Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Hamsterwoede in supermarkten, Colruyt probeert gemoederen te kalmeren - De uitglijder van Lagarde - 1 op de 10 Belgen komt niet rond - 

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.937 woorden - leestijd: 7 minuten

153 nieuwe Belgische coronabesmettingen

Satellietbeelden tonen Iraanse massagraven voor virusslachtoffers

Tot tien keer snellere coronatest onderweg

Wat met onze nationale trots, de frituur?

Het virus discrimineert niet: Trump, Trudeau en Bolsonaro blootgesteld

'Lockdown van overheidswege is goed maar individueel gedrag is belangrijker'

Het vakblad The Lancet publiceerde woensdag een veelbesproken artikel over het effect van lockdownmaatregelen. Uit de analyse van de gegevens van de Spaanse griep van 1918 weten we dat steden die openbare bijeenkomsten verboden, een lager besmettingspercentage hadden dan steden die dat niet deden. Maar, schrijven de auteurs, het is onwaarschijnlijk dat deze maatregelen zullen volstaan.

De belangrijkste taak is het verminderen van het gemiddelde aantal overdrachten per geïnfecteerde persoon, aangeduid met de term R-zero of R0. De R-zero van Covid-19 wordt vandaag op 2,5 geschat. Als dat klopt zou ongeveer 60% van de bevolking de ziekte oplopen, een percentage dat woensdag niet zomaar terloops door de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd vermeld.

Enige effectieve maatregel is reductie R-zero (R0)

De R0-formule werkt zoals hierna wordt uitgelegd. Als elke besmet persoon er 2,5 andere besmet, komen we uit op de eerder vermelde 60%. Maar als elke geïnfecteerde maar 1,5 andere besmet, daalt de R0 tot 33%. Bij afwezigheid van een vaccin is de enige effectieve maatregel die er vandaag is het trachten te reduceren van de R0.

De auteurs stellen dat, op basis van het beperkte beschikbare bewijsmateriaal, de meest effectieve overheidsmaatregelen het extreme isolement zouden zijn. Met andere woorden, de maatregelen die in China en nu ook in Italië zijn genomen.

Maar maatregelen die vandaag door steeds meer regeringen worden genomen, zoals de sluiting van scholen, zijn waarschijnlijk niet erg effectief. Het beperken van openbare bijeenkomsten zal helpen, maar dit zal de R-zero niet veel verminderen, schrijven de auteurs. Omdat bestaand bewijs laat veronderstellen dat het virus zich verspreidt door langdurig contact.

De auteurs blijven voorzichtig in hun conclusies, en geven toe dat ze nog veel over het virus niet weten. Ze besluiten dat de tijd tussen de start van de symptomen en de zelfisolatie een kritische factor wordt. Individueel gedrag kan uiteindelijk belangrijker zijn dan overheidsmaatregelen, tenzij die maatregelen natuurlijk net zo extreem zijn als die van China. De kans dat het westen dergelijke draconische maatregelen neemt blijft vandaag gering.

De volledige studie staat hier

1. Coronacrisis zet regeringsvorming onder ongeziene druk: maar om wat te doen?

De coronacrisis woedt in alle heftigheid. Het ontbreken van een federale regering maakt onmogelijke scenario’s plots mogelijk.

Wat gebeurt er precies? Het land is in een scenario zonder weerga terechtgekomen, door de aanpak van de coronacrisis. Na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad, die uren langer duurde dan verwacht, kwamen de federale, Vlaamse en Waalse regering met een pakket maatregelen. Premier Sophie Wilmès (MR) nam de communicatie voor haar rekening: ‘We moeten allemaal in dezelfde richting kijken, daarom moeten alle bevoegde niveaus ervoor zorgen dat alle maatregelen echt, echt gevolgd worden’, zo stelde de premier van de restregering. ‘Toch is dit géén lockdown‘, zo stelde Wilmès. ‘We nemen deze maatregelen net om te vermijden dat we in Italiaanse toestanden terecht zouden komen.’

De details: Het pakket maatregelen waarmee de Nationale Veiligheidsraad uiteindelijk kwam, is indrukwekkend. Lees meer 

2. Uitglijder Lagarde zendt schokgolf door financiële markten

Het is niet onze taak om renteverschillen tussen eurolanden te verkleinen’, verklaarde Christine Lagarde, de topvrouw van de Europese Centrale Bank. De uitspraak zaaide meteen twijfels rond Italiaans staatspapier.

