De groei was het voorbije jaar volgens Gartner gedragen door de zakelijke sector. 'De particuliere markt zal ook de volgende vijf jaar een verdere daling blijven kennen', zegt Mikako Kitagawa, hoofdanaliste bij Gartner, in een commentaar op de cijfers. 'Productinnovatie zal voor de fabrikanten de volgende jaren een cruciale basis voor succes zijn.'

Lees meer

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
6. Globale schuldenberg klimt naar recordniveau
Gouverneur van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde

De wereldwijde schuldenberg was nog nooit zo hoog in verhouding met het bruto binnenlands product (BBP), de totale geldwaarde van de productie van goederen en diensten.

De wereldwijde schuldenberg blijft toenemen. Zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Institute of International Finance (IFF). Nog nooit was de schuldquote, de verhouding tussen de globale schuld en het BBP, zo hoog als in 2019.

Het record werd zelfs al de eerste negen maanden verbroken. De schuldenberg nam toe met 9.000 miljard dollar waardoor de teller op 253.000 miljard dollar eindigde. De schuldquote bedroeg 322 procent, net meer dan in 2016.

IFF wijst naar de lage rentetarieven als reden voor de schuldenberg. De Federal Reserve in de Verenigde Staten heeft de rente in 2019 drie keer naar beneden getrokken. En de rentetarieven van de Europese Centrale Bank zijn nog nooit zo laag geweest sinds de financiële crisis. Christine Lagarde (foto), de nieuwe gouverneur van de Europese Centrale Bank, heeft een maand geleden nog aangekondigd dat ze daar voorlopig geen verandering in zal brengen.

Lees meer

7. Belgen trouw aan hun werkgever: een op de drie blijft minstens 10 jaar

Een op de drie werknemers werkt nog bij dezelfde werkgever als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta. De gemiddelde anciënniteit ligt bovendien hoger dan tien jaar geleden.

In 2009 bedroeg de gemiddelde anciënniteit 10 jaar en 1,5 maanden, momenteel is dat volgens Acerta al bijna 11 jaar. Uitschieter is de financiële sector, waar de gemiddelde anciënniteit op 21 jaar en 9 maanden ligt.

Lees meer

Matthias Rombaut

Hoofdredacteur 8AM

Matthias is een nieuwsjunk, die altijd bezig is met wat er in de wereld aan de gang is. Bij, onder andere, newsmonkey en Gazet van Antwerpen leerde hij de kneepjes van het curatorvak, ervaring die hij maar al te goed kan gebruiken in zijn nieuwste uitdaging: 8AM.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België