‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
13. MAJ 2024
 
   
  Bernie Sanders beder danskerne om hjælp til at få Novo til at sætte sine priser ned  
Niels Holst
Journalist, digital forsideredaktør
 
Sarah Skarum
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om en ny russisk forsvarsminister, hård socialdemokratisk kritik af SF, nedjusterede dødstal for kvinder og børn i Gaza og et læserbrev i Politiken, hvilket normalt ikke ville være en stor nyhed, men det er det, når afsenderen hedder Bernie Sanders, som beder danskerne om hjælp.  
Foto: Alexey Nikolsky/Ritzau Scanpix
Foto: Alexey Nikolsky/Ritzau Scanpix
  Putin udnævner ny forsvarsminister - og giver den gamle et nyt job  
  Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil skifte ud på forsvarsministerposten og vil dermed fjerne Sergej Sjojgu fra posten. Putin har foreslået, at den tidligere vicepremierminister, Andrei Belousov, skal være ny forsvarsminister, skriver Politiken.  
  Ifølge Financial Times udtalte Kremls talsperson Dmitrij Peskov, at Belousov vil overtage stillingen, fordi der er behov for »særlig opmærksomhed« på forsvarsområdet i en tid, hvor det russiske sikkerhedsbudget er vokset til 6,6 pct. af landets bruttonationalprodukt.  
  »Det er også vigtigt at påpege, at på slagmarken vinder den, der er mest åben for innovation. På dette tidspunkt har præsidenten besluttet, at en civil skal stå i spidsen for forsvarsministeriet«, siger Dmitrij Peskov.  
 
Liste ikon   Mistanke om bestikkelse i russisk forsvarsministerium: Sjojgus underordnede blev for få uger siden fængslet
Liste ikon   Krigen lige nu: 4.000 ukrainere evakueret fra område nær Kharkiv
Liste ikon   Ekspert:Derfor skal vi tage Macrons raslen med sablen alvorligt
 
Foto: Bill Clark/Ritzau Scanpix
Foto: Bill Clark/Ritzau Scanpix
  Bernie Sanders til danskerne: Hjælp os med at presse Novo  
  Den amerikanske senator Bernie Sanders har skrevet et læserbrev i Politiken, hvor han beder alle danskere om hjælp til at få Novo til at sænke sine priser på Ozempic og Wegovy:  
  Han skriver blandt andet:  
  »Jeg vil gerne appellere til jer danskeres grundfæstede sociale retfærdighedssans for at få jer til at hjælpe med kraftigt at tilskynde Novo Nordisk, den største og mest rentable virksomhed i jeres land, til markant at reducere de uhørt høje priser på Ozempic og Wegovy i USA og andre dele af verden.  
  (...)  
  I øjeblikket forlanger Novo Nordisk 6.700 kr. om måneden af en amerikaner for Ozempic til type 2-diabetes, mens nøjagtig samme præparat kan købes af patienterne for blot 410 kr. i Tyskland, 490 kr. i Frankrig, 845 kr. i Italien og 1.070 kr. i Canada. Og samtidig tager Novo Nordisk 9.335 kr. for en måneds Wegovy i USA, mens nøjagtig samme produkt kan købes for kun 635 kr. i Storbritannien, 945 kr. i Tyskland og 1.835 kr. i Canada.  
  Novo Nordisks priser er særlig hårrejsende i lyset af en nylig rapport fra nogle forskere ved Yale University, hvoraf det fremgår, at begge præparater kan fremstilles – med overskud – for mindre end 35 kr. til en måneds forbrug«.  
  Læs hele hans indlæg her  
 
Liste ikon   Ekspert om Novos prissætning: »Det er det, vi kalder rovdyrsprissætning«
Liste ikon   Novos enorme succes: Novo står bag en femtedel af jobvæksten i 2023
Liste ikon   Interview med Novos direktør: Europa er ved at regulere sig ihjel
Liste ikon   Tag med til Kalundborg: Sådan har Novos succes forandret byen
 
