Grote thema's deze week. Twijfels over de Omgevingswet en een interessant achtergrondartikel over de invloed van de Regionale Energiestrategie op het cultuurlandschap. Daarnaast is er een alarmerend bericht over het archeologiebeleid in de gemeente Hollands Kroon maar ook een leuk bericht over het benaderen van het erfgoed via de verschillende lettertypes op gebouwen. En nou maar hopen op mooie cadeautjes.
Na de Watersnoodramp van 1953 stuurden de Scandinavische landen achthonderd zogenaamde geschenkwoningen naar Nederland. Door de jaren heen zijn honderden houten huisjes onherkenbaar verbouwd of afgebroken. Op dit moment proberen de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant de overgebleven geschenkwoningen te beschermen.
Lokaal maatwerk, meer zeggenschap voor de burger: de Omgevingswet moet alles vereenvoudigen. Maar vlak voor de invoering twijfelen gemeenten en ICT-leveranciers of ze wel nóg een decentralisatie en digitalisering aankunnen.
Het knalrode gietijzeren exemplaar staat midden in het monumentendorp Orvelte, ter hoogte van Schoolstraat 1, op exact dezelfde plek als zijn voorganger.
De Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) schrijft: "Wij willen dat de gemeente Hollands Kroon haar beleid verbetert, met respect omgaat met het bodemarchief en de amateurarcheologen een goede plaats daarin geeft."
Aalst Carnaval kwam dit jaar in opspraak door een Joodse praalwagen. De Belgische stad wil carnaval nu zélf schrappen van de Unesco-werelderfgoedlijst. Er is alleen nog geen officiële procedure voor het schrappen van erfgoed van de lijst.
De zeventien meter hoge kraan uit 1978, die sinds de sluiting van de Cereolfabriek in 2002 niet meer in gebruik is, moet een nieuwe bestemming krijgen. Horeca is niet toegestaan.
De interactieve kaart bevat meer dan 300 punten met foto's van in Amsterdam gevonden letters en cijfers. De beelden geven een indruk van Amsterdam door een typografische lens.
Niet iedereen vindt de installatie 'Poems for Earthlings' van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas een succes. De 'site-specifieke installatie' zou volgens de Stichting Oude Kerk symbool staan voor een 'verdedigingslinie' tegen 'alles waar wij ons tegen willen beschermen'. Maar inmiddels staat het project vooral voor een cultuurclash: de kunstminnaars versus de traditionele gebruikers van het gebouw.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceerde in november 'Zorg voor Landschap'. Het rapport raakt een snaar bij Kirsten van de Meeberg, adviseur gebiedsvernieuwing bij Over Morgen. “Het is een flinke puzzel, die Regionale Energiestrategie (RES). Laten we samen de stukjes bij elkaar brengen. Windmolens en zonneparken plaatsen gaat verder dan een plek zoeken en ze daar neerplanten.”
'Emotienetwerken' is een relatief nieuwe methode, ontwikkeld door Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC, en Hester Dibbits, bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lector aan de Reinwardt Academie. "Als zelfstandig naamwoord staat emotienetwerken voor de veranderlijke netwerken van uiteenlopende gevoelens die mensen bij een erfgoeditem hebben. Maar emotienetwerken is ook iets wat je kunt doen. Het is een oefening die inzicht verschaft in het ingewikkelde samenspel van emoties en belangen rond erfgoed."
Een podcast van Radio Swammerdam met Heleen van Londen, landschapsarcheoloog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), en Laura Scheider, docent psychologie aan de UvA en masterstudente Archeologie in Leiden. Zij werken aan het CARE-project van de UvA, waarbij archeologen samen met burgers uit Noord-Brabant opgravingen doen. Hoe gaat zo'n gemeenschapsonderzoek in z'n werk, wat kan dit ons leren over de ontwikkeling van Middeleeuwse dorpen in Nederland en hoe helpt dit de sociale cohesie in een gemeenschap te vergroten?