Het renteverschil (‘spread’) tussen Italiaans en zeer veilig geacht Duits staatspapier groeide fors na Lagardes uitspraak, wat wijst op toenemend wantrouwen bij beleggers over Italië. De markten interpreteren de uitspraak immers als een signaal dat de ECB niet gaat tussenkomen mocht de Italiaanse rente de hoogte in schieten. Lees meer 

3. Hoe lang heeft covid-19 nodig om dubbel zoveel mensen te besmetten?

Bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte is het niet alleen belangrijk te letten op het aantal gevallen, maar ook op de snelheid waarmee het aantal gevallen toeneemt. De groeisnelheid is een essentiële maatstaf om het virus te begrijpen en te controleren. 

Een snelle groei kan leiden tot zeer grote aantallen, ook al zijn de huidige aantallen gevallen en sterfgevallen klein in vergelijking met andere ziekten.

Een nuttige metriek om de snelheid van verandering te meten is om naar elk land te kijken en de vraag te stellen: Hoe lang duurde het voordat het aantal bevestigde gevallen verdubbelde?

Hierna de cijfers van de WHO t/m 11 maart 2020:

Denemarken
Bevestigde gevallen zijn op 1 dag verdubbeld.

Oostenrijk
Bevestigde gevallen zijn op 2 dagen verdubbeld.

Spanje
Bevestigde gevallen zijn op 2 dagen verdubbeld.

Frankrijk
Bevestigde gevallen zijn op 3 dagen verdubbeld.

Italië
Bevestigde gevallen zijn op 4 dagen verdubbeld.

Nederland
Bevestigde gevallen zijn op 4 dagen verdubbeld.

Verenigd Koninkrijk
Bevestigde gevallen zijn op 4 dagen verdubbeld.

Duitsland
Bevestigde gevallen zijn op 5 dagen verdubbeld.

België
Bevestigde gevallen zijn op 5 dagen verdubbeld.

----------------------------------------------------------------

Verenigde Staten
Bevestigde gevallen zijn op 2 dagen verdubbeld.

Iran

Bevestigde gevallen zijn op 6 dagen verdubbeld.

Japan

Bevestigde gevallen zijn op 8 dagen verdubbeld.

Zuid-Korea

Bevestigde gevallen zijn op 8 dagen verdubbeld.

China
Bevestigde gevallen zijn op 31 dagen verdubbeld.

----------------------------------------------------------------

Globaal
Bevestigde gevallen zijn op 25 dagen verdubbeld.

Meer cijfers hier

4. Hamsterwoede in supermarkten, Colruyt probeert gemoederen te kalmeren

Gekke toestanden op sommige parkings van supermarkten vrijdagochtend. Consumenten zijn ongerust over het verdere verloop van de coronacrisis en staan massaal in de rij om basisproducten als water, toiletpapier en pasta in te slaan.

Sommige kleinere Brusselse supermarkten, waar de klanten eerder te voet naartoe komen, hadden de voorbije dagen al te maken met massaal hamstergedrag. Maar vrijdagochtend lijkt het hek van de dam. Lees meer

5. Covid-19 en het grote Amerikaanse rookgordijn

Naar goede gewoonte legde de Amerikaanse president Trump woensdagavond in een speech die door alle grote televisienetwerken werd uitgezonden de schuld voor de coronavirusepidemie bij anderen. Deze keer was de EU de geslagen hond. Hij legde een onmiddellijk inreisverbod in voor inwoners van de Schengenzone. Ook anno 2020 werkt ‘het is de schuld van de anderen’ in de politiek nog altijd best. Maar hoe ver staan de Amerikanen zelf in de bestrijding van covid-19?

Tests zijn een belangrijk hulpmiddel bij het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Enkel op die manier komt men te weten wie positief is en geïsoleerd moet worden, terwijl ook de mensen met wie geïnfecteerden in contact zijn gekomen kunnen worden getest.

Amerikanen kunnen zich nog altijd amper laten testen. [...] Omdat de CDC geen uitgebreide data over de tests vrijgeeft, zijn de media aangewezen op een Google.doc dat dagelijks door 3 vrijwilligers wordt bijgewerkt. Volgens het trio waren er woensdagavond slechts 7.695 Amerikanen getest. Amerika telt 327 miljoen inwoners, nota bene.

Meer op Newsweek.be

6. Telex

De paniek op de wereldbeurzen is totaal. De Dow Jones en de Londense FTSE kenden donderdag met een verlies van respectievelijk 10% en 10,9% hun slechtste beursdag sinds 1987. De Belgische beursindex Bel20 (-14%), de Franse CAC40 (-12%) en de Italiaanse FTSE MIB (17%) incasseerden donderdag zelfs hun grootste dagverlies ooit. De Duitse DAX ging 11% lager, het grootste dagverlies sinds 1989. De Nederlandse AEX ging 11% lager. Ook dat tekende voor het grootste dagverlies sinds 1987. Vandaag lijkt wel een beperkte inhaalbeweging ingezet.