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
  S i hårdt angreb på SF: »Det er topmålet af uansvarlighed«  
  SF har længe vist sig frem som et ansvarligt parti ved at gå med i store aftaler om forsvar, ældre, kontanthjælp og det nationale kompromis i 2022. Men en video lagt på Instagram 1. maj smadrede fuldstændig den illusion.  
  Det får nu Socialdemokratiet til at kritisere SF hårdt, skriver Politiken.  
  I videon lancerer SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted et fælles forslag om at forbedre Arne-pensionen, da færre end ventet bruger den, og der derfor er »penge tilovers«, som det lyder i videoen.  
  »Vi synes helt grundlæggende, at det kun er retfærdigt, at de, der har slidt og slæbt på vores arbejdsmarked, også får mulighed for at få en pensionisttid sammen med deres børnebørn«, siger Pia Olsen Dyhr blandt andet i videoen.  
  Det har har fået Socialdemokratiet på krigsstien. At Enhedslisten mener sådan, har Christian Rabjerg ikke meget mere end et skuldertræk tilovers for, men at SF også står bag udtalelsen, er til gengæld dybt kritisabelt.  
 
Liste ikon   Elisabeth Svane: Derfor er Mette Frederiksen begyndt at tale mindre om, at vi skal arbejde mere
Liste ikon   Enhedslistens leder: Pelle Dragsdahl kalder til klassekamp
 
Foto: -/Ritzau Scanpix
Foto: -/Ritzau Scanpix
  FN justerer dødstal i Gaza  
  FN har tilsyneladende halveret det estimerede antal kvinder og børn, der er døde FN, skriver den israelske avis Jerusalem Post. Det samlede dødstal er dog kun ændret ganske lidt, så andelen af dræbte mænd er nu markant højere.  
  6. maj offentliggjorde FN tal, der viste, at 34.735 personer var rapporteret dræbt i Gaza, heraf mere end 9.500 kvinder og over 14.500 børn. 8. maj var tallene ændret, så der i alt var 34.844 rapporteret dræbt, heraf 4.959 kvinder og 7.797 børn.  
  Tallene baseres på tal fra kilder i det Hamas-kontrollerede Gaza og israelske myndigheder, og FN understreger, at FN ikke selv har haft mulighed for at skaffe og gengive egne uafhængige, omfattende og bekræftede tal for, hvor mange der er dræbt i Gaza.  
  FN oplyser også, at 100.000 fordrevet fra Rafah, hvor Israel forventes at indlede en militæroffensiv, allerede nu lider under alvorlig mangel på mad, vand, lys og sanitære installationer, ligesom otte bagerier har måttet indstille sin produktion, fordi der mangler mel.  
  300.000 palæstinensere er flygtet fra Rafah, skrev FN’s organisation UNWRA søndag på Twitter.  
 
Liste ikon   Militæreksperter: Myten om det israelske hærs overlegenhed er punkteret
Liste ikon   Liveblog: Følg med i den aktuelle udvikling
 
   
  Det bedste fra Politiken  
nullFoto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
nullFoto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
  Pillerne vælter ud fra salgscentral for illegale steroider  
  Det minder om så mange andre af de salgssider, som internettet flyder over med. Brugeren kan vælge produkter, se priser, lægge dem i den digitale indkøbskurv og så ellers betale på vejen ud. Men i stedet for et par smarte bukser eller et fikst HD-fjernsyn er varerne illegale steroider med navne som Trenarapid, Induject-250 og Testocyp.  
  Hjemmesiden alpha-pharma.biz er en form for dopingbørs. Den slags er der utallige af på det åbne internet, men netop denne salgscentral er særlig interessant i et dansk perspektiv. Bagmanden er dansker og tidligere dømt i verdens største dopingsag.  
Rasmus Vendrup / Originalfotos: Danny Moloshok/Ritzau Scanpix / Mario Anzuoni/Ritzau Scanpix / Universal Music./Ritzau Scanpix
Rasmus Vendrup / Originalfotos: Danny Moloshok/Ritzau Scanpix / Mario Anzuoni/Ritzau Scanpix / Universal Music./Ritzau Scanpix
  Kendisser tjener kassen på at rejse verden rundt. Nu gør økonomerne regningen op  
  At udlede CO2 er som at tage et afdragsfrit lån – du får en lækker ost eller en rejse til Albanien, mens fremtidens generationer betaler renters rente. Klimagassen kan nemlig blive hængende i atmosfæren i hundredvis af år og bidrage til den globale opvarmning.  
  De fleste mennesker ved intuitivt godt, at der pågår et generationstyveri, men det er svært at sætte kroner og øre på forbrydelsen. Og i en verden styret af økonomer ender det, der ikke kan måles, ofte med at blive usynligt og ligegyldigt. Det prøver forskere fra Stanford og Berkeley-universiteterne i USA nu at ændre: De vil beregne, hvad dine, mine og sågar Taylor Swifts CO2-udledninger koster fremtidens økonomier.  
   