De Amerikaanse aandelenbeurzen noteerden donderdagavond 25% lager dan op 24 februari, toen zowel president Trump als zijn economisch adviseur Larry Kudlow de Amerikanen geruststelden met de boodschap dat het coronavirus 'onder controle was' en hen adviseerden te profiteren van 'de koopjes' op de aandelenmarkten.

Het door de regering Trump aangekondigde inreisverbod voor 26 EU-landen heeft een gunstig neveneffect voor de bewoner van het Witte Huis. Schotland en Ierland, de 2 landen waar Trump in totaal 3 golfresorts bezit, vallen als onderdeel van het VK niet onder het inreisverbod. Het gaat om de 'Trump Turnberry' en de 'Trump International Golf Links' in Schotland en een golfbaan in het Ierse Doonbeg. Alle drie de resorts hebben het financieel moeilijk.

Sedert begin dit jaar verloren de de drie rijkste Belgische families - Van Damme, de Spoelberch en de Mévius - 17 miljard euro op hun aandelen AB InBev. Op 1 januari noteerde het aandeel van AB Inbev op 75 euro, nu nog slechts op 37 euro. De 3 families bezitten 17% van alle aandelen in de Belgisch-Braziliaanse combinatie. 

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en de Russische president Vladimir Poetin, zijn er deze week samen in geslaagd de waarde van de globale oliereserves met ongeveer 20.000 miljard dollar te doen dalen. Dat is meer dan 2.500 dollar per aardbewoner. Het duo slaagde er niet in om een akkoord te bereiken over het terugdringen van de olieproductie.

Migranten op de Griekse eilanden die beslissen om onder begeleiding terug te keren naar hun land, krijgen een extra vergoeding van 2.000 euro. Dat heeft de Europese Commissie vandaag beslist. Er zitten duizenden migranten op de eilanden en er is onvoldoende plaats voor iedereen in de vluchtelingenkampen. Op deze manier hoopt de Europese Commissie dat migranten vrijwillig terugkeren.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. 1 op de 10 Belgen komt niet rond

Volgens cijfers van Statbel kan een kwart van de Belgen geen onverwachte uitgaven doen. De regionale verschillen zijn tekenend.

De cijfers van Statbel zijn verschenen in een Europees rapport, de SILC-enquête. Volgens die bevraging is het voor elf procent van de Belgen erg moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Wat dat precies betekent is dat u in een aantal basisbehoeftes niet kan voorzien. Dat is niet alleen onderdak of uw rekeningen kunnen betalen, ook een vakantie hoort daarbij.

Een kwart van de bevolking kan het zich dus niet permitteren om een onverwachte uitgave, zoals ziekenhuiskosten of een reparatie van de wagen, te doen. De regionale verschillen daarbij zijn wel groot. Lees meer

8. Apocalyptische scènes uit de coronahel

'Ik had nog nooit eerder gehamsterd. Maar omdat alle restaurants dicht zijn en steeds meer winkels sluiten, leek het mij verstandig een paar boodschappen te doen.

Er mochten slechts tien mensen tegelijk binnen zijn in de supermarkt. De meeste schappen waren leeg. Bij de kassa waren strepen op de grond getrokken om de mensen in de rij op één meter afstand van elkaar te houden.

Op het uur van het aperitief lag Piazza delle Erbe er postapocalyptisch bij. De rolluiken van alle bars waren gesloten. De terrastafeltjes lagen als dode insecten op hun rug. De gesloten parasols bungelden aan hun ophanging als lijkzakken.'

Nederlands dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, in NRC Handelsblad

9. 10.000 euro gevonden, maar mag u die eigenlijk houden?

In Turnhout heeft een toevallige passant 10.000 euro op straat gevonden. De eerlijke vinder bracht het geld naar de politie en die bracht het terug naar de rechtmatige eigenaar. Maar mag u zelfs een grote som gevonden cash houden?

Een mooi verhaal is het wel. Een man uit Turnhout vond op de Gasthuisstraat in Turnhout maar liefst 10.000 euro. Hij bracht die eenvoudigweg terug naar de politie. Daar komen veel lovende reacties op, maar mag u de oneerlijke reflex om het geld in eigen portefeuille te steken, hebben? Lees meer

10. Foto du Jour

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro sprak donderdag via de sociale netwerken zijn landgenoten toe. Hij droeg een mondmasker omdat zijn persattaché Fábio Waingarten positief testte voor het coronavirus. Waingarten vergezelde Bolsonaro vorige week bij een bezoek aan de VS, waar hij in contact was met zowel Donald Trump als Mike Pence.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België