Foto: Joan Mateu Parra/Ritzau Scanpix
Foto: Joan Mateu Parra/Ritzau Scanpix
  Du lytter til Politiken  
  ’Meet the Fiskers’ – Milliardærparret, der udfordrer Tesla. Sådan lød de flotte ord, da det store amerikanske erhvervsmagasin Forbes i 2020 kørte en forsidehistorie om det succesfulde ægtepar Henrik Fisker og Geeta Gupta-Fisker. Forventningerne til parrets nye elbil – Fisker Ocean – var tårnhøje. Men i dag, omkring et år efter lanceringen, ligger drømmefabrikken i ruiner.  
  Journalist på Politiken Jonas Pröschold har interviewet syv tidligere medarbejdere i Fisker Inc., og han har et bud på, hvordan det kunne gå så galt. Alt imens uheldige Fisker Ocean-ejere kører rundt på lånt tid i biler, som det formentlig vil være umuligt at skaffe reservedele til i fremtiden.  
  Lyt her  
   
  Det sker  
 
Liste ikon   Vestre Landsret i Viborg indleder klokken 9 ankesagen mod den mand i byretten blev idømt forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn. Han har anket dommen, fordi han vil frifindes, mens anklagemyndigheden har anket for at få ham idømt fængsel på livstid.
Liste ikon   Dansk Boldspil Union præsenterer klokken 11 et rekordstort partnerskab, der som det første nogensinde går på tværs af landshold fra U16 til A-landshold samt DBU Fodboldskole og andre udviklingsprojekter.
Liste ikon   Nationalbanken holder klokken 9.30 pressebriefing om arbejdet med at udvikle udseendet af de pengesedler, der ventes på gaden om fire-fem år.
 
 
     
 
FC KØBENHAVN VANDT DERBYKAMP
 
 
Godt gammeldags had ruster aldrig
Godt gammeldags had ruster aldrig Godt gammeldags had ruster aldrig
 
 
 
STRANDENGENE FORSVINDER
 
»Det er en katastrofe og fuldstændig sindssygt, at det går så galt«
Et unikt stykke dansk natur kan snart være fortid: »Det er en katastrofe og fuldstændig sindssygt, at det går så galt« »Det er en katastrofe og fuldstændig sindssygt, at det går så galt«
 
 
HVOR SKAL VI HEN, DU?
 
Kraftig solstorm kan gøre din gps rundtosset
Kraftig solstorm kan gøre din gps rundtosset Kraftig solstorm kan gøre din gps rundtosset
 
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 D-r-a-m-a!: Spydighed, akavet stemning, rygter, israelske forbandelser og mediekrig bag kulisserne
 
 
 
2 5 hjerter: Dette parcelhus kan være fortrop i en mindre revolution af typehusmarkedet
 
 
 
3 Tidligere ansatte: Brutal ledelse skyld i kollaps i dansk bildesigners millard-startup
 
 
 
4 »Må vi optage?«, spørger psykologen. Ja, svarer Niels’ mor, og så begynder en times leg, der gør ondt på hende
 
 
 
5 Socialdemokratiet i hårdt angreb på SF: »Det er topmålet af uansvarlighed«
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Chef for Kommunikation og Branding
 
Frist:­ 26/05/2024   Næstved Kommune Læs mere
 
  Sundhedsvidenskabelige specialister til arbejdet med HTA-forordningen (genopslag)
 
Frist:­ 26/05/2024   Lægemiddelstyrelsen Læs mere
 
  Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
 
Frist:­ 27/05/2024   Syddansk Universitet Læs mere
 
  Sekretariatschef til Socialforvaltningen
 
Frist:­ 26/05/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Centerchef til Center for Specialundervisning for Voksne
 
Frist:­ 26/05/2024   Københavns Kommune Læs